Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATTHIAS HAUER

Rebecca Peterson: "Ser fram emot att spela"

05 FEB 2019 21:48
Sverige ställs direkt mot favoriten Ukraina när gruppspelet drar igång i Fed Cup på onsdagen. "Jag tycker chanserna är goda", säger Rebecca Peterson.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2019 21:48

Sverigeettan Rebecca Peterson landade i Polen på måndagskvällen där hon anslöt till det svenska Fed Cup-laget i Zielona Gora.
När vi når henne sitter hon på träningscykeln efter dagens sista pass.
– Jag tycker alltid att det är jättekul att spela Fed Cup, för här är man ett lag. Vi har ett bra gäng med spelare och ledare. Det här ska bli kul, säger hon. 

 

Efter förlustmatchen mot Maria Sharapova i Australien Open flög Rebecca direkt till USA där hon varit i två veckor. I 100 000-dollarstävlingen i Midland blev det en semifinalplats och dessförinnan en plats i kvartsfinalen i Newport som är nivån över.
– Jag ser positivt på de här veckorna, för det har gått bättre i inledningen av den här säsongen än tidigare år. Jag hade givetvis önskat att det gått ännu bättre, men det är bara början av året.

 Formen är god hos Rebecca, för tillfället 54:a på världsrankingen och den långa flygresan och tätt inpå match ska inte vara något bekymmer, enligt henne själv.
Sverige spelar första matchen redan klockan 10 på onsdagen.

– Det är klart att det inte är de bästa förutsättningarna, men det fanns inga många val. Det kändes bra på träningen i dag så just nu ser jag bara fram emot att spela. 

 

Den svenska truppen har sakta men säkert blivit komplett. I söndags var Mattias Arvidsson, Johanna Larsson, Cornelia Lister och Caijsa Hennemann på plats. På måndagen kom tränare Magnus Ennerberg och Mirjam Björklund från Stockholm och senare alltså Rebecca Peterson.
Däremot har stockholmsresenärernas packning inte dykt upp ännu.
– Det är klart att det blir lite andra bitar att lösa utöver tennisen, men man får gilla läget och köra på, konstaterar Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson och fortsätter:
– I vanliga fall hade det kanske varit bekymmersamt att vi inte alla varit på plats från början, men tack vare att vi hade ett bra Fed Cup-läger i Stockholm i december så gör det att vi ändå är förberedda på ett bra sätt.

 

 

Första motståndaren ut är Ukraina och i gruppen ingår även Estland och Bulgarien.
Även om världssjuan Elina Svitolina inte är med den här gången, så är Ukraina favoriter till gruppsegern.
Rebecca tycker dock att Sveriges chanser är goda.
– Ukraina har det tuffaste laget på pappret, men samtidigt tycker jag att vi har ett bra lag. Som Johanna (Larsson) sa, vi har ett jämnt lag där alla spelar bra just nu. Vi är taggade och peppade för match. Jag tycker chanserna är goda. Vi ska in och göra vårt bästa och förhoppningsvis räcker det långt, säger hon.

 

Lesia Tsurenko, 29:a i världen och Dayana Yastremska väntas ta singlarna för Ukraina. Den senare är bara 18 år och kommer direkt till Polen från en turneringsseger i Thailand.
– Jag tycker ändå inte att det spelar så stor roll. Nu börjar en ny vecka och det börjar om från noll. Vad man gjorde förra veckan har inte så stor betydelse och speciellt inte i Fed Cup, säger Rebecca.

 

Mattias Arvidsson håller också Ukraina som favorit. Om övriga länder säger han:
– Estland har Anett Kontaveit (nummer 20 i världen) på förstasingeln. De har toppspelare, men inte samma bredd. Det är ett lag som vi måste ha bakom oss i gruppen. Bulgarien har Viktoriya Tomova (nummer 158 på rankingen) och det finns erfarenhet även bakom henne. Det blir ingen walk in the park, utan det är tuffa matcher som väntar. 

 

Mattias Arvidsson tar ut laget mot Ukraina i kväll, men först klockan 9 på onsdagsmorgonen blir laget officiellt. 

 

Sveriges matcher:

Onsdag 6 februari: 10.00 Ukraina–Sverige
Torsdag 7 februari: 10.00 Estland–Sverige
Fredag 8 februari: 10.00 Bulgarien–Sverige
Lördag 9 februari: Ev. playoff-match

Så avgörs gruppspelet

Pool A: Ryssland, Polen och Danmark.
Pool B: Ukraina, Estland, Bulgarien och Sverige. 
*Playoff: Ett lag får chans att kvala upp till World Group II och ett lag tvingas till nedflyttning. Vinnaren i grupp A ställs mot vinnaren i grupp B i playoff. De lag som slutar på sista plats i grupperna möts i playoff för att undvika nedflyttning. Grupptvåorna möts också i placeringsmatcher, medan det som slutar trea i grupp B inte spelar någon playoff-match.
Samma förutsättningar för upp- och nedflyttning gäller i Bath där ytterligare åtta nationer deltar.

Truppen (singel/dubbelranking):

Rebecca Peterson, 23 år    (54/398)
Johanna Larsson, 30 år    (71/36)
Mirjam Björklund, 20 år    (474/549)
Cornelia Lister, 24 år    (502/114)
Caijsa Hennemann, 17 år    (-/786)

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS