Hoppa till sidans innehåll

Ännu en seger för Fed Cup-laget

07 FEB 2019 16:21
Det svenska Fed Cup-laget ångar på i Polen. Den imponerande premiärsegern mot Ukraina följdes i dag upp av en ny triumf - mot Estland.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2019 16:21

 

Ukraina var avverkat och det var dags för möte med Estland med Anett Kontaveit - rankad 20 i världen - i laget.
Dagen började med att Johanna Larsson fick revansch på sig själv från gårdagens förlust. Sverigetvåan vann i två set, 6-2, 6-3, mot 18-åriga talangen Elena Malygina.

Johanna bröt direkt och även fram till 4-1 innan hon gick fram till 5-1 efter ett blankt servegame. Johanna vann första set med 6-2.

I andra set bröt Johanna till 2-1 och hon kunde sedan kontrollera matchen in i mål.

– Det var upp till mig i den här matchen. I första set drev jag på bra och gjorde det lilla extra, så första set blev ganska lätt utåt sätt. I andra set gick energin ner och då var hon plötsligt med. Så jag försökte vid 4-2, då ville jag gå till 5-2. Nu blev det inte så, men energin var där och jag kunde avsluta matchen bra. 

 


I dagens andra möte ställdes kompisarna Rebecca Peterson och Anett Kontaveit mot varandra. 

Estländskan lyckades bryta fram till 3-2. Därefter höll spelarna sina servar fram till 5-4 då Anett Kontaveit kunde serva hem första set, 6-4.

Matchen höll stundtals hög kvalitet och de långa duellerna var många från baslinjen. 

I andra set bröt Kontaveit Peterson till 2-1 och kunde kopplat ett litet grepp, men Rebecca bröt tillbaka direkt i ett starkt game och bröt även nästa servegame fram till 4-2.
Utgången i den här matchen gick dock inte att förutse på något sätt. I Rebeccas nästa servegame bröt Kontaveit tillbaka blankt och istället för en bra ledning var det helt jämnt igen. 

Estländskan spelade bättre och bättre ju längre matchen led och kunde bryta även nästa servegame och matchen slutade 4-6, 4-6.

 

 

Precis som i går skulle dubbelmatchen bli avgörande och det var åter Rebecca Peterson och Johanna Larsson som fick förtroendet i dubbeln. Efter en vilopaus där Peterson och Kontaveit fick pusta ut var de snart på banan igen. 

 

Anett Kontaveit/Saara Orav rivstartade dubbeln och tog snabbt en 3-0-ledning innan svenskorna kunde hålla sin serve. Motståndarna gjorde dock färre misstag i första set och vann 6-2. 
– Det var väldigt trögt att komma igång i början. Jag tycker att vi blir mycket mer aggressiva i andra och tredje set där vi tar för oss mer och hade mycket mer energi än i början. Det verkar som att det krävs ett set innan man kommer igång. Jag är väldigt nöjd med resten av matchen där vi tar oss samman och bara kör, säger Rebecca.
– Jag tycker att vi spelade upp oss efter ett mindre bra första set. Sen fick vi med oss lite poäng och därefter var det ingen tvekan, säger Johanna.


 

Andra set inledde med ett långt game som aldrig tycktes vilja ta slut. Det slutade med ett svenskt break och det skulle följas av flera. Johanna och Rebecca hade fått fart i både servar, fötter och tanke och spelade nu ut på ett helt annat sätt - en styrkedemonstration och svenskorna vann de två följande seten med klara 6-0, 6-1.
– I första set såg man kanske att vi inte spelat så mycket tillsammans. Vi blir mer avvaktande istället för att ta för oss. Kan vi lära oss något av det så kan det bli bra direkt i matcherna som väntar. Men det är alltid sista bollen som är den viktigaste och den har vi faktiskt vunnit, så vi ska inte vara för kritiska heller, menar Johanna Larsson. 

 

Nej, det finns det ju ingen anledning till efter två raka segrar mot Ukraina och Estland. Närmast väntar Bulgarien i sista gruppspelsmatchen på fredagen. Vid seger får Sverige möta vinnaren i den andra gruppen som består av  Polen, Ryssland och Danmark.
Skulle svenskorna vinna även den matchen är det kvalmatch i april för att ta ytterligare ett steg upp. Samma förutsättningar för upp- och nedflyttning gäller i Bath där ytterligare åtta nationer deltar.

 

Se Maria Strandlund Tomsviks intervju med Rebecca och Johanna högst upp i spelaren. 

 

Så spelar Sverige i Polen: 

 

Onsdag 6 februari: 10.00 Ukraina–Sverige 1-2
Torsdag 7 februari: 10.00 Estland–Sverige 1-2
Fredag 8 februari: 10.00 Bulgarien–Sverige
Lördag 9 februari: Ev. playoff-match

 

Truppen (singel/dubbelranking):

Rebecca Peterson, 23 år    (54/398)
Johanna Larsson, 30 år    (71/36)
Mirjam Björklund, 20 år    (474/549)
Cornelia Lister, 24 år    (502/114)
Caijsa Hennemann, 17 år    (-/786)

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS