Hoppa till sidans innehåll

Svensk drömstart – nu väntar stormatcher för Larsson och Peterson: ”Inget att förlora”

14 JAN 2019 10:51
Årets första Grand Slam har börjat på bästa sätt för svenskhoppen. Rebecca Peterson och Johanna Larsson är vidare till andra omgången där två av tourens största stjärnor står för motståndet. ”Jag har längtat efter det här”, säger Peterson.
  • Uppdaterad: 14 JAN 2019 10:51

Först ut var Rebecca Peterson, som natten till måndagen svensk tid tog karriärens första matchvinst i Australian Open. Svenskan besegrade 84-rankade rumänskan Sorana Cirstea med övertygande 6–4, 6–1.
– Jättekul att vara vidare i andra omgången. Jag är givetvis nöjd med matchen. Mitt enda mål i dag var att ha bra attityd och kämpa på varje boll och det tycker jag att jag lyckades med, säger Peterson.

En speciell och efterlängtad match på många sätt: debut i Australian Opens huvudtävling, säsongspremiär och dessutom hennes första match på fyra månader. Det är en fotskada som hållit den 64-rankade svenskan borta från spel.
– Jag har verkligen längtat efter att vara ute och tävla. Det är aldrig roligt att vara skadad, framför allt när man själv inte kan påverka och påskynda tiden. Foten känns bra och det är det viktigaste. Hälsan går först.

Timmarna senare var det Larssons tur. Svenskan kopplade greppet mot 62-rankade Vera Lapko genom seger i ett jämnt första set (7–5 i tiebreak) efter att ha räddat setboll. I andra set gav vitryskan upp vid svensk 3–0-ledning.
Johanna Larsson upprepar därmed sitt bästa resultat i Melbourne. Två gånger tidigare har hon varit framme i andra omgången (2015 och 2016).
– Det var ganska stadigt från mig sida. Första set hade kunnat gå åt båda hållen, att jag lyckades rädda setboll och ta det visade sig bli mer viktigt än vad jag visste då. Hon spelade väldigt stadigt fram till 5–3 och jag anade ingenting förrän hon tog in fysion i andra, säger Larsson.

Svenskan gör sin tredje tävling för säsongen. Från de två första tog hon med sig fina resultat i dubbel tillsammans med Kirsten Flipkens: semifinal i Auckland och final i Hobart. Segern mot Lapko var första singelvinsten i år.
– Jättekul att få den här vinsten, speciellt i en Grand Slam. Det är de här matcherna man spelar för. Det var bra att få spela lite extra dubbelmatcher veckorna innan och komma in i matchtempot med de här jämna poängen, säger hon.

Nästa motståndare: Sharapova och Wozniacki

Båda svenskorna har nu inspirerande uppgifter framför sig mot två tidigare världsettor. Peterson ställs mot ryskan Maria Sharapova medan Larsson går upp mot regerande mästaren Caroline Wozniacki från Danmark.
– Jag har längtat efter det här – att få spela på en stor bana mot en av världens bästa spelare. Det ska bli jättekul. Jag har ingenting att förlora utan kommer att gå in och ge allt jag har. Det gäller bara att försöka hålla fokus på mitt eget och det jag själv ska göra på banan, inte på allt runtomkring, säger Peterson.
– Hon (Wozniacki) behöver inte nån presentation, de flesta vet vem hon är och det blir såklart en tuff match. Vi har faktiskt aldrig mötts utan gått jämsides under våra karriärer. Mest troligt blir det en stor bana och det är såna matcher man vill spela. Det kommer att vara viktigt att vara ganska snål samtidigt som man verkligen behöver spela ut. Jag kommer få tillbaka mycket bollar och får vara beredd på långa dueller, säger Larsson.

Segrarna i de två svenskmatcherna ställs mot varandra i tredje omgången.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS