Hoppa till sidans innehåll

Fullmatad utbildningsvecka på Bosön för tränare och kursledare

2017-09-10 14:00
TGU 2-samling, kursledarutbildning, besök av ITF och workshop med nya minitennisbollar summerar en fullmatad utbildningsvecka som gick av stapeln i augusti på Bosön och Lidingö TK.
  • Uppdaterad: 2017-09-11 15:50

Veckan inleddes med årets gemensamma TGU 2-utbildningsdagar (16-18 augusti) som samlade alla landets kursdeltagare i det näst sista steget i tennisförbundets tränarutbildningsprogram.

Teoretiska och praktiska övningar i teknik, biomekanik, videoanalys samt fysträning stod på programmet under ledning av Hannes Hederstedt, Johan Thorselius och Fredrik Johansson. Deltagarna fick också lära sig mer om, och prova på, rullstolstennis. Deltog gjorde bland andra Sveriges främsta quadspelare, Anders Hård, Solna TK.

SvTF vill rikta ett särskilt tack till Lidingö TK, som ställde upp med juniorer under de praktiska passen.


Tränarna testade nya minitennisbollar

Dessutom fick tränarna en introduktion i nya minitennisbollar. Hrvoje Zmajic från Internationella Tennisförbundet ledde workshopen med vit och lila boll, vilka är ett slags förstadium till röd nivå. De större bollarna lämpar sig särskilt för de allra minsta barnen som på ett roligt och effektivt sätt kan träna svingar ”i luften” eller med bollen rullande längs marken.

I materialet ”Tennis för barn” finns ett avsnitt om spel med den lila bollen, ”blå nivå”.

Hrvoje Zmajic främsta syfte med besöket var att utvärdera det svenska utbildningsprogrammet. Processen med en internationellt certifierad utbildning fortsätter, nu är en rapport inlämnad och ska behandlas av ITF.

Kursledare utbildades

Veckan avslutades med en utbildningsträff för befintliga och nya kursledare (Tennisens Plattform och TGU 1) på Bosön den 18-19 augusti.

18 deltagare närvarade under ledning av Peter Rejmer, Svenska Tennisförbundet.
– Väldigt nyttiga dagar som också blev ett bra forum för diskussion – vad fungerar bra, vilka korrigeringar kan vi göra? Det är viktigt att vi får en samstämmighet, att vi genomför utbildningarna på samma sätt i hela Sverige, säger Peter Rejmer.
– Vi går ännu mer mot att våra första utbildningssteg ska vara mer praktiskt inriktade, med målet 70/30 praktik och teori. Vi har med framgång introducerat instuderingsfrågor på både TGU 2 och 3 för att kunna fokusera mer på det praktiska och nu bygger vi vidare med tankesättet på TGU 1, säger Rejmer.

Kursledarna fick också en närmare introduktion i det nya kursmaterialet ”Tennis för barn”.

 

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS