Hoppa till sidans innehåll
Foto: PETTER ARVIDSON

Nya krafttag mot matchfixning

22 FEB 2019 09:23
Matchfixning är ett svåråtkomligt fusk som svärtar ner idrotten. Frågan är just nu aktuell på flera håll.
 • Uppdaterad: 22 FEB 2019 09:23

På förhand uppgjorda matcher är ett växande problem inom idrottsvärlden. Tennis, en av de mest populära idrotterna på spelmarknaden, är inget undantag. En uppmärksammad brottsutredning i Spanien och ett stort reformförslag inom internationell tennis har nyligen varit på tapeten. Samtidigt öppnas en licensmarknad för sportspel i Sverige och en ny myndighet inrättas för att reglera marknaden.

Internationellt arbetar Tennis Integrity Unit (ett organ instiftat av ITF, WTA och ATP gemensamt) mot korruption inom tennisen och har i flera fall stängt av spelare och funktionärer på livstid.

 

En utredning som i fjol gjordes av en oberoende panel, på uppdrag av Internationella tennisförbundet, visar att problemet är stort på lägre internationell nivå, där prispengarna är som lägst. I utredningen föreslås tolv åtgärder mot fusket, bland annat att utöka TIU:s befogenheter och begränsa dataöverföringen till spelbolag.
– Det här är ett globalt problem som vi tar på största allvar för att skydda både vår idrott och våra utövare. Vi följer de regler och lagar som gäller internationellt och nationellt och välkomnar ett stärkt internationellt samarbete mellan alla aktörer, säger Christer Sjöö, generalsekreterare i Svenska Tennisförbundet.

 

I Sverige är Svenska Tennisförbundet en kraft som försöker motverka problemet. Årligen informeras och utbildas de spelare som tävlar i landslag och på internationell seniornivå, och förbundet har en beredskap för att hantera händelser under internationella tävlingar i Sverige. Det finns bland annat upparbetade kontakter med polisen för att kunna agera snabbt om en situation skulle uppstå. 
– Våra spelare är relativt välinformerade om regelverket och jag tycker att kunskapen ökar, vilket såklart är positivt, säger Niklas Fjeldstad, Svenska Tennisförbundet. Det är såklart trist att vi måste hålla på med detta, men vi gör allt som står i vår makt för att värna sporten.

 

De senaste åren har Svenska Tennisförbundet också ingått i Riksidrottsförbundets samverkansgrupp i arbetet mot matchfixning. Vid årsskiftet trädde en ny spellagstiftning (läs mer i faktarutan intill) i kraft i Sverige vilket också innebar startskottet för nya samarbetsformer. Ett nytt råd, matchfixningsrådet, har inrättats där tennisförbundet också är representerat.

 

Rådet träffades för första gången i januari och består av 17 deltagare från följande myndigheter och organisationer: 

 • Spelinspektionen 
 • Regeringskansliet (Finansdepartementet och Socialdepartementet)
 • Polisen
 • Åklagarmyndigheten
 • RF, Riksidrottsförbundet (inkl. fotboll-, golf-, och tennisförbundet)
 • SPER, Spelbranschens riksorganisation
 • BOS, Branschföreningen för onlinespel

Rådet kommer att vara en plattform där de olika aktörerna möts och kommer också att utarbeta föreskrifter som reglerar spelutbudet utöver de inskränkningar som anges i den nya spellagstiftningen. 
– Det här är en otroligt angelägen fråga både för idrotten och samhället. Det är många människor som far illa. Att det då finns ett forum där idrotten kan samverka med dels spelbolagen, och dels polis, åklagare och andra myndigheter gör att vi får mer kraft i arbetet mot detta gissel, säger Niklas Fjeldstad, som är tennisförbundets representant i rådet.

Spellagstiftningen

Från den 1 januari 2019 träder den nya spellagen ikraft. Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen) får rollen som samverkande myndighet mot manipulation av sporthändelser avseende matchfixning. 

 

Den nya spellagstiftningen anger följande inskränkningar i spelutbudet:

 • Ingen får erbjuda vadhållning på händelser eller evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.
 • Ingen får erbjuda vadhållning som är stötande eller olämplig ut allmän synpunkt.
 • Ingen får erbjuda vadhållning som omfattas av kommande föreskrifter om förbud med avseende på matchfixning.

Spelfuskbrott
Från den 1 januari 2019 införs ett nytt brott som kriminaliserar matchfixning och annat spelfusk, spelfuskbrottet. Spelfuskbrottet innebär att den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet vidtar en åtgärd som är ägnad att påverka utgången av ett spel som omfattas av licenskrav enligt spellagen döms för spelfusk till fängelse högst två år.

Källa: Spelinspektionen

Skribent: Svenska Tennisförbundet
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS