Hoppa till sidans innehåll
Kapten Johan Hedsberg och Elias Ymer.

Förutsättningarna som kan gynna Sverige i DC-mötet

04 APR 2018 10:38
Vårens stora tennisfest på svensk mark närmar sig: Davis Cup i Stockholm. Med ett par dagar till matchstart förbereder sig Sverige och Portugals lag i Kungl. Tennishallen i Stockholm.
  • Skapad: 04 APR 2018 10:38

Den 6-7 april gör Sverige och Portugal upp i andra omgången av Davis Cups division 1. Segraren går vidare till play-off om en plats i World Group nästa år.

Sveriges Davis Cup-kapten Johan Hedsberg tog förra veckan ut fyra spelare i laget: Elias Ymer, Markus Eriksson, Mikael Ymer och Robert Lindstedt. Fram till torsdagens lottning har han möjlighet att nominera ytterligare en spelare. Fred Simonsson och Filip Bergevi är aktuella namn som båda är med och tränar med laget.

Portugiserna är på plats med fyra spelare i Stockholm: Gastao Elias, Pedro Sousa, Joao Domingues och DC-ankaret Joao Sousa, som anlände under onsdagen.
– Det är ett mycket bra lag, det är bara att titta på deras ranking. De är väldigt starka på alla underlag, men de är inte uppvuxna med att spela inomhus. Tre av deras spelare gör sina bästa resultat på grus men alla har en hög ranking. Om vi sköter våra kort rätt kanske vi kan utnyttja att vi spelat mer inomhus, säger Johan Hedsberg.
– Vi anpassar oss till förutsättningarna, det är snabba banor och bollarna är lite annorlunda än vad vi är vana vid. Jag tror att det passar svenskarna mer. Vi spelar mest på grus men är bekväma på hardcourt också. Vi fokuserar på att spela bra och med mycket självförtroende, om vi lyckas med det har vi bra chanser, säger Nuno Marques, Portugals DC-kapten.


"Ytterligare en fördel"

Enligt det nya formatet som testas under Davis Cup spelas landskampen under två dagar – två singelmatcher på fredagen och en dubbel följt av två singlar på lördagen.

Sveriges utgångsläge är att bröderna Ymer tar hand om singlarna, medan Lindstedt och Eriksson spelar dubbeln. En plan som kan ändras, säger kaptenen.
– Det är en fördel att ha renodlade singel- och dubbelspelare. Båda fysiskt men kanske framför allt mentalt. Det är dubbel uppladdning om du ska spela singel och dubbel samma dag. Vi får se hur veckan utvecklar sig och hur spelarna känner sig.
– I och med att Elias och Mikael är bra i dubbel också, att vi har den möjligheten är också en fördel. Mot Ukraina (första omgången i år) funderade vi på att spela Elias och Mikael i dubbeln. De är bra i dubbel också och att vi har den möjligheten är ytterligare en fördel, säger Hedsberg.

För portugiserna blir det första landskampen som spelas i det nya formatet, då de som seedad nation stod över första omgången i årets tävling. Bortalagets högst rankade singelspelare är Joao Sousa (70) och Gastao Elias (106). I de sju senaste landskamperna har duon också tagit hand om dubbelmatchen för Portugal.
– Vi har inte överraskat så mycket med våra dubbelspelare tidigare. Men mycket beror på hur det går fredag. Våra spelare har aldrig spelat en singelmatch direkt efter en dubbel, det blir annorlunda att spela en ny match 30 minuter direkt efter dubbeln, säger Nuno Marques.

Båda nationernas kaptener tror på en jämn och öppen match.
– Underdog eller favorit – det spelar ingen roll, oavsett så måste man bara vinna. Det gäller att försöka utnyttja varje situation till sin fördel, avslutar Hedsberg.

Biljetter finns till försäljning på Tickster.com. Landskampen sänds live i Tennisplay.se och i SportExpressen TV.

Bilder från tisdagens pressträffar:

 

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS