Hoppa till sidans innehåll

Svensk succé i Davis Cup – nu väntar playoff till World Group

07 APR 2018 15:40
Sverige är klart för kval till elitdivisionen i Davis Cup. Hemmalaget vann Davis Cup-rysaren mot Portugal med 3–2 efter att Mikael Ymer besegrat Gastao Elias med 6–3, 6–4 i den femte och avgörande matchen.
  • Uppdaterad: 07 APR 2018 22:35

Tre raka segrar i fjol innebar uppflyttning till den näst högsta divisionen i Davis Cup. Och det blågula segertåget bara fortsätter.

Efter 3–2 mot Ukraina i februari stod de svenska tennisherrarna för en ny stark laginsats i andra omgången, på hemmaplan i Stockholm.

Ställningen var 1–1 efter första speldagen sedan Sverigeettan Elias Ymer kvitterat landskampen mot 106-rankade Gastao Elias. På lördagen gav Markus Eriksson och Robert Lindstedt Sverige ledningen – i duons första dubbelmatch tillsammans – genom att besegra Gastao Elias och Joao Sousa. Då såg Portugals DC-ankare, 70-rankade Joao Sousa, till att hålla landskampen vid liv när han utjämnade mot Elias Ymer i lördagens andra match.

Men det blev ingen portugisisk vändning.

Precis som mot Ukraina var det Mikael Ymer som avgjorde. 355-rankade och 19-årige Ymer vann den femte och avgörande matchen mot 106-rankade Gastao Elias. Efter segersiffrorna 6–3, 6–4 dånade segerjublet bland de 1647 åskådarna i Kungl. Tennishallen.
– Jag tänker inte så mycket just nu, det snurrar mest, men jag är glad. Jag har kollat Davis Cup sen jag var 10 år – då stod vi och skrek i Lidköping precis som de gjorde här i dag. Självklart är det väldigt känslosamt och speciellt, säger Mikael Ymer. 

Sverige är därmed obesegrat i fem raka landskamper – samtliga under kapten Johan Hedsbergs ledning – och klart för play-off till den högsta divisionen i Davis Cup: World Group.
– Den här resan är helt otrolig, det är oerhört starkt och de gör det fantastiskt bra. Det är väldigt häftigt att alla fyra i laget får vara med och bidra. Jag är superglad och stolt över killarna som gjorde jobbet i helgen, men också de som gjort jobbet under de här två åren och som inte är med i laget den här veckan. Det är viktigt att komma ihåg dem. Vi har en slags harmoni och dynamik i truppen som gör att vi får till det såhär, säger Johan Hedsberg.

Playoff-motståndet lottas på tisdag och matchen spelas 14-16 september. Senaste gången Sverige spelade i världsgruppen var 2012.
– Jag har inte tänkt på det här med World Group, jag har bara tagit en vecka i taget. I dag när jag vaknade förstod jag att det här är sista dagen – om vi hade förlorat hade DC-året varit slut. Nu fortsätter det och det känns superkul, säger Hedsberg.

Se fler intervjuer i videoklippen nedan.

 

Sverige–Portugal 3–2

Mikael Ymer–Joao Sousa 4-6, 4-6
Elias Ymer–Gastao Elias 7-6(11), 6–4
Markus Eriksson/Robert Lindstedt–Gastao Elias/Joao Sousa 7–6(6), 6–2
Elias Ymer–Joao Sousa 4–6, 4–6
Mikael Ymer–Gastao Elias 6–3, 6–4

 

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS