Hoppa till sidans innehåll

Så fördelades medaljerna i JSM/USM

25 JAN 2019 18:29
Närmare 200 spelare har gjort upp i SM i Falun den här veckan. På fredagen delades medaljerna ut i JSM 18 och USM 21.
  • Uppdaterad: 25 JAN 2019 18:29

Anna Leijon från KLTK (bilden ovan t.h) kan blicka tillbaka på en framgångsrik vecka i Dalarna. På fredagsförmiddagen slog hon in matchbollen som innebar seger i singelturneringen i 18-årsklassen. 

I finalen besegrade hon förstaseedade Agnes Gustafsson, Helsingborgs TK/RIG Båstad, med 6-2, 6-1.
– Jag har spelat bättre och bättre för varje match och i finalen så spelade jag väldigt säkert även om det var jämnt i några game. Taktiken var att spela mycket på hennes backhand och jag försökte gå in i banan och styra. Jag försöker ta en boll i taget och inte tänka så mycket på vad det står i matchen jag spelar, säger Anna Leijon som var andraseedad i turneringen.

 

SM-guldet var ingen självklarhet från början för Anna Leijon. Förutom andraplatsen i Eskilstuna i Vintertouren så har hon nästan inte tävlat någonting. Anledningen är att hon läser Natur på gymnasiet där hon har 1,5 år kvar.
Först därefter tänker hon öka tävlingsdosen.
– Jag försöker spela så mycket som möjligt när jag har lov och är ledig från skolan. Målet med SM i Falun var från början att ta mig så långt det går, därför är jag så klart jätteglad att jag lyckades ta mitt första SM i singel. Jag tror inte jag har fattat det riktigt ännu, för det betyder så mycket och det är något jag rankar högst i min karriär så här långt. 

 

Hur firar du segern?
– Det blir nog en god middag med familjen där hemma, säger Anna som nu har ett wildcard till 15 000-dollarstävlingen i Pixbo som avgörs i maj. 

 

Wildcard till den tävlingen får också Agnes Gustafsson som tillsammans med Frida Bostrand från Fair Play TK tog guld i dubbel efter finalseger mot Othilia Brodin (Jönköpings TK) och Emilia Roslund (Allmänna TK Lund) med 6-3, 6-1.

I pojkklassen möttes John Hallquist Lithen (GLTK) och Olle Wallin (Båstad TS/RIG Båstad). John var förstaseedad och levde också upp till förväntningarna.
6-4, 6-4 blev segersiffrorna och ännu ett wildcard delades ut. För John väntar spel i 15 000-dollarstävlingen i Karlskrona i maj.
– Det är alltid tufft att ha favoritskapet för alla vill slå en, men det kändes bra hela vägen. Det var väl i semifinalen som gick till tre set som det var kämpigt. I finalen visste jag att Olle skulle gå ut stenhårt och det gjorde han verkligen, men han blev nog stressad av att han fick tillbaka bollarna och att han fick kämpa för de bollar han vann, säger John som gick till semifinal i samma klass i Falun ifjol.
– Då förlorade jag med samma siffror som jag vann nu mot Erik Grevelius i semifinalen. Så det var så stort att få vinna nu, även om Gustaf Ström inte var med. Det är alltid en dröm att vinna SM och det visar ändå att jag ligger högst upp på den här nivån, säger John som också vann i Båstad i somras. 

 

John Hallquist Lithen, som fyllde 17 år i december, har matchat flitigt i vinter med runt 20 matcher där det blivit två titlar på vintertouren och en finalplats i Tabergsdalen.
– Nu är det Borås (kategori A) som väntar närmast och sen tänker jag mest träna på med tanke på att det blivit så många matcher. 

 

Det höll på att bli dubbla guld för John, som spelade ihop med klubbkompisen Oliver Johansson från GLTK. I finalen blev dock Sebastian Abboud från KLTK och Adam Heinonen från Växjö TS för svåra. Segersiffrorna: 6-3, 7-5. Sebastian och Adam kan också se fram emot spel i 15 000-dollarstävlingen i Karlskrona.

 

USM 21-årsklassen spelades som vanligt parallellt där fjolårssegrarinnan Elin Vilén (Helsingborgs TK) inte hade tappat ett set fram till singelfinalen. I semifinalen vann hon med 6-0, 6-0 men väl framme i finalen tog det stopp. På andra sidan nät väntade sjundeseedade Hilda Lundstedt (Lidköpings TK) som till slut vann den svängiga och jämna finalen med 6-3, 3-6, 7-6.

I dubbelturneringen segrade GLTK-duon Olivia Alfredsson och Vanessa Widell-Ersöz som vann finalen med 6-3, 6-4.

 

I herrarnas singelturnering såg Arvid Nordquist (Södertälje Pershagen TK) oslagbar ut fram till finalen. Först där tappade han sitt första set, men det spelade ingen roll. Efter 6-1, 4-6 tog Arvid hem tredje set med 6-2 mot Nikola Slavic (Enskede LTK).

I dubbelturneringen fick Nikola Slavic revansch. Det blev seger i par med klubbkamraten Oliver Andersson med 7-5, 7-6 mot Gustaf Nävarp (Falkenbergs TK) och Anton Örnberg (KLTK).

 

Finalresultat JSM18/USM21

FS18: Anna Leijon, KLTK–Agnes Gustafsson, Helsingborgs TK, RIG Båstad 6–2, 6–1.

FD18: Agnes Gustafsson, Helsingborgs TK, RIG Båstad/Frida Bostrand, Fair Play TK–Othilia Brodin, Jönköpings TK/Emilia Roslund, Allmänna TK Lund 6-3, 6-1.

DS21: Hilda Lundstedt, Lidköpings TK–Elin Vilén, Helsingborgs TK 6-3, 3-6, 7-6.

DD21: Olivia Alfredsson, KLTK/Vanessa Widell-Ersöz, KLTK–Ida Ferding, Upsala TK/Hanna Schmidt-Axelsson, Allmänna TK Lund 6-3, 6-4.

PS18: John Hallquist Lithen, GLTK)–Olle Wallin, Båstad TS/RIG Båstad 6-4, 6-4.

PD18: Sebastian Abboud, KLTK/Adam Heinonen, Växjö TS–John Hallquist Lithen, GLTK/Oliver Johansson, GLTK 6-3, 7-5.

HS21: Arvid Nordquist, Södertälje Pershagen TK–Nikola Slavic, Enskede LTK 6-1, 4-6, 6-2.

HD21: Oliver Andersson, Enskede LTK/Nikola Slavic, Enskede LTK–Gustaf Nävarp, Falkenbergs TK/Anton Örnberg, KLTK 7-5, 7-6(6)

 

 


PS18-finalisterna.

 


PD18-finalisterna.

 

FD18-finalisterna

 


DS21-finalisterna.

 


DD21-finalisterna.

 


HS21-finalisterna.

 

HD21-finalisterna.

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS