Hoppa till sidans innehåll

Davis Cup: Här är Sveriges lag mot Colombia nästa helg

22 JAN 2019 15:30
1-2 februari ställs Sverige mot Colombia på bortaplan i Davis Cup. DC-kapten Johan Hedsberg har i dag nominerat laget som ska försöka ta Sverige till den nya finalveckan i november.
  • Uppdaterad: 22 JAN 2019 15:22

Efter sex raka segrar har Sverige på två år tagit sig från division 2 till att nu vara rankat som nummer 14 i världen och klart för Davis Cup Finals-kvalet där 24 nationer deltar.

Colombia står för värdskapet i kvalomgången som spelas inomhus på grus i arenan Palacio de los Deportes i huvudstaden Bogotá. Det blir nationernas första möte med varandra.

Johan Hedsberg har tagit ut följande lag: bröderna Elias och Mikael Ymer, Markus Eriksson, Jonathan Mridha och Robert Lindstedt.
– Jag är jätteglad att de här fem killarna vill spela den här matchen och har tackat ja. Det är ett på papperet starkt svenskt lag där alla har gjort bra insatser i Davis Cup tidigare, kommenterar Hedsberg.

Hedsbergs tänkta dubbeluppställning är Markus Eriksson och rutinerade dubbelspecialisten Robert Lindstedt, som gör sin 20:e landskamp. Duon vann båda DC-dubblarna i fjol mot Portugal och Schweiz.
– Robban spelar på hög nivå i dubbel och har spelat bra nu i Australien. Han och Markus trivs tillsammans och har gjort fantastiskt bra Davis Cup-dubblar tidigare. En väldigt naturlig förstakonstellation i dubbel, kommenterar kaptenen.

I singlarna är bröderna Ymer två troliga alternativ. Formstarka Mikael Ymer fick en utmärkt start på det nya tennisåret genom karriärens tyngsta singeltitel i Noumea Challenger. Sverigeettan Elias Ymer spelar denna vecka i Rennes Challenger och har gett positiva besked efter de skadekänningar som stoppade honom från spel i Australian Open.
– Elias avslutade förra året riktigt bra och ”Micke” har spelat bra i inledningen av den här säsongen. Han vann sin första challengertitel vilket är en milstolpe för honom och jag hoppas hela laget kan dra nytta av det, säger Hedsberg.
– Jonathan är också ett bra alternativ i singel. Han bevisade det mot Schweiz senast och har dessutom en bra serve vilket kan vara en fördel på den höga höjden. Markus Eriksson har börjat året med tre tävlingar på grus och är ett alternativ både i singel och dubbel. 

Colombia har ett av världens bästa dubbelpar – Robert Farah och Juan Sebastián Cabal – medan högst rankade singelspelare är Daniel Galán (221). Mer känd bland tennispubliken är tidigare Santiago Giraldo, som har varit rankad 28 i världen som bäst.
– Vi har stor respekt för Colombia som har ett väldigt bra lag och fördel av hemmaplan. Det är duktiga tennisspelare som dessutom har vuxit upp i de här förhållandena med spel på hög höjd, säger Hedsberg och kommenterar det svenska lagets förberedelser:
– Vi flyger några dagar tidigare med tanke på den höga höjden och tidsskillnaden. Vi anpassar oss efter förutsättningarna – killarna har spelat på hög höjd tidigare och vet vilka justeringar som behövs och inte behövs. 

I år spelas Davis Cup i ett nytt ”VM-format”. Vid seger mot Colombia blir Sverige klart för finalveckan – Davis Cup Finals – den 18-24 november där 18 nationer deltar: 12 kvalvinnare, de fyra semifinalisterna från 2018 års turnering (Frankrike, Kroatien, Spanien, USA) samt Argentina och Storbritannien som tilldelats varsitt wildcard.

Vid förlust mot Colombia väntar lottning om fortsatt spel vilket troligen innebär en playoff-match i höst.

 

Sveriges lag, ålder, ATP-ranking (singel/dubbel)

Elias Ymer, 22 (111/530)
Mikael Ymer, 20 (195/-)
Markus Eriksson, 29 (423/294)
Jonathan Mridha, 23 (-/-)
Robert Lindstedt, 41 (-/46)

Colombias lag, ålder, ATP-ranking (singel/dubbel)

Daniel Galán, 22 (221/606)
Santiago Giraldo, 31 (253/527)
Alejandro González, 29 (326/431)
Juan Sebastián Cabal, 32 (-/5)
Robert Farah, 31 (-/5)

Så spelas landskampen

Fredag 1 februari
22.00 Två singelmatcher
Lördag 2 februari
18.00 En dubbelmatch följt av två singelmatcher

Samtliga matcher spelas i bäst av tre set. Ev. tv-sändning är ännu ej bekräftad.

DC-lagets sex raka segrar

Tunisien–Sverige 2–3 
Turkiet–Sverige 1–4
Sverige–Litauen 5–0
Ukraina–Sverige 2–3
Sverige–Portugal 3–2
Schweiz–Sverige 2–3

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS