Hoppa till sidans innehåll

Nivåbaserat rankingsystem i startgroparna

12 APR 2017 09:00
Nya tävlingsformer för barn och ungdomar, ett nytt tävlingssystem och all tävlingsadministration samlad under Svenska Tennisförbundet. Nu tar vi nästa steg mot bättre tävlingstennis: ett förändrat rankingsystem.
  • Skapad: 12 APR 2017 09:00

Sedan några år tillbaka pågår Svenska Tennisförbundets utvecklingsarbete för att skapa förutsättningar för ett mer attraktivt tävlande på alla nivåer. Kort och gott: en levande tävlingsidrott. I fokus står anpassningen efter utövarnas önskemål och arrangörernas förutsättningar.

Första steget togs när den gröna bollen blev obligatorisk i 10-årsklassena. På initiativ av Tennis Stockholm startade If SO-touren i hela landet, vilket följdes av obligatoriskt poolspel för 11-åringar och ABC-klasser för 12-åringar. Den 1 januari infördes det nya tävlingsprogrammet ”tävling online” för att underlätta vardagen för såväl spelare som klubbar i deras tävlingsadministration. Redan i dag har drygt 8000 spelare en aktiv tävlingslicens.
All administration kring svensk tävlingstennis är nu samlad under ett och samma tak med en gemensam support för användarna.

Under 2017 påbörjas arbetet med att skapa ett nytt nivåbaserat poängsystem (ranking) för alla licensierade spelare. Dagens system, som lanserades i början av 1990-talet som en del av det stora arbetet ”Tennis90”, fungerar fortfarande tillfredsställande men dagens tekniska utveckling och andra krav på tävlande gör att nya tankegångar växer fram.
– Tanken med ett nivåbaserat system är främst att hitta nya, kompletterande och roliga sätt att tävla. Förutom dagens tävlingar där man ofta spelar i åldersgrupper kan ett nivåbaserat system bjuda in till tävlingar där man, oavsett ålder, får möta jämbördiga spelare i klasserna. Både över åldersgränserna men kanske också tävlingar med pojkar, flickor, män och kvinnor i samma klass och på samma nivå, säger Henrik Odervall, Svenska Tennisförbundet.
– Två viktiga faktorer som vi kommer att se över är dels rörligheten i systemet och dels enkelheten att förstå. I dagens snabba digitala samhälle finns möjligheter att uppdatera rankingpoäng oftare än tre gånger per år som nu är fallet. Det öppnar också för att man snabbare kan röra sig mellan nivåerna, både uppåt och nedåt. För detta krävs att alla förstår mekanismerna som styr rörligheten.
– Det finns inget perfekt eller helt rättvist rankingsystem men det finns en hel del olika sätt att bedöma resultat. Det finns många faktorer att väga in och det arbetet är påbörjat, säger Henrik Odervall.

Nästa steg blir att, efter Svenska Tennisförbundets årsmöte, skapa en referensgrupp bestående av klubbledare, tränare, spelare och tennisexperter som kommer att få ha åsikter om de förslag som tas fram.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK