Hoppa till sidans innehåll
Gänget som leder Tennis på gatan: Arash Miakhel, Anna Oehme, Axel Schrotti, Mirza Beciragic, Adrian Tolstoy, Gustaf Sjögren, Amal Abdullahi, Maida Sahiti och Najma Mohamed.

Snart slås första slaget i Tennis på gatan

27 APR 2018 10:18
I maj går startskottet för vår nya barn- och ungdomssatsning Tennis på gatan. Här är personerna som kommer att leda projektet ute i landet. ”Det är väldigt få barn i Angered som vet vad tennis är – nu tar vi tennisen till dem”, säger Amal Abdullahi.
  • Uppdaterad: 27 APR 2018 10:19

Tennis på gatan är Svenska Tennisförbundet nya barn- och ungdomssatsning med syftet att sprida tennisen till platser där den vanligtvis inte spelas så mycket. Helt enkelt: erbjuda tennis till de barn och ungdomar som inte har den naturliga vägen in i vår idrott.

Genom Framåtfonden, ett initiativ startat av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet, har Svenska Tennisförbundet beviljats stöd för att bedriva projektet i Stockholms, Göteborgs och Malmös förorter där tennisträningar kommer att erbjudas en gång i veckan. På programmet står också större evenemang där deltagarna från andra förorter bjuds in. Därtill kommer deltagarna ha möjlighet att ansöka om stipendier för utrustning och träning i en tennisklubb, en viktig del i projektet för att skapa en brygga till klubbarnas verksamheter och därmed öka inkluderingen.

Under Davis Cup-matchen i Kungl. tennishallen i april hölls en kick-off för personerna som kommer att leda satsningen ute i landet.
– Väldigt kul att samlas allihopa, dels för att stämma av förberedelserna men främst för att alla ska känna att vi gör det här tillsammans. Det är en härlig grupp av människor som alla brinner för Tennis på gatan och som också har erfarenhet av liknande projekt inom tennisen. Det känns tryggt och glädjande att ha dessa nyckelpersoner i satsningen – vi ser alla fram emot att komma igång! säger Mirza Beciragic, projektledare för Tennis på gatan.

I Stockholmsområdet kommer träningarna att bedrivas i Tensta. Där har Adrian Tolstoy, Hugo Almqvist, Axel Schrotti och Gustaf Sjögren sedan i fjol engagerat sig ideellt för att lära ut tennis åt ungdomar i Tensta en gång i veckan.
– Folk kom dit och hade verkligen hur roligt som helst – men det var väldigt få som kom tillbaka. Med Tennis på gatans uppsökande verksamhet och genom att jobba målorienterat tror vi att vi kommer få till den där kontinuiteten. Jag tror ungdomarna kommer tycka det här är jättekul. Det skapar en känsla av att tillhöra något större, att representera Tensta och Stockholm i Tennis på gatan, säger Adrian.

Kvartetten har, liksom bland andra Angereds TK i Göteborg, varit högst delaktiga i formandet av Tennis på gatan. I Angered är eldsjälen Amal Abdullahi en av grundarna av tennisklubben som sedan 2015 bedriver tennisträningar för barn och unga. Amal hoppas nu kunna få extra fart på tennisintresset i göteborgsstadsdelen.
– Ett problem i Angered är att så få barn idrottar. Så i stället för att vi ska sitta inne och vänta på barnen så kommer vi nu ut till dem. Vi vill inte att de ska sitta hemma och spela tv-spel, vi vill få dem att se vad tennis innebär. Innan jag började med föreningen visste jag inte vad tennis var. Nu brinner jag för tennis och vill ge fler chansen att få göra det också, säger Amal.

I Videdal i östra Malmö kommer Fair Play Tennisklubb att samordna träningarna varje vecka. Förra sommaren startade klubben ett liknande initiativ, där gratis tennisspel erbjöds på asfaltsbanor runt om i staden. Totalt delade klubben ut 250 racketar och lockade närmare 400 barn att delta i aktiviteterna.
– Tennis på gatan känns jättespännande, och det är helt rätt att det sträcker sig över en längre tid för att få kontinuitet. Det viktiga är att vi får igång kidsen och att sprida tennisen. Inom svensk tennis är vi väldigt organiserade och vi är duktiga på att vara det, men det här är en möjlighet att synas utanför våra tennishallar. Om barnen sen väljer att fortsätta spela på egen hand eller i en klubb spelar ingen roll, den stora vinningen är att de får upptäcka tennis, säger klubbchefen Janne Immonen.

Följ Tennis på gatan på Facebook och Instagram, samt snart på hemsidan tennispagatan.se.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS