Hoppa till sidans innehåll
I Näsbyparks TK (t.v) och Lidingö TK (t.h) är KM en tennisfest för stora och små.

Så skapas Sveriges största (?) klubbmästerskap

2017-05-24 13:30
Möt Lidingö TK och Näsbyparks TK – Stockholmsklubbarna där tävlingsglädje står i fokus i två av tennis-Sveriges största klubbmästerskap.
  • Uppdaterad: 2017-05-24 13:45

I år har de båda klubbarna traditionsenligt arrangerat sina populära KM inomhus, som tillsammans lockar över 500 deltagare – med klasser för såväl de allra yngsta som klubbarnas veteraner.

En bit över 200 av Näsbyparks TK:s 1180 medlemmar gjorde upp i 25 klasser under nio dagar i början av året.
– Vi har slagit nya deltagarrekord i över tio raka mästerskap nu och personligen har det blivit som en morot för mig att hela tiden försöka slå rekord. Jag tog över stafettpinnen från Eddie Johansson, som hade mitt jobb innan, för fem år sedan och har sedan dess försökt att vidareutveckla KM-konceptet, berättar Todd Åkesson, Näsbyparks TK.
– KM blir en viktig plattform och samlingspunkt för klubbens alla medlemmar. En turnering, kanske den enda på hela året, där precis alla ryms under samma tak. Oavsett ålder, tennisbakgrund eller spelstyrka. Det finns ett otroligt symbolvärde i att klubbens ATP- och WTA-rankade spelare deltar i samma tävling som våra nybörjare i vuxenkurserna, säger Åkesson.

Vad är hemligheten bakom ett populärt KM? Todd Åkesson arbetar flitigt med marknadsföring i form av affischer i hallen, artiklar på hemsida och i klubbtidning, inlägg i sociala medier och medlemsutskick via mejl. Men den stora anledningen till att KM blivit så populärt är kort och gott det stora tennisintresset i Näsbypark:
– Vi har många tennisgalna medlemmar och har nog fått många av dessa att inse att det inte är så farligt att spela match, även om man i sammanhanget är orutinerad. Det finns också en rätt sällsynt atmosfär och sammanhållning i klubben som symboliseras ganska väl i och med KM. Något som många gillar att vara en del av, säger Todd Åkesson.

NPTK:s KM avslutas alltid med en fest med mat, underhållning och aktiviteter.
– Vi arrangerar då KM i pingis, minitennis, dart och NPTK-klassikern sten sax påse där vi oftast får ta till Grand Slam-lottningar för att alla som vill ska kunna vara med. Vi delar också ut specialpriset som ”Årets bragd”, ”Årets fair play” samt ”Svettdroppen” till den som spelat flest games under tävlingen. Rekordet ligger för övrigt på 313 games, en helt galen siffra vid närmare eftertanke, säger Todd Åkesson.

350 spelare på Lidingö TK:s KM – Sveriges största?

Ett ännu större KM hittar vi ett par mil söderut, på Lidingö. Lidingö TK, Sveriges näst största tennisklubb, har i dag 2349 medlemmar. 350 av dem deltog under årets mästerskap i 33 klasser och minitennis-KM. I minitennis-KM fick alla 60 barn pris och ingen utsågs till ensam vinnare.
– Vi har som mål att vi ska vara över 400 nästa år. Vi har så många som skulle kunna vara med men som inte är det, det ska vi jobba på! Vi har alltid haft en väldigt bra klubbkänsla, vi har aktiviteter för alla i vår verksamhet: matchkvällar, seriespel, cardiotennis, vuxentennis… vi har ett brett spann och försöker vara noga att bibehålla det, säger Henrik Lindkvist, Lidingö TK.

Liksom i Näsbypark är Lidingö TK:s KM till för medlemmar i alla åldrar och nivåer. Såväl motionär som elit deltar i stundtals heta klubbderbyn.
– Det är en hel del prestige. Genom åren har det varit många matcher där det varit mycket känslor, det kan man lugnt säga. Båda unga och gamla, vinnarinstinkten försvinner inte utan finns kvar bland 70-80-årsgubbarna- och damerna. Det är spännande att se, både på gott och ont, säger Lindkvist.

Henrik Lindkvist berättar att klubbens partners finns på plats under turneringen med erbjudanden, lotterier, tester och presentationer.
På finallördagen sker prisutdelning där inte bara KM-vinnarna belönas. Bäst kämpande spelare, bästa comeback och snyggaste boll är några av utmärkelserna.
– KM bör och ska vara ett socialt event som även de bästa spelarna är med på. Man visar upp att man har elitspelare och det är superkul för medlemmarna att få en inspirationsfaktor. Det bygger broar mellan unga och äldre, man möts både på och utanför banan och det gör att man inte är främmande för varandra. Alla ska känna att de är delaktiga i klubben. Vårt syfte är att bygga upp klubbkänslan och ge glädje till våra medlemmar i alla åldrar och på alla nivåer, säger Henrik Lindkvist.

Finns det ett ännu större KM ute i tennis-Sverige? Hör av dig!

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info


ANNONS


ANNONS