Hoppa till sidans innehåll

”Hallen är i princip fullbokad innan den byggs”

22 FEB 2019 13:41
Snart hundraåringen Sundsvalls TK står inför en spännande tid. Om knappt två år ska nya arenan stå färdig där man kommer samsas med stans övriga racketsporter.
  • Uppdaterad: 22 FEB 2019 13:41

Baldershallen, som ligger intill sjukhuset i Sundsvall, har länge haft Baldershovs IP med friidrotten och fotbollen som grannar (med bra kommunikationer från centrum). Nu kommer det mesta i idrottsväg i stan koncentreras hit, åtminstone racketsporterna.

Från 3 800 till 14 700 kvadratmeter. Tre tennisbanor inomhus ska bli det dubbla. Vinsterna med nya Baldershovs idrotts- och rackethall i Sundsvall är mycket större än så.
– Nu samlar vi alla racketsporterna i stan under samma tak och kan driva gemensamma projekt. Vårt mål är att ha ett helhetsgrepp, samverka med skolan och andra idrotter för att skapa en mötesplats dit ungdomar går direkt efter skolan för att göra läxor och utöva sin sport, säger Urban Lundqvist, som är inne på sitt sjunde år som klubbchef i Sundsvalls TK.

 

Den nuvarande arenan består av två delar, en med två idrottshallar och en del med tre tennisbanor. Dessa kommer byggas om och det kommer byggas nytt i tre väderstreck.
Sedan tidigare finns sex utomhusbanor för tennis, varav två kommer få en ny plats när den nya arenan börjar byggas.
Totalt kommer det bli totalt sex inomhusbanor för tennis och det behövs, då uppskattningsvis tusen tennisspelare frekvent tränar i hallen.
– Idag har vi cirka 200 juniorer igång, plus vuxenkurserna som ska samsas på tre banor. Väntelistan för att börja med tennis kommer minska eller försvinna helt. 

 

I nya arenan får som sagt tennisen nya racketkompisar. Det ska byggas sex stycken squashbanor, en padelhall med tre banor och en stor badmintonhall med tio banor. Bordtennisavdelningen kommer ha plats för 16 bord (eller åtta-nio hagar vid tävling).
Dessutom kommer det under samma tak finnas en arena för basket, innebandy och andra idrotter med läktare, ett gym på 300 kvadratmeter och konferensrum.
– Vi ser stora administrativa fördelar med att dela kansli- och kontorsytor med de andra föreningarna. Hallen är i princip fullbokad innan den byggs, säger Urban Lundqvist.

 

 

De befintliga tennisbanorna som Sundsvalls TK förfogar över idag har varit av bra kvalitet, men de behöver fräschas upp.
Samtidigt har de andra klubbarna, inom de övriga sporterna, hållit till i undermåliga lokaler runt om i stan, enligt Urban Lundqvist.
– Enda chansen att den nya arenan skulle bli verklighet var att hitta en samverkan med de andra sporterna. Vi kommer ha många projekt ihop, inte minst inom integration. 

 

Urban Lundqvist ser framför sig hur racketsporterna tillsammans ska öka intresset hos unga att prova på de olika sporterna.
– Det är så vi resonerar. Vi har till exempel startat en padelsektion i tennisklubben och kommer driva den på samma sätt som vi driver tennisen på ungdomssidan där våra tennistränare också har hand om padelträningen. 

 

Det finns en padelhall i Sundsvall, men där bedrivs ingen föreningsverksamhet idag.

– Jag tror att padel kan vara en bra inkörsport till tennisen, för de som annars inte hade provat någon racketsport alls. Jag tror att detta är en utmaning för många klubbar. 

 

Arenan kommer myllra av unga om dagarna. Tre skolor kommer förlägga sin gymnastikundervisning hit.

– Vi ser stora fördelar med att ha skolorna här på dagarna. Det tror jag kommer hjälpa oss med bland annat rekryteringen av nya utövare. Hela visionen för hallen är att det ska bli en mötesplats för barn och ungdomar och när den står färdig kommer det snurra uppskattningsvis 1 500 unga varje dag under säsong, säger han och utvecklar:
– Vi kommer kunna erbjuda det mesta som dagens unga vill ha. Drömscenariot är ju att barnen hänger här efter skolan och har sin träning här. Vi kommer erbjuda hjälp med läxläsning eftermiddagar från måndag till fredag.

 

Sundsvalls TK jobbar redan aktivt ute i skolorna och intresset är förhållandevis stort i stan.
– Vi har gjort mycket aktiviteter på skolorna och det är kanske därför vi har väntelista för att börja spela. Vi känner inte att vi haft någon direkt nedgång intressemässigt. Det är mer att vi måste skapa förutsättningar för våra juniorer som vill spela mer och som vill tävlingsspela och då har våra tre banor inte räckt till.

 

I dag har klubben ett 30-tal spelare som tävlar kontinuerligt, där för tillfället två sticker ut lite mer än övriga; kusinerna Tilde Strömquist och Emelie Westin.
Tilde vann ute-SM för 14-åringar i somras.
– De är bland de bästa i landet och vi vill så klart att de fortsätter här så länge de kan. Vi har långt gångna planer på att också starta en akademi och ett samarbete med gymnasiet och högskolan, säger Urban Lundqvist.

 

I dag har föreningen även verksamhet i Timrå TK där man hösten 2018 startade ett projekt för att få igång Timrå Tennisklubbs ungdomsverksamhet igen.
– Jag fick nästan ont i magen när jag passerade hallen och såg förfallet. Det finns två banor utomhus och två inomhus, men noll verksamhet. Vi bestämde oss för att väcka liv i verksamheten och med stöd av förbundet startade vi ett projekt. Nu tränar ett 50-tal intresserade juniorer en till tre gånger i veckan och är med på läger och i tävling.

 

Urban Lundqvist, 58 år, har varit klubbchef sedan 2012. Han har själv tävlingsspelat och gått på college i USA. Han har jobbat på tennisakademien ESTESS i Österrike i några år och innan han hoppade på jobbet som klubbchef hemma i Sundsvall hann han med 15 år i näringslivet (försäljning/export och import).

2014 drog han och klubben igång planerna på nybygget som hade kunnat vara verklighet redan idag om inte en huvudfinansiär hoppat av på målsnöret.


Fem år efter första skissen är det alltså dags att sätta spaden i jorden. Bygget väntas dra igång i början av sommaren och hösten 2020 ska den nya anläggningen stå färdig.
2021 är ett speciellt år av dubbla anledningar.
– Vi fyller faktiskt 100 år samtidigt som staden fyller 400 år, men det var inget vi tänkt på förrän fram till för något år sedan. Det är klart att det blir speciellt att ha arenan färdig tills dess. 

 

Förhandlingar med byggbolag, kommunen, andra hyresgäster med långsiktiga hyresavtal är inne i slutskedet.
– Sundsvalls TK:s styrelse har jobbat med ett helhetsgrepp och startat med skolan i samverkan med olika föreningar. Vi vill skapa en mötesplats för i första hand barn och ungdomar i Sundsvall. Föreningens ideella krafter har lagt ner mycket jobb och har även tagit ekonomiska risker under resans gång. 

 

Fotnot. Den som vill veta mer om Sundsvalls TK:s planer på att förena racketsporterna kan höra - och ställa frågor till - Urban Lundqvist under Barn- och ungdomskonferensen i Tumbahallen 12-13 april.

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS