Hoppa till sidans innehåll

Omstarten som räddade Bankeryds TK

12 MAR 2019 12:40
För fyra år sedan gjorde Bankeryds TK en kursändring. Idag blomstrar verksamheten igen. "De som kom med i styrelsen hade bred kompetens och en vilja att utveckla klubben", säger avgående ordföranden Torgny Karlsson.
  • Skapad: 12 MAR 2019 12:40

Bankeryds TK som ligger på den lilla orten med samma namn i Jönköpings kommun har vaknat till liv ordentligt. De senaste fyra åren har klubben gjort en makeover på flera plan, något som var en nödvändighet för överlevnaden på sikt. 

När Torgny Karlsson tog över som ordförande för fyra år sedan så var banorna inne i Furuvikshallen kraftigt eftersatta. Det samma gäller de två utomhusbanor klubben förfogar över.
– Tygmattan här inne var trasig och utomhusbanorna var risiga och verksamheten totalt sett höll inte klassen som den borde. Våra äldsta juniorer slutade och sedan hade vi inte mycket underifrån. Vi fick börja om från början med minitennis. Idag har vi duktiga talanger hela vägen upp till 14-15-årsåldern. Kollar man på våra 9-10-åringar så är de redan långt framme tekniskt sett. Vi har jobbat mycket med grunderna.

 


Torgny Karlsson och tränaren Leo Öberg lägger ner mycket tid i Furuvikshallen.

 

Torgny Karlsson lämnade efter fyra år ordförandeposten vid årsmötet förra onsdagen. Han kan se tillbaka på en händelserik tid.
– Vi byggde ett bra team i styrelsen. De som kom med hade bred kompetens och en vilja att utveckla klubben. Vi anställde en huvudtränare på heltid (Leo Öberg, tidigare Jönköpings TK och även Mälarhöjden) och ändrade hela organisationen för att höja träningskvaliteten, säger Torgny Karlsson och fortsätter:
– Det andra vi gjorde var att ta tag i anläggningen där vi bland annat bytt underlag på inomhusbanorna och synliggjort våra nya sponsorer på ett helt annat sätt. Vi drog in kommunalt vatten och avlopp i hallen. Vi har fått upp stängsel och rustat upp banorna utomhus. Innan hade vi en grushög här ute och det var allmänt nergånget. Nu är det välkomnande med utegym och aktiviteter, asfalterade gångvägar, och ny belysning för att folk ska hitta hit. 

 

Och hittar dit gör Bankerydsborna. Varje dag tränar runt 160 spelare - ung som gammal - och så många fler än så kan klubben inte ta emot idag. Hallen är fullbelagd mellan klockan 14 och 22 förutom på fredagar.

– På vintern går det bra, men under sommarhalvåret har vi bara två banor utomhus och då får en grupp använda en av inomhusbanorna. Vi skulle behöva en utomhusbana till, men det är en kostnad på cirka 300 000 kronor så det får vänta lite, säger Torgny Karlsson.

 

Klubben har en heltidsanställd tränare och ytterligare närmare tio timanställda. Förhoppningen är att på sikt kunna anställa ytterligare en tränare på heltid.
- Fram tills nu så har det dött ut lite med aktiviteterna efter skolavslutningen på sommaren. Vi skulle vilja ha kvar folket på anläggningen även sommartid, men då krävs det ytterligare tränare för att hålla igång aktiviteterna.

 

Leo Öberg drillar en av klubbens yngre. 

 

Uppemot fem miljoner kronor har investeringarna de senaste åren kostat. Något lån har aldrig varit aktuellt. Egna medel, ett stort arbete med sponsorer och bidrag från kommunen har möjliggjort satsningen.
Bankeryds TK är nästan i hamn med sitt ansiktslyft. I mitten av april är det tänkt att nästa investering ska stå färdig.
– Vi håller på att anlägga en padelbana i anslutning till utomhusbanorna för att bredda verksamheten och för att få in folk till tennisen via padeln. 

 

Torgny Karlsson engagerade sig i klubbens marknads- och sponsorkommitté året innan han blev ordförande. Nu hoppar han alltså av det engagemanget, men att sluta helt kommer han inte göra.
– Jag har yngre barn som spelar i klubben och det gör att man som förälder är engagerad. Jag är kanske den som är mest insatt i klubben för tillfället, så jag kommer ändå gå in i vissa projekt och jobba vidare. Jag vill ju vara med och utveckla tennisverksamheten ännu mer. 

 

Vad blir största utmaningen för Bankeryds TK framöver?
– Att hålla kvar de unga i verksamheten ännu längre. Det är tuff konkurrens på vår lilla ort med lagsporter som fotboll, handboll basket och innebandy. En av fördelarna med tennis är att jag upplever det lättare att få föräldrarna engagerade. I lagsporterna är det lättare att bara lämna sitt barn och slippa ta ansvar. Utmaningen för oss är också att fortsätta fokusera på tekniken och inte på resultaten i tidiga åldrarna. Fokus på att vinna kommer tids nog och då smäller det direkt om man inte har gjort grundarbetet.

 

Kanske är det din klubb vi skriver om nästa gång, tipsa oss gärna på This is a mailto link

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS