Hoppa till sidans innehåll

Nytt rankingsystem nästa år

12 OKT 2018 15:37
Nästa år tar vi nästa steg mot bättre tävlingstennis: ett nivåbaserat rankingsystem. I början av 2019 tas det nya systemet i bruk.
  • Skapad: 12 OKT 2018 15:37

Sedan några år tillbaka pågår Svenska Tennisförbundets utvecklingsarbete för att skapa förutsättningar för ett mer attraktivt tävlande på alla nivåer. En av svensk tennis gemensamma målsättningar 2020 är att fler ska tävla mer och att antalet tävlingsspelare ökar i alla kategorier.

Snart är nästa stora pusselbit i arbetet på plats: ett nytt rankingsystem.

Det omfattande arbetet inleddes förra året och i början av 2019 ersätts nuvarande tennispoäng-system som lanserades i början av 90-talet. Det nya systemet kommer att integreras i tävlingssidan Tävling Online

Fokus har legat på att skapa ett system som möjliggör nya, kompletterande och roliga sätt att tävla – en struktur där utövarens spelnivå, snarare än ålder, står i centrum. Spelare kommer att kunna delas in i klasser utefter nivå med jämbördiga motståndare, vilket leder till jämnare matcher.

Hur fungerar det nya rankingsystemet? Systemet är uppbyggt enligt principen ”head to head”. Sammanfattningsvis tilldelas spelaren en ranking utifrån sina matchresultat, med hänsyn till motståndarens nivå, oavsett tävling och omgång. Det ger exempelvis utdelning att slå en spelare som befinner sig på en högre rankingnivå, samtidigt som det straffar sig för motståndaren.

Det nya systemet kommer att vara lättare att förstå och bli delaktig i, även för spelare som är nya och vill börja tävla.

Rankingsystemet kommer under hösten att presenteras i detalj, på vår hemsida Tennis.se och i övriga kommunikationskanaler.

 

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS