Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hosam Al Obeid

Klubben har fått nytt liv – tack vare nyanlända

16 APR 2016 06:49
Här är 88-åringen som fått nytt liv. Kontakten med ortens nyanlända har fått Norbergs TK att blomstra igen.
  • Skapad: 16 APR 2016 06:49

Norbergs TK grundades redan 1928 i den västmanländska orten Norberg. De senaste åren i klubbens historia har varit stillsamma då verksamheten främst bestått av den årliga sommarskolan på grusbanorna.

Det blev det ändring på förra sommaren. Ordföranden Gunvor Ashbourne berättar att klubben bestämde sig för att besöka kommunens asylboenden med inbjudningar till tennisskolan. Man hoppades fylla 15 platser, det kom 18 barn i åldrarna 5–16 år. Sex träningsgrupper, varav tre för nyanlända, höll till på grusbanorna under sommaren.
– Det var första gången vi hade träning för asylbarn. Det slog väldigt väl ut. En syriansk förälder frågade ”hur ska vi göra nu när sommartennisskolan tar slut? Våra barn har inget att göra”. Då tänkte vi att vi ville spinna vidare på det, säger Gunvor Ashbourne.

Men då sommarens ledare skulle ha semester stod Norbergs TK utan tränare. Klubben fångade upp tennisföräldern Mohamad Rouba.
– Medan asylbarnen hade tennisträning var det flera föräldrar som passade på att prova spela tennis på banan bredvid. Vi upptäckte en förälder som var van tennisspelare. Han kunde inte prata engelska eller svenska så vi tog hjälp av en syriansk förälder som var bra på engelska att fråga honom om han kunde tänka sig att fortsätta träna asylbarnen. Han svarade ja, så det var bara att fortsätta med utomhusträningen så länge vädret tillät. Det visade sig att Mohamad, som flytt från Palestina och växt upp i Libyen, var rankad trea i Libyen som 13-åring. Så nog kan han spela tennis alltid! säger Ashbourne.

Språk inget problem

Klubben, som saknar inomhushall, fortsatte under hösten bedriva verksamheten i en gymnastiksal. I dag är 30-talet barn aktiva i klubben, som har drygt 100 medlemmar.

Att knyta ledare till sommarverksamheten har genom åren varit en utmaning och med fyra träningsgrupper inomhus ökade behovet av tränare ytterligare. Ett nytt besök till boendet för ensamkommande flyktingbarn gav resultat.

I början av mars arrangerade Svenska Tennisförbundet och SISU Västmanland en kostnadsfri informell tränarutbildning i grannklubben Avesta TK med 13 deltagare, 10 av dem från Norberg. Att Nobergstränaren Mohamad Rouba bara pratar arabiska var inget problem.
– En syrian tolkade från engelska till arabiska och jag var tolk från engelska till svenska. Det gick jättebra. Tre av kursdeltagarna är tränare i grupperna vi har i dag och vår huvudtränare Mohamad har två av grupperna. Sen hade vi också tre killar som fått uppehållstillstånd som varit aktiva och som hoppas att det ska bli något i sommar, säger Gunvor Ashbourne.

"De tycker att det är veckans höjdpunkt"

Ashbourne säger att kontakten med nyanlända inneburit ett lyft både för klubben och för barnen som fått prova på en ny sport.
– Vi började med svenska grupper och rena asylgrupper men nu har vi gått vidare. Vissa försvinner och flyttar och de som stannat kvar har gått in i en svensk grupp. Det är ändå det som är målet – att det ska vara integrerat. Det hela har smittat av sig lite. Nu har vi haft prova på-dag på skolan med 150 fjärdeklassare, säger Ashbourne.
– När vi började i somras och gick till de här olika asylboendena och pratade om tennis sa de ungefär:  ”tennis – men det spelar man väl inte”. Fotboll kan man vara hur många som helst på en boll och att spela tennis var inget de hade tänkt sig. I och med att vi sökte projektpengar från tennisförbundet har vi köpt in racketar så att de får sitt eget som de annars inte har råd med. Nu tycker de att det här är veckans höjdpunkt att få gå på tennisträning och få sitt racket, säger Ashbourne.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK