Hoppa till sidans innehåll

Ny modell för elitstöd

25 MAJ 2017 08:42
Det tar tid att nå tennistoppen och kräver stora resurser. Här är Svenska Tennisförbundets nya strategi för att stötta landslagsaktuella spelare i sina satsningar.
  • Skapad: 25 MAJ 2017 08:42

I linje med svensk tennis nya färdriktning, som klubbades vid årsmötet i april, har SvTF arbetat fram en färdplan som ska bidra till att ta sporten närmare de mål som tennis-Sverige gemensamt beslutat om.

2017–2018 planeras fem stora satsningar i färdplanen. En av dem: en ny form av elitstöd.

Vi lämnar modellen med anställda kaptener och tränare, för att istället ge stöd på individuell basis till de bästa spelarna på herr- och damsidan, och till de miljöer där de bästa spelarna på ungdomssidan har sin hemvist.

Maria Strandlund Tomsvik koordinerar stödet på herr- och damsidan, en grupp på cirka 20 spelare som hon kontinuerligt följer och har en dialog med.
Spelarna har möjlighet att få stöttning till exempelvis tävlingsresor eller förbättrade träningsförutsättningar och i stödet ingår också Folksams elitidrottsförsäkring samt tillgång till elitstödsfunktioner via Riksidrottsförbundet. Stöd ges på individbasis med två vägledande principer: samordning – stöd som flera kan ta del av, samt att merparten av det riktade stödet satsas på åldersgruppen 19-23.

Kriterierna för att tillhöra elitgruppen på herr- och damsidan är följande: 1) singelranking ATP/WTA topp 400; 2) singelranking ATP/WTA topp 700 t o m det år man fyller 23; 3) Fed Cup- eller Davis Cup-spel; eller 4) kvalificering via framstående juniorresultat. Bedömningen av juniorresultat som kvalificeringsväg görs i samråd med föreningen Svensk Elittennis.
– Det känns spännande. Jag har varit på ett 30-tal spelarbesök där vi har lyssnat till spelarna och deras behov. Det har varit positiv respons. Vi har utgått från vad de önskar och det ska bli roligt att fortsätta att ha en regelbunden kontakt och uppföljning. Vi vill att det här ska främja samarbeten vilket jag tror kommer att leda till många bra saker i tennis-Sverige, säger Maria Strandlund-Tomsvik, landslagsansvarig U18 och seniorer.

Två delar i stödet på ungdomssidan

Fredrik Hörnell är ansvarig för ungdomssidan där stödet består av två delar – dels en kontinuerlig uppföljning av spelarna i deras hemmiljö, och dels en satsning på samordnat internationellt tävlande, där Svenska Tennisförbundet gör gemensam sak med de olika träningsmiljöerna för att skapa förutsättningar för ungdomar att få internationell matchning på hög nivå.

Samordningen bygger på att Svenska Tennisförbundet i samverkan med klubb, akademi eller gymnasium arrangerar internationella tävlingsresor på nivån Tennis Europe kategori 1 (U14), ITF grade 4 (U16) samt ITF grade 2 eller högre (U18). Arrangören av tävlingsresan får ett ekonomiskt stöd av SvTF och deltagarna tas ut i samråd med SvTF. Satsningen syftar också till samverkan mellan föreningar samt att fler klubbtränare ska kunna skaffa sig internationella erfarenheter.
– Jag ser mycket fram emot att komma igång på allvar med arbetet kring stödets båda delar. Reaktionerna på det nya upplägget med tävlingsresor har varit väldigt positiva så här långt och det har redan kommit in förfrågningar om att arrangera resor. Med dessa samarbeten kan de bästa spelarna och deras tränare få fler möjligheter till att komma ut och vistas i den internationella miljön – en viktig del i utvecklingen för både spelare och tränare, säger Fredrik Hörnell, landslagsansvarig U14 och U16.

Klubbar som är intresserade av att hjälpa till i detta projekt genom att arrangera en tävlingsresa är välkomna att kontakta This is a mailto link för mer information. 

Målgruppen för stödet är spelare som är aktuella för uttagning i ungdomslandslagen.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK