Hoppa till sidans innehåll
Angereds TK:s styrelse.

”Jag lär barnen och barnen lär mig hela tiden”

03 FEB 2016 08:55
17 år och klubbordförande. Amal Abdilahi är en av flera unga förebilder i nystartade Angereds TK, där ledarna är mellan 17 och 20 år gamla. ”Det är häftigt. Jag tänker: har jag verkligen lärt barnen det här?”, säger Abdilahi.
  • Skapad: 03 FEB 2016 08:55

”Jag har aldrig spelat tennis. Vad kan jag om föreningar?” Det var Amal Abdilahis reaktion när hon fick frågan om att vara med och starta en ny tennisklubb i Göteborgsstadsdelen Angered.

I dag är hon en av sju medlemmar i Angereds TK:s styrelse, sex av dem är ungdomar som lär ut tennis till barn i åldrarna 6–13 år två dagar i veckan.
Initiativet tog på allvar fart under sommarens tennisskola där hundratals barn fick chansen att prova på tennis under sommarlovsdagarna. På initiativ av ungdomarna bildades klubben formellt under hösten och drivs utan tillgång till varken tennishall eller klubbstuga. Styrelsen har sina möten i mötesplatsen KulturAtom och träningarna hålls i Angered arena, en stor aktivitetsanläggning med ishall, bad- och friidrottsanläggning – men ingen tennisbana.

Det är långt ifrån en ultimat lokal, med väggar i både gips och glas, och allt spel sker därför med mjuka bollar och minitennisnät. I dagsläget är det gratis för barn att vara med.

16-amal
Amal Abdilahi.

– Vi har tyvärr ingen tennisbana, men utan fungerar också. Vårt mål är att utveckla tennis inom Angered, vilket är svårt. Vår dröm är att fortsätta med föreningen och utveckla den. Vi vill inte sluta, oavsett vad, säger ordförande Amal Abdilahi, 17.
– Det känns jättehäftigt att ta beslut, att styra någonting. Det är något nytt för mig, säger hon om ordförandeskapet.

"Socialt utsatta områden"

Styrelseledamoten Marwan Mohammad, 41, arbetar som fritidsledare i Angered och har spelat en stor roll i bildandet av klubben. Han berättar att klubben ska vara med i årets Sportlovsvecka med prova på-aktiviteter.
– Angered är en förort i Göteborg med socialt utsatta områden. Barnen har inte alltid det bästa hemma. Här får de chans att träffa nya vänner och röra på sig. De tycker att det är roligt helt enkelt och har en stark vilja att hålla på med idrott. Vi har ännu inte en tennisbana i Angered men jag är övertygad om att den kommer att fyllas med barn om det någon gång blir av. Vi drömmer, men det kostar, säger Marwan Mohammad.

Med stöd av Tennis Göteborg har Amal Abdilahi och hennes kollegor fått introduktion och utbildning i att lära ut tennis och administrera en förening. Varje träning i Angereds arena innebär nya lärdomar.
– Det är jätteroligt. Ända sedan jag var liten har jag gillat idrott, men tennis är något nytt för mig. När man ser två personer spela fram och tillbaka tänker man ”vad tråkigt det ser ut”. Men när man själv har racket i handen förstår man hur roligt det är. Jag utvecklar mig varje gång jag har träning. Jag lär barnen och barnen lär mig någonting nytt hela tiden, säger hon.

Nya drömmen: vill bli lärare

Till vardags studerar Amal Abdilahi naturvetenskap på Cybergymnasiet i Göteborg. Under sin tid i Angereds TK har hon fått upp ögonen för en ny dröm.
– Det är häftigt. Jag tänker: ”har jag verkligen lärt barnen det här?” Jag får verkligen ut någonting av att göra det jag tycker är kul och jag gillar att lära ut. Nu vill jag bli lärare i engelska och biologi. Jag visste först inte vad jag ville bli, men när jag ser barnen utveckla sig och använda det som jag har lärt dem – då vet jag vad jag vill göra.

14-angered1
Tennis utan linjer – det går bra ändå.

Angereds TK
Klubben har tagit fram en egen logotyp.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK