Hoppa till sidans innehåll
Foto: ARNE FORSELL

Peterson och Larsson toppar starkt svenskt Fed Cup-lag

07 JAN 2019 14:00
Om en månad spelar Sveriges tennisdamer Fed Cup i Polen. På måndagen nominerade kapten Mattias Arvidsson den svenska truppen.
  • Skapad: 07 JAN 2019 14:00

Den 6-9 februari deltar 15 nationer i gruppspelet i Europa-/Afrikazonens grupp 1 som i år avgörs på två spelplatser: i Polen och England. För Sverige väntar spel i Zielona Gora, Polen och gruppmotståndarna är Ryssland, Ukraina, Polen, Estland, Bulgarien och Danmark.

I det uttagna laget ingår de fyra främsta svenskorna på WTA-rankingen – Rebecca Peterson, Johanna Larsson, Mirjam Björklund och Cornelia Lister – samt debutanten Caijsa Hennemann.
– Ett riktigt bra lag. Jag vet inte när Sverige hade en så stark trupp senast sett över alla spelare i laget. Svensk damtennis står sig stark med både Rebecca och Johanna på topp 100 och en bra bredd bakom dem. Det känns jätteroligt och tacksamt att alla i laget tackat ja och är hungriga inför den här veckan.
– Vi ska göra allt för att vara med och fajtas i toppskiktet men kommer att tampas med många andra bra länder. Ska vi ha chans att gå upp så handlar det om att prestera på topp på alla positioner, säger Mattias Arvidsson.


Hennemann, 17, debutant

Debutanten Caijsa Hennemann är yngst i den uttagna kvintetten. 17-åringen är nummer 50 på juniorvärldsrankingen och har bland annat ett silver i junior-EM från 2017 på meritlistan.
– Jätteroligt att Caijsa får chansen att debutera. Det är en väldigt intressant spelare och driven tjej. Hon har många viktiga år framför sig och det här är en fantastisk möjlighet för henne, att få vara i samma lag som Johanna och Rebecca och vistas i den här miljön med kvalitetsspelare runt om sig, kommenterar Arvidsson.

Rebecca Peterson och Johanna Larsson förbereder sig just nu för spel i Australian Open, liksom Caijsa Hennemann som deltar i juniorklassen. Mirjam Björklund spelar tävlingar i Tunisien medan Cornelia Lister inleder året med ett par träningsveckor följt av tävlingsspel. Arvidsson hoppas på goda formbesked från de landslagsaktuella spelarna.
– En intressant säsongsstart som såklart blir extra spännande att följa. Jag hoppas att alla får med sig lite matcher i bagaget så att de inte kommer tomhänta till Fed Cup. Men det finns också spelare som kommit till landslaget och lyft sig av att spela med stödet från hela laget på bänken. Vi kommer att göra allt för att vara redo när det väl är dags, säger Arvidsson.

Matcherna spelas på hardcourt i inomhusarenan Hala Widowiskowo-Sportowa i Zielona Gora. Måndag 14 januari lottas gruppspelet då de sju lagen delas in i två grupper. En nation får spela playoff till World Group 2 och en nation tvingas till nedflyttning.

Samma förutsättningar för upp- och nedflyttning gäller i Bath, England där åtta nationer deltar: Storbritannien, Serbien, Kroatien, Ungern, Turkiet, Grekland, Georgien och Slovenien.

 

Sveriges lag, ålder och WTA-ranking (singel/dubbel)

Rebecca Peterson, 23 (62/299)
Johanna Larsson, 30 (75/38)
Mirjam Björklund, 20 (472/543)
Cornelia Lister, 24 (497/108)
Caijsa Hennemann, 17 (-/783)

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS