Hoppa till sidans innehåll

Susanne Celik tillbaka: "Jättestolt över mig själv att jag inte gett upp"

29 MAR 2019 09:35
En tenniskarriär går sällan spikrakt uppåt. Susanne Celik vet. Efter en rad operationer och bakslag är hon äntligen tillbaka. "Psyket och kroppen har tagit mycket mycket stryk och det går inte över en natt", säger hon inför nästa veckas tävling.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2019 09:35

När $15000-turneringen i Sharm El Sheikh i Egypten drar igång på måndag så är det med Susanne Celik i startfältet. Det blir hennes första tävling sedan i november, då hon spelade en turnering i Frankrike och en i Tapei.
Hon har lagt en jobbig tid bakom sig och kan nu åter sikta på att tävla igen.
– Det har varit mycket upp och ner på grund av småskavanker. Nu senast var det en hälsporre som satt i ett tag.

De senaste 2,5 månaderna har Susanne varit skadefri och har kunnat träna på som vanligt.
– Det har gått bättre och bättre, vilket är jättepositivt. Jag kände att jag ville ge det en ärlig chans, istället för som tidigare då jag körde på trots att jag inte var hundraprocentigt redo. Vid min förra comeback pushade jag på mig själv alldeles för tidigt och då kom också bakslaget. Det gjorde att jag nu tagit den tid som krävs för att bli helt skadefri.

 

Susanne Celik har en så kallad ”Protected ranking” att använda hela året.
– Eftersom att jag inte tävlat på ett bra tag och att det inte finns några vintertourer eller annat i Sverige, så blev det Egypten. Jag ser det som en resa där jag får komma igång och förhoppningsvis få många matcher.

Vad är målet framöver?
– Nummer ett är att vara skadefri, men också att ge det den tid jag behöver. Jag kommer sakta men säkert att stegra i tävlingar och jag ska göra allt för att kunna hitta tillbaka ännu bättre än förut. Men efter allt jag gått igenom så krävs väldigt väldigt mycket tålamod, vilket jag förstått på ett bättre sätt nu än innan. Det är svårt att svara på var jag ligger tävlingsmässigt, jag måste ge det tid. 

 

Susanne Celik är också ambassadör för Svenska Tennisförbundets satsning "Tennis på gatan". 

 

Susanne Celik låter lättad, glad och förväntansfull innan hon på fredagen sätter sig på flyget med kurs mot Egypten och det första målet på en ny resa.
– Det är svårt att prata om det som jag varit med om de senaste åren utan att vara allt för negativ. Jag har blivit felopererad vid två tillfällen och fått felmedicinering under en lång period. Psyket och kroppen har tagit mycket mycket stryk och det går inte över en natt även om man vill påskynda allting. Att kämpa upp sig till att spela US Open och ligga 150 poäng uppåt på rankingen till att behöva opereras tre gånger där jag själv fått lista ut att något inte stämmer… det har varit jobbigt, säger Susanne och fortsätter:
– Att genomgå flera operationer innebär en psykisk påfrestning. Jag hade ingen kontroll, utan jag litade på att läkarna gjorde rätt helt enkelt. Det har varit en hemsk period och man har verkligen känt sig glömd på många håll. Men jag har försökt att fokusera på att tänka framåt och varit tacksam över de personer som verkligen funnits vid min sida ända sedan dag 1 av min skada, säger Susanne Celik.

24-åringen från Örebro har trots att hon inte spelat så mycket de senaste åren samlat på sig mycket värdefull rutin. Hon har varit med i Fed Cup-laget en handfull gånger och spelat WTA-tävlingen i Båstad lika många gånger.
Bli inte överraskade om 24-åringen från Örebro dyker upp i Båstad i juli.
– Absolut siktar jag på Båstad och jag hoppas vara i form för att få chansen. Det är otroligt kul att den tävlingen finns på hemmaplan.

 

Till sin hjälp i den dagliga träningen hemma i SALK-hallen har hon Karim Benturki och Calle Ackered som hon trivs bra med.
– Vi känner varandra sedan ett tag tillbaka och det känns tryggt att jobba med några som kan mig. Tyvärr får jag inte med mig tränare till första tävlingarna, men förhoppningsvis lite framöver, säger Susanne och avslutar:
– Så bra som det känts på träningen senaste perioden så är det mycket positivare än innan, vilket jag är glad över. Jag är jättestolt över mig själv att jag inte gett upp eller låtit det påverka mig åt fel håll i slutändan.

 

I turneringen i Sharm El Sheikh spelar även Jacqueline Cabaj Awad (Smedslättens LTK) och i kvalet i helgen spelar Anette Munozova (Näsbypark). 

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS