Hoppa till sidans innehåll

Startskott för unik tennisstudie om träning och skador

01 FEB 2018 06:50
SMASH är namnet på Karolinska Institutets nya tennisstudie i samarbete med SvTF och Naprapathögskolan som under 12 månader kommer att följa 300 tennisjuniorer runt om i Sverige.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2018 19:42

Studien är den första i sitt slag och ska undersöka hur svenska tennisungdomar tränar, tävlar och återhämtar sig samt om det finns någon koppling till skador i axel-skuldra och/eller rygg.

I veckan gick startskottet. Under februari kommer ett fysio-team på nio personer att genomföra screeningtester på tennisungdomar födda 1999-2005. Därefter kommer deltagarna veckovis under ett helt år att rapportera in uppgifter om hur de tränar och tävlar samt eventuella skadebesvär.

Uppgifterna analyseras löpande, och i samband med de stora nationella tävlingarna junior-SM, Båstadtennis och SALK arrangeras workshops i ämnet träningsvolym och belastning samt hur detta förhåller sig till skador.
– Det blir spännande. Det är enormt mycket testande under februari månad. Vi hoppas nå upp till 301 deltagare, och kan vi följa så många spelare i ett helt år blir studien så pass stor att den kommer bli uppmärksammad internationellt. Då kan vi säga att ”så här ser det ut i svensk tennis” med relativt stor säkerhet. I slutändan kommer det vara ovärderlig information för tränare och spelare, säger Fredrik Johansson, ansvarig forskare på Karolinska Institutet, MUSIC-gruppen.

Ambitionen är att bidra till ökad kunskap om hur man på ett bättre och smartare sätt kan planera träning och tävling samtidigt som man försöker minimera skadorna.
– Min förhoppning är att alla inom svensk tennis ska kunna ta till sig det här. Många spelare använder sig av någon fystränare eller fysio i sin hemmamiljö och de kommer också att kunna använda informationen från studien, säger Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson är ansvarig forskare och har 30 års erfarenhet från tennisen, bland annat som naprapat och fystränare inom Svenska Tennisförbundets verksamhet. På frågan om hur han själv upplever hur svenska juniorer tränar svarar han: 
– Personligen tror jag att vi generellt sett tränar både för lite mängd och för ensidigt, även om det såklart beror på ambitionsnivå. En del tränar säkerligen tillräckligt mycket men procentuellt sett mellan tennis och fysik är det ofta 80-20 till tennisens fördel – som kanske är en nackdel? De senaste 10-15 åren har alternativ idrott försvunnit ur veckoplaneringen och man specialiserar sig tidigt, vilket kanske krävs inom tennisen som är en mycket komplex idrott. Mot den bakgrunden är det förmodligen ännu viktigare att man försöker träna fysiskt mer än vad man gör, alternativt hålla på med annan idrott på egen hand, säger han.

Vill du veta mer? Se tennis.se/SMASH

Ansvariga forskare för studien är:
Docent Eva Skillgate, Karolinska Institutet. This is a mailto link
PhD Fredrik Johansson, Karolinska Institutet. This is a mailto link

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS

WLK