Hoppa till sidans innehåll

Svenskt segerjubel - Mikael Ymer avgjorde i Davis Cup

03 FEB 2018 19:07
Sveriges Davis Cup-lag är klart för andra omgången i division 1. Herrarna vann med 3-2 mot Ukraina på bortaplan. "En väldigt, väldigt speciell känsla", säger Mikael Ymer.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2018 22:15

Tre raka segrar i fjol innebar uppflyttning till den näst högsta divisionen i Davis Cup. Väl där fortsätter de svenska tennisherrarna att leverera.

I första omgången föll lotten på Ukraina, en motståndare som Sverige aldrig tidigare besegrat i DC-sammanhang (förluster 2013 och 2014).

Efter en svensk drömstart – 2–0 efter fredagens singelsegrar av Elias och Mikael Ymer – var Ukraina rejält pressat på hemmaplan.

Då såg Ukrainas etta Sergiy Stakhovsky, rankad 113, till att hålla landskampen vid liv.
Tillsammans med Denys Molchanov räddades den första svenska ”matchbollen” i lördagens dubbel. Markus Eriksson och Andreas Siljeström, som spelade sin första DC-dubbel tillsammans, föll med 1–2 i set.
Ett par timmar senare utjämnade Stakhovsky för Ukraina när han besegrade Elias Ymer i två raka set: 6–4, 6–4.

0–2 hade blivit 2–2. Men det blev ingen ukrainsk bragdvändning på hemmaplan.

För andra gången i karriären vann Mikael Ymer en femte och avgörande Davis Cup-match. 19-åringen tog sin andra singelvinst för helgen och slog in matchbollen för Sverige efter 6–4, 6–2 mot Artem Smirnov.
– Det var nervöst i dag. Det var en lång väntan och jag visste inte om jag skulle behöva gå in. En väldig lättnad att jag kunde vinna, skönt för mig och hela laget, säger Mikael Ymer.
– Det är en väldigt, väldigt speciell känsla efteråt. Det här är min andra familj – alla spelarna i laget och självklart Johan (Hedsberg, kapten) och Jonas (Svensson, tränare) också. Vanligtvis när man slår in matchbollen firar man för sig själv, men i Davis Cup tackar man för matchen och vill direkt till sitt lag och fira med dem. Vi har bra lagstämning och jag tror att det är det som har tagit oss hit, alla i laget som gjorde jobbet förra året har gjort att vi har fått den här chansen, säger Ymer.

Han får medhåll av kapten Johan Hedsberg:
– Just nu är det bara en blandning av enorm lycka och lättnad. Det är en stor laginsats, som så många gånger förr. All heder åt killarna på banan och på bänken. De är olika som personer och det gör det ännu mer beundransvärt att de arbetar som ett lag. Inför dubbeln hade vi också kontakt med både Robert Lindstedt och Johan Brunström som gav oss råd som vi uppskattar mycket, säger Hedsberg.

Kaptenen summerar den dramatiska andra speldagen i Dnipro:
– Jag ville verkligen att vi skulle ta den här matchen, men när jag gick och la mig i går kväll var jag helt inställd på att det skulle bli skittufft. Och alla matcher var tuffa i dag. Vi visste att de har ett bra dubbelpar och vi visste vilken nivå Stakhovsky håller. ”Mackan” och ”Sillen” gör en jättebra insats i dubbeln, det är några bollar från att vi hade kunnat ta det där. Elias har gjort en bra vecka och verkligen varit en förebild. Han slog Stakhovsky förra veckan, men det är inte lätt att slå en spelare två veckor i rad och dessutom på hans hemmaplan.
– Sen gör Mikael det jättebra. Han är på anläggningen och väntar hela dagen och är inställd på att han kanske kommer behöva kliva in och avgöra det i femte. Det är starkt. Han är 19 år och gör det på bortaplan. Jag är full av beundran för det han gör, säger Johan Hedsberg.

Sverige är därmed klart för andra omgången i Europa-/Afrikazonens grupp 1. 6-7 april väntar hemmamatch mot Portugal, där segraren får chans att kvala till World Group. Svenska Tennisförbundet kommer att meddela spelplats när den är bestämd.
– Roligt med en hemmamatch. Nu ska vi njuta av den här segern innan vi blickar framåt, säger Johan Hedsberg.

 

Ukraina–Sverige 2–3

Sergiy Stakhovsky–Mikael Ymer 6–7(6), 2–6
Artem Smirnov–Elias Ymer 2–6, 3–6
Denys Molchanov/Sergiy Stakhovsky–Markus Eriksson/Andreas Siljeström 7–6(4), 4–6, 6–2
Sergiy Stakhovsky–Elias Ymer 6–4, 6–4
Artem Smirnov–Mikael Ymer 4–6, 2–6

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS