Hoppa till sidans innehåll

Orden blev till handling – tennis på frammarsch i Örebro

03 MAJ 2018 11:45
Örebro TK har satt tennisen på kartan i stan – ett bra exempel på hur svensk tennis gemensamma färdriktning omsatts i praktiken genom ett aktivt arbete för att öka antalet medlemmar och att synliggöra och stärka tränarnas status i föreningen.
  • Skapad: 03 MAJ 2018 11:45

Glädje, gemenskap, trovärdighet, engagemang och utveckling. Hos Örebro Tennisklubb har det varit stor prioritet att inte lämna de fina ledorden i byrålådan – och värdegrundsarbetet har gett resultat.
– När jag tog över för fyra år sedan hade vi två skyltar i hallen och ingen av företagen betalade för dem. Det var bara att skruva ner, göra om och göra rätt. Vi började försöka nå ut till sponsorer och partners i stan, men vi hade ingen värdegrund att luta oss tillbaka på – vilka är vi och vad står vi för?, säger Eric Johansson.

Resultatet blev dokumentet med rubriken: Örebros bästa barn- och ungdomsidrott. De fem ledorden som ska genomsyra verksamheten är det första medlemmarna möts av när de kliver in i tennishallen, på en graffittimålad vägg.
– Det ska inte bara vara en vägg som folk tycker är snygg. Det är en vägg som betyder allt för oss som klubb. Målsättningen är att alla barn och vuxna ska förstå vad orden betyder och leva efter dem, säger Eric.


Digitalt medlemskort i app

Utbildning av ledare samt gruppövningar för medlemmar – exempelvis hemma i träningsmiljön eller på klubbens årliga Stockholm Open-resa – är återkommande moment för att förvandla orden till handling, berättar Eric.
Huvudsyftet med värdegrundsarbetet har varit att få fler in i tennisen. Klubben närmar sig 700 medlemmar efter en markant ökning de senaste fyra åren, och inför varje terminsstart har avhoppslistan halverats. Nu tar klubben sats för att locka ännu fler, bland andra de som regelbundet bokar strötider.
Ett verktyg är appen Idrottsmedlem, som Eric själv varit med och utvecklat. I appen har medlemmarna sitt digitala medlemskort, klubbnyheter, medlemsförmåner och banbokning.
– Alla klubbar har medlemsförmåner, men ibland vet inte ens medlemmarna eller de som jobbar på klubben vilka det är. I appen ser du lätt vilka erbjudanden som finns, och när du utnyttjar dem så tjänar du in ditt medlemskap ganska snabbt. Det är viktigt att skapa en förståelse för vad man får som medlem, säger han.


Nominerad till årets idrottsledare

För att inspirera medlemmar och sprida tennisintresset i Örebro marknadsför klubben sina serielag. I vintras fullbordade herrarna en imponerande resa genom seriesystemet och säkrade uppflyttning till den högsta divisionen.
– Satsningen vi har gjort på bredden gjorde konstigt nog också att vi fick spetsen – helt plötsligt står vi i elitserien. Självklart har spelarna utvecklats mycket, de har tränat extremt hårt och så har vi också haft många bollar på vår sida. Men att fler blivit intresserade av tennisen och laget har gjort att spelarna orkar kämpa på, säger Eric, som i år blev nominerad till årets Idrottsledare på Örebrogalan med motiveringen: ”Eric har genom sitt idoga värdegrundsarbete bidragit till en förening där alla känner sig hemma. Antalet medlemmar har fördubblats och för första gången på 30 år tog sig herrlaget till elitserien. Han har också implementerat den nya idrotten Padel”.

Från de två gratisskyltarna i hallen för fyra år sedan har Örebro TK:s i dag ett mer attraktivt erbjudande som tilltalar det lokala näringslivet.
– Vi har ett 40-tal starka sponsorer. På de här fyra åren är det bara en som har lämnat. Men vi behöver alltid fler! avslutar Eric.

Är din klubb nyfiken på appen Idrottsmedlem? Ta kontakt med Eric på mejl This is a mailto link.


Örebro TK:s herrar klara för elitserien. I tennishallen profileras spelarna på vepor.


Integrationsprojektet i Örebrostadsdelen Vivalla.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS