Hoppa till sidans innehåll
 • multiskillz-6Foto:
 • multiskillz-5Foto:
 • multiskillz-8Foto:
 • multiskillz-3Foto:
 • multiskillz-1Foto:
 • multiskillz-4Foto:
 • multiskillz-9Foto:
 • multiskillz-10Foto:
 • multiskillz-2Foto:
 • multiskillz-11Foto:
 • multiskillz-7Foto:
 • multiskillzFoto:

Här är Sveriges första Multi SkillZ-ledare

09 MAJ 2017 10:13
”Skills” för tennis – och livet. Nu är de första Multi SkillZ-ledarna i Sverige utbildade.
 • Uppdaterad: 09 MAJ 2017 11:02

Under 2016–17 har tio klubbarna medverkat i ett pilotprojekt baserat på träningskonceptet Multi SkillZ, som går ut på att få in motorisk och koordinativ träning i tennisverksamheten på ett roligt och effektivt sätt. Med varierande övningar av olika svårighetsgrad testas gränserna för både kropp och knopp – en allsidig och förberedande aktivitet för såväl tennis som andra idrotter. Och viktigast av allt: en god start på livet.

Den belgiske grundaren Kenneth Bastiaens har guidat de första svenska Multi SkillZ-ledarna, som från och med i höst lanserar konceptet i sina klubbar.
– Jätteroligt att få jobba med motiverade coacher och få starta upp projektet här i Sverige. Multi SkillZ innebär ”skills for sports and life” och stämmer verkligen överens med Svenska Tennisförbundets nya vision om tennis för livet, hela livet, säger Kenneth Bastiaens.
– Tennis i sig innebär många positiva värden, men att enbart träna med racket och boll är inte tillräckligt för att täcka alla utvecklingsaspekter. Vi vill sätta barnet i centrum och se till att de får de här motoriska färdigheterna som gör att de kan utvecklas som tennisspelare och få glädje av sin idrott hela livet, säger Bastiaens.

Efter den tredje och sista utbildningsträffen finns nu de första Multi SkillZ-ledarna i Sverige i: Fair Play TK, GLTK, Öviks TK, Malmö Bellevue TK, Danderyds TK, Påvelunds TBK, Svedala TK, Strängnäs TK, IS Göta och Hellas TK.

Multi SkillZ givet vägval i Öviks TK

Bertil Sundman genomförde utbildningen tillsammans med Öviks TK-kollegan Hans Jansson. Klubben planerar att utbilda fler ledare och att konceptet framöver ska bli en större del av verksamheten.
– För oss var det givet att söka till det här när möjligheten kom. Vi i klubben ser en jättebra möjlighet att köra Multi SkillZ med både barn och föräldrar samtidigt. Vi har testat några pass som hittills har varit uppskattat av alla som har varit här. Dels får föräldrarna en aktivitet att göra tillsammans med sina barn och det skapar också en förståelse hos de vuxna, vilket är jätteviktigt. Det är lätt att stå på läktaren och tycka att det ser enkelt ut men det är faktiskt ganska utmanande, säger Bertil Sundman.
– Det här är precis vad barnen behöver i dag, inte bara i Övik. Växer du framför en surfplatta blir du inte så vass med racket, klubba, boll eller vad det nu kan vara. Det är inte så många som håller på med flera idrotter heller. Den allsidiga delen i Multi SkillZ är jättebra, säger han.

Eva-Lena Daun är tillsammans med kollegan Oliver Stenström certifierade ledare i Strängnäs TK.
– Jag tycker att det här är otroligt bra för barn i deras utveckling som idrottare och som människa. De tränar både sin tankeverksamhet och finurlighet, sin motorik och koordination. Och så är det väldigt roligt – du leker fram idrotten och dina kunskaper. Jag önskar att fler föreningar, inte bara tennisklubbar, tar upp konceptet. Med Multi SkillZ har du alla förutsättningar att både lyckas i din idrott och ha roligt, säger Eva-Lena Daun.
– Det blir roligt att starta familje-Multi SkillZ till hösten där föräldrar får chansen att ha kvalitetstid med sina barn och samtidigt vara delaktiga i deras aktiviter. Förhoppningsvis vill barnen fortsätta i Strängnäs TK och bli tennisspelare, men huvudsaken är att den här typen av aktiviteter är bra för dem och då är jag som ledare nöjd, säger hon.

Ny omgång i höst

Svenska Tennisförbundet utökar satsningen på konceptet och gör plats för ytterligare 20 klubbar att utveckla den här delen av sin verksamhet för barn. Inbjudan till den nya Multi SkillZ-omgången (startar till hösten) kommer separat på Tennis.se samt i utskick till alla föreningar. Medverkande föreningar kan söka medel ur Idrottslyftet. (Beviljas efter första träffen.)

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS