Hoppa till sidans innehåll

Ny landslagsstab i svensk tennis

05 DEC 2016 13:20
Svenska Tennisförbundet har utsett sin nya landslagsorganisation. Johan Hedsberg och Mattias Arvidsson tar över som Davis Cup- och Fed Cup-kaptener. Maria Strandlund Tomsvik och Fredrik Hörnell blir senior- och junioransvariga.
  • Uppdaterad: 05 DEC 2016 14:37

Johan Hedsberg, tidigare assisterande Fed Cup-kapten och juniorlandslagskapten, är i dag tränare i tennisakademin Good to Great där han har huvudansvaret för Mikael Ymer. Hedsberg kommer att leda Davis Cup-laget under och i samband med landskamperna.
Mattias Arvidsson får motsvarande roll i Fed Cup-laget. Arvidsson är tränare för Sverigeettan Johanna Larsson och har tidigare varit assisterande i damlandslaget under två år.

Maria Strandlund Tomsvik, tidigare Fed Cup-kapten och spelare, gör comeback inom svensk tennis och börjar i dag sin halvtidstjänst som U18- och seniorlandslagsansvarig. Fredrik Hörnell, i dag ungdomstränare på halvtid för U14, får en utökad roll på heltid och kommer nu även att ansvara för U16.

Den nya landslagsstaben är en del i ett stort pågående förändringsarbete i tennisförbundet. Nu ritas stora delar av organisationen om – dagens separata elit/landslag- och utveckling/utbildningsblock kommer att slås ihop i en sport- och utvecklingsavdelning. Målsättningar blir bland annat att utveckla tränarkåren och decentralisera elitstödet till de lokala kraftkällorna, det vill säga klubbarna. 

”Som Fed Cup-kapten förde Maria vårt damlag till World Group. Nu tar vi vara på hennes och Fredriks kunskaper som förbundstränare. Johan och Mattias har båda arbetat som klubbtränare, utbildat sig och arbetar nu på touren med några av Sveriges bästa spelare. Deras resa inspirerar många och vi är övertygade om att de med sina kunskaper och ledarerfarenhet kommer att ta sig an sina nya utmaningar med en enorm energi”, säger Christer Sjöö, generalsekreterare i Svenska Tennisförbundet.

”Det är såklart stort och hedrande att få detta erbjudande. Vi börjar i en för Sverige historiskt låg division, men de spelare som nationerna har är supertuffa motståndare. Vi får försöka att ta en match i taget. Förhoppningsvis gör vi en insats som är bra både för laget och individen”, säger Johan Hedsberg.

”Det är en ära och fantastiskt roligt. Jag vill att de här veckorna ska bli en energiboost och att spelarna ska ta med sig positiva saker till resten av året. Det är viktigt att skapa en bra stämning och ett bra team. Alla spelare och ledare i laget och spelarnas individuella coacher kommer att vara viktiga för att uppnå resultat. Vår målsättning är att ta oss tillbaka till grupp 1 direkt – så bra lag har vi”, säger Mattias Arvidsson.

”Först och främst är det väldigt roligt att vara tillbaks igen. Förbundet står inför en stor förändring framåt och den är jag gärna del av. Jag hoppas att kunna bidra med min erfarenhet till våra spelare och även till våra coacher som kommer att ta hand om landslagen. Min huvuduppgift är att vara coachande och stöttande i spelarnas vardag och se vad jag kan bidra med till var och en. Den uppbackningen är något jag tycker att klubbarna har eftersökt och det är precis det vi gör nu. Det hoppas vi ska ge effekt både på kort och lång sikt”, säger Maria Strandlund Tomsvik.

”Spännande och jättekul. Jag ser fram emot att lägga mer tid på uppföljning i hemmamiljö mellan våra aktiviteter. Jag hoppas att vi kan få till en bra dialog och att vi kan samarbeta och hjälpas åt. Det dagliga jobbet är det viktiga och vi har otrolig potential att bli ännu bättre om vi kan höja kvaliteten totalt sett i vardagen”, säger Fredrik Hörnell.

 

Maria Strandlund-Tomsvik, landslagsansvarig U18- och seniorer
Ålder: 47
Bor: Stockholm
Om Maria: Representerat Sverige i Fed Cup både som spelare (1988–2000) och kapten (1999–2002, 2007–2011). Som bäst rankad 80 i världen i singel och 45 i dubbel. Uppskattad tenniskommentator i tv.

Fredrik Hörnell, landslagsansvarig U14 och U16
Ålder: 45
Bor: Eskilstuna
Om Fredrik: Ungdomstränare (U14) på halvtid sedan 2013 och är verksamhetsansvarig i Strängnäs TK. Tidigare verksamhetsansvarig i svensk Tennis Öst under fyra år.

Johan Hedsberg, Davis Cup-kapten
Ålder: 47
Bor: Stockholm
Om Johan: Tränare i tennisakademin Good to Great, har i huvudansvaret för Davis Cup-spelaren Mikael Ymer. Tidigare anlitad av SvTF (2001-2012) som juniorlandslagskapten och ansvarig för damsatsningen Team Twilfit (2007). Assisterande Fed Cup-kapten under sex år.

Mattias Arvidsson, Fed Cup-kapten
Ålder: 35
Bor: Helsingborg
Om Mattias: Tränare för Sverigeettan Johanna Larsson och i Helsingborgs TK. Assisterande Fed Cup-kapten under två år.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK