Hoppa till sidans innehåll

Succén – Olsson vann Wimbledon: ”Eufori!”

2017-07-16 20:07
Sverige har fått en ny Wimbledonmästare. Fjolårsfinalisten Stefan Olsson fick på söndagen fira sin första Grand Slam-singeltitel. "Eufori och extas – hur glad som helst", jublar svensken.
  • Uppdaterad: 2017-07-17 10:22

I söndagens final i herrarnas rullstolstennisturnering besegrades världsettan Gustavo Fernandez, Argentina. Falu TK-spelaren Olsson fick lyfta bucklan efter stor dramatik och en vass avslutning – vid underläge 3–5 i skiljeset svarade svensken för fyra raka gamevinster. Segersiffrorna skrevs till 7–5, 4–6, 7–5.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så häftigt. Efter matchbollen är jag i eufori och extas, bara hur glad som helst! säger 30-åringen.
– Vi var båda lite tunga i dag, ingen gjorde sin bästa match. Men det var en helt klart sevärd final, mycket fram och tillbaka och mycket dramatik. Jag kämpade verkligen till mig den här vinsten. Underläge 5–3 i tredje finns inte på världskartan att man ska kunna vända, men jag lyckades samla mig och tänka igenom hur jag ska spela för att försöka ta bort honom. Det lyckades jag suveränt med. Jag är så nöjd, säger han.

Olsson har imponerat stort under turneringen. Svensken inledde med att slå regerande mästaren Gordon Reid, för att sedan bryta en 23 matcher lång förlustsvit mot Shingo Kunieda – och till sist besegra världsettan Fernandez i matchen om titeln.
Nyckeln till succéveckan?
– Dels är det gräset, jag älskar att spela på gräs och det passar mig så bra. Sedan har jag använt min slice så sjukt bra, jag skulle vilja säga att min slice är den bästa där ute. Jag har i stort sett bara slicat på backhand. Den är så effektiv på de här banorna att motståndarna inte riktigt hänger med, säger han.
– Jag har aldrig varit i så här bra form. Jag har lagt ner ett enormt jobb de tre senaste åren och äntligen kommer resultaten. Jag vill tacka mitt team för den här veckan. Det är en riktig teamseger, säger Olsson.

Svensken har sedan tidigare ett Paralympicsguld i dubbel samt två Grand Slam-titlar i dubbel på sin meritlista.
– Om du frågar mig i dag så rankar jag Wimbledon högre. Just nu är det här det största jag nånsin har gjort. Kanske känns det annorlunda om några veckor.

Olsson är första svenska rullstolstennisspelare att vinna en singeltitel på Grand Slam-nivå. Nu hoppas han att den historiska segern ska inspirera på hemmaplan.
– Jag hoppas att det här kan smitta av sig och motivera andra. Jag hoppas att de andra svenska spelarna kan se att hårt arbete ger färdighet, att om de börjar träna hårdare kan de bli lika bra. Det är där allting ligger i slutändan, man måste jobba hårt i alla idrotter.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info


ANNONS


ANNONS