Hoppa till sidans innehåll

Davis Cup: Elias Ymer kvitterade för Sverige

06 APR 2018 21:46
Det är 1–1 efter den första speldagen i Kungl. Tennishallen. Sverigeettan Elias Ymer besegrade Gastao Elias i två raka set och utjämnade därmed Davis Cup-mötet med Portugal.
  • Uppdaterad: 07 APR 2018 00:16

Först ut under fredagen var Mikael Ymer. Formstarke Joao Sousa, rankad 70, blev för svår i första matchen och gav bortalaget ledningen med segersifforna 6–4, 6–4.
– Vi visste på förhand att det han är en bra spelare som kommer från en bra period (i Indian Wells och Miami). Spelet kändes helt okej under hela matchen och det finns både positivt och negativt att ta med sig. Det gick väldigt fort och jag hade lite svårt att kontrollera bollen. Jag är en spelare som gillar att bygga momentum, men när det blir två-treslagstennis är det svårt att göra det, säger Mikael Ymer.
– Serve var definitivt en av nycklarna i dag. Jag servade bra, speciellt i slutet av andra set när jag var pressad i sista gamet med 0–30. Förutsättningarna är väldigt annorlunda jämfört med vad vi är vana vid, men jag har vant mig snabbt och lyckades spela väldigt bra tennis i dag. Taktiskt sett spelade vi väldigt bra, säger Sousa.

Ett par timmar senare dånade det svenska segerjublet i Kungl. Tennishallen.

Med svenskt 0–1-underläge ställdes Elias Ymer mot 106-rankade Joao Sousa i dagens andra match. Sverigeettan kopplade greppet efter ett mycket dramatiskt första set – seger 13–11 i tiebreak – som framkallade både ovationer och golvstamp från de 1410 åskådarna. Med hemmapublikens starka stöd kunde Sverigeettan utjämna landskampen med segersiffrorna 7–6, 6–4.
– Första set är extremt viktigt. Skönt att få med sig det, det blev bra atmosfär och en självförtoende-boost att jag fick med mig det. Och det blev jobbigt för honom. Det är Davis Cup, det är svårt och jag var nervös i början, säger Elias Ymer.
– Han är rankad 106 i världen. Att kunna ta honom i två raka är jag mycket nöjd över, säger han.

Starkt publikstöd: "Tack till alla"

Båda bröderna hyllade hemmapubliken efteråt.
– Det kom mer folk än jag trodde. Det är alltid speciellt att spela inför hemmapubliken och jag är väldigt tacksam att folk tar tiden att komma hit och stötta och försöka hjälpa oss. Det gör sporten mycket roligare, för oss också. Så tack till alla som kom, säger Mikael Ymer.
– Jag upplevde direkt att Portugal hade en extrem klack. Jag kände: ”vi måste vakna, jag måste väcka alla svenskar direkt”. Det blir en extremt bra stämning i Kungliga när de stampar på trägolvet. Det var kul – och så vann jag och det är ännu roligare, säger Elias Ymer.

Lördagens spel inleds 13.00 med dubbelmatchen mellan Markus Eriksson/Robert Lindstedt och Joao Sousa/Gastao Elias, två dubbeluppställningar som kan komma att ändras före matchstart.


Värdefulla tips från lillebror

Därefter följer den första av två singelmatcher, mellan nationernas ettor Elias Ymer och Joao Sousa. Sverigeettan kan räkna med värdefulla råd av lillebror Mikael, som kan ha hittat en svaghet i portugisens spel. 
– Jag tror att jag såg en väldigt, väldigt viktig grej i slutet av matchen. Jag ska kolla lite mer på internet och se om det faktiskt stämmer. Jag kan ha hittat en ”major key”, men jag ska inte säga den här nu. Jag tror att jag kan ha sett något som jag ska vidarebefordra till Elias, säger Mikael Ymer.

I en eventuell femte och avgörande match ställs Mikael Ymer mot Gastao Elias. Om landskampen är avgjord före sista matchen utgår dock denna.

Segraren i landskampen, den andra omgången i division 1, går vidare till playoff om en plats i World Group. Matcherna sänds live i Tennisplay.se och biljetter finns till försäljning på Tickster.com.

Fler kommentarer i videon ovan. Se fler videoinslag på Tennisplay.se.

 

Sverige–Portugal (1-1)

Mikael Ymer–Joao Sousa 4-6, 4-6
Elias Ymer–Gastao Elias 7-6(11), 6–4
Markus Eriksson/Robert Lindstedt–Gastao Elias/Joao Sousa
Elias Ymer–Joao Soua
Mikael Ymer–Gastao Elias

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS