Hoppa till sidans innehåll
Tennis för Vivalla.

”De kollar på Youtube och vill bli som Djokovic”

14 AUG 2015 16:03
Tennis för (Viv)alla. Integrationsprojektet i Örebrostadsdelen Vivalla har fått barn som tidigare inte visste vad tennis är att drömma om Wimbledon. "De vill veta hur man spelar tennis. Och de vill lära sig snabbt!", säger tränaren Julien Nsengiyumva, 43, som själv tackar tennisen för sin lyckade integration i det svenska samhället.
  • Skapad: 14 AUG 2015 16:03

I maj gick startskottet på en basketplan i Vivalla, nordväst om Örebro. Asfalten fick tennislinjer med några penseldrag målarfärg och Örebro TK såg till att racketar, bollar och nät fanns på plats.

Informationsbladen hade delats ut, men det blev ingen drömstart sett till antalet deltagare.

Det skulle det bli ändring på. I dag är det ett 40-tal barn, flickor och pojkar i åldrarna 6–15 som flera gånger i veckan samlas på basketplanen.
– Barnen var lite tveksamma i början, de visste inte riktigt vad tennis är eller hur det går till. Men så frågade några förbipasserande familjer vad vi höll på med, vi förklarade att det var gratis och så började fler dyka upp, säger tränaren Julien Nsengiyumva.

Bakom Tennis för Vivalla står den lokala idrottsföreningen Simon Sportklubb, Örebro TK och Tennis Öst. Projektet har fått ekonomiskt stöd via Idrottslyftet och träningarna arrangeras med ÖTK-tränaren Julien Nsengiyumva som ansvarig. 

Nsengiyumva får hjälp av tre till fyra hjälptränare från Simon Sportklubb, som bedriver flera andra idrottsverksamheter i området. Ledarna ska utbildas av Örebro TK och anordnar utöver de två tillfällena med Nsengiyumva även drop in-träningar under veckan.

”De vill spela Wimbledon”

Tennis för Vivalla ska skapa förutsättningar för de som inte har den naturliga vägen in i sporten. Pojkarna och flickorna är nästan uteslutande barn med invandrarbakgrund.
– Ungarna från förorterna kan nästan bara fotboll. Nu kommer man med en ny individuell sport som de inte är vana vid. Det finns jättemånga som är hungriga, nyfikna och vill veta hur man spelar tennis. Och de vill lära sig snabbt! De kollar klipp på Youtube och vill bli som Djokovic.
– Vi vill visa att om de anstränger sig finns det mer. Jag brukar säga till dem att de kan komma och spela hos oss i Backahallen (Örebro TK), att de kan åka till Wimbledon och Paris… De skriker ”oj, jag vill dit!”. De kan representera Sverige någon gång, de kan åka runt hela världen och spela tennis. Vi vill motivera de som har viljan att nå lite längre, säger Nsengiyumva.

Men det grundläggande syftet är inte att fostra nya tennisstjärnor.
– Nummer ett är gemenskap, umgås, respektera varandra. Inte göra onödiga saker på stan eller på gatorna eller bara sitta hemma vid datorn eller tv:n. Vi vill att de ska ha något annat att göra. När de kommer hit har de ett leende på läpparna, skrattar och skojar. Man märker att de har roligt och det syns nog på bilderna.

43-årige Julien Nsengiyumva vill ge barnen samma chans som han själv fick när han 2003 flyttade från Burundi till Sverige och började arbeta som tennistränare i Örebro.
– Hade det inte varit för tennis hade jag inte varit där jag är i dag. Jag blev lättare integrerad i samhället. Jag började spela tennis i Backahallen innan jag lärde mig svenska, jag fick lättare att kommunicera med folk. Att jobba med barn hjälpte mig att lära mig språket snabbare, säger han

”Att hjälpa är någonting jag har i mig”

Nsengiyumva började sin tränarkarriär i Burundi för över 20 år sedan. Han arbetade bland annat som juniorlandslagskapten och ansvarade för ett skoltennisinitiativ som inte är helt olikt vad han i dag gör i Vivalla. Med uppsökande verksamhet i skolor lockades barn till sporten.
– Dörrarna till tennisen i Burundi öppnades tack vare projektet, säger Nsengiyumva.
– På 80- och 90-talet och fram till 2000-talet var det diktatur och tennis var bara för överklass, de som hade råd att spela. Vi hade en klubb med tio banor, stor simbassäng, 18 håls golfbana, basketplan… Men det var ingen som spelade. Vi visste att det fanns barn med talang och som skulle kunna bli bättre men de hade ingen möjlighet att spela. Ett av barnen i projektet vann en match i Wimbledon för juniorer, förklarar han.

Det märks tydligt att Julien Nsengiyumva brinner för projektet.
– Jag blir alltid glad och får energi när jag hjälper någon eller när jag läser nyheterna och ser att någon lyckats. Det är någonting jag har i mig, det här är ingenting jag tvingas göra.
– Jag får dela med mig av min kunskap om tennis till ungarna och få dem att förstå att de kan gå långt bara de vill. Barnen blir imponerade av mig som förebild och som tränare. De frågar mig varför jag spelar tennis och fotboll, de frågar varför jag kom hit. De blir inspirerande och tänker ”då kan jag också”, säger han.

Barnen i Vivalla kan fortsätta spela tennis även i höst och vinter då verksamheten har säkrat tillgång till idrottshallar i området.

För de som vill fortsätta utvecklas finns stora möjligheter. Örebro TK planerar att bjuda in några av barnen till ett tennisläger i oktober och i november får de delta i en minitennistävling i Backahallen.
– Där kommer de träffa barn från andra klubbar, föräldrar, tränare och andra vuxna som de kanske aldrig hade fått träffa på annat sätt. Sporten gör det lättare för dem att komma in i andra grupper i samhället. Det gäller inte bara barn utan också vuxna, avslutar Julien Nsengiyumva.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK