Hoppa till sidans innehåll

Fed Cup: Sverige slog Ukraina

06 FEB 2019 16:07
Sverige slog ur underläge, men lyckades vinna på ett imponerande sätt mot Ukraina i öppningsmatchen i Fed Cup-gruppspelet i Polen.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2019 16:07

Med ett 1-1-läge efter singelmatcherna skulle dubbeln avgöra mötet med Ukraina. Johanna Larsson och Rebecca Peterson fick förtroendet. 2-6 efter första set och det såg mörkt ut. Svenskparet ryckte dock upp sig och vann andra set med 6-3 och skiljeset skulle avgöra inte bara den här matchen utan hela landskampen. 

– Det var rätt sjukt faktiskt. All cred till Johanna, för hon lyfter mig efter första set där jag inte hittade rätt. Det var så kul i dag och så hade vi en grym hejarklack också, säger Rebecca Peterson.

– Vi fick en tveksam start, men i slutet av första set kommer vi in i det mer. Tjejerna tar sig samman, behåller lugnet samtidigt som vi blir mer aggressiva. De går ihop på ett härligt sätt i den här matchen, berömmer Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson

 

 

Vid ställningen 4-4 och fördel Larsson/Peterson i ukrainskornas serve kom matchens längsta - och dittills viktigaste - duell som svenskorna till slut kunde vinna.
Dags för Rebecca Peterson att serva hem dubbeln och hela matchen. Ukraina ville annat och bröt tillbaka till 5-5. Nu var det svenskornas tur att bryta tillbaka och med 6-5-läge efter två timmar och 18 minuters spel var det stor lättnad att se Johanna Larsson slå in matchbollen.

– Det var viktigt att känna att energin fanns där, att jag hela tiden var igång och att jag inte gick ner mig. Jag kände att den inte riktigt fanns där från början och när den väl kom så tror jag även Johanna kände det. Vi lyfte varandra. Vi bestämde oss för att gå för det, för vågar man inte vinna så förlorar man i slutändan, säger Rebecca.  

Mattias Arvidsson kan andas ut, men bara till i morgon då Estland står för motståndet.

– Det är först och främst en fantastisk insats av det svenska laget. Jag är inte bara nöjd, jag är sjukt stolt över den här truppen. Detta är en riktigt bra seger mot en stark nation. Men jag anser att varje match är lika viktig i den här gruppen. Ska man vinna gruppen så ska vi ha tre segrar på fredag kväll. Ingen här kommer gå och lägga sig nöjd för att vi har slagit Ukraina. Vi kommer garanterat att ladda om. 

 


Onsdagen inleddes med att Ukraina tog ledningen med 1-0 sedan Dayana Yastermska, 34:a i världen, till slut lyckats vinna den spelmässigt jämna matchen mot Johanna Larsson med 6-4, 6-2.

Johanna Larsson bröt fram till 4-5, men tappade sedan sin serve och första set gick till ukrainskan. 

Dayana Yastermska inledde lika stark i andra som i första och precis som i första set bröt ukrainskan Johannas andra servegame. 3-1 blev till 5-1 innan Johanna lyckades bryta till 5-2, men det hjälpte inte.

 

Det var dags för ländernas båda förstarankade spelare Rebecca Peterson (54:a på rankningen) och Lesia Tsurenko (24:a på rankingen) och det var vinna eller försvinna för Sverige. Ukrainskan slog för en tid sedan nuvarande världsettan och Australien Open-vinnaren Naomi Osaka.

Det skiljer 30 placeringar, men vad spelar det för roll i Fed Cup? 6-0 till Rebecca Peterson i ett första set som var över på 19 minuter!!!
– Jag tycker att jag gjorde en bra match, men siffrorna är kanske inte rättvisa. Men jag är glad och stolt över hur jag spelade den här matchen med tanke på förutsättningarna inför den här matchen, säger Rebecca Peterson efteråt. 

 

 

Efter att Rebecca servat blankt och avslutat med ett servess fram till 3-2 lyckades hon sedan bryta ukrainskans serve fram till 4-2.
Duellerna från baslinjen var många och långa där Rebecca var bäst och hon kunde till slut vinna med klara och imponerande 6-0, 6-2 i en match som varade i 53 minuter.
– Efter Johannas förlust så var det press på mig och jag är extra nöjd med att jag kunde hålla nerverna i styr och bara gå ut och köra. 

 

Efter lite vila var Rebecca på banan igen - nu tillsammans med Johanna Larsson. Och det vet vi ju hur det gick.

 

Så spelar Sverige: 

 

Onsdag 6 februari: 10.00 Ukraina–Sverige 1-2
Torsdag 7 februari: 10.00 Estland–Sverige
Fredag 8 februari: 10.00 Bulgarien–Sverige
Lördag 9 februari: Ev. playoff-match

 

Så avgörs gruppspelet

Pool A: Ryssland, Polen och Danmark.
Pool B: Ukraina, Estland, Bulgarien och Sverige. 

*Playoff: Ett lag får chans att kvala upp till World Group II och ett lag tvingas till nedflyttning. Vinnaren i grupp A ställs mot vinnaren i grupp B i playoff. De lag som slutar på sista plats i grupperna möts i playoff för att undvika nedflyttning. Grupptvåorna möts också i placeringsmatcher, medan det som slutar trea i grupp B inte spelar någon playoff-match.

Samma förutsättningar för upp- och nedflyttning gäller i Bath där ytterligare åtta nationer deltar.

Truppen (singel/dubbelranking):

Rebecca Peterson, 23 år    (54/398)
Johanna Larsson, 30 år    (71/36)
Mirjam Björklund, 20 år    (474/549)
Cornelia Lister, 24 år    (502/114)
Caijsa Hennemann, 17 år    (-/786)

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS