Hoppa till sidans innehåll

Sverige väntar sig tuff kamp om uppflyttning

2017-09-12 20:04
Nedräkningen fortsätter. Sverige och Litauens Davis Cup-lag är på plats i Båstad inför helgens match om en plats i division 1 nästa säsong.
  • Uppdaterad: 2017-09-12 21:47

Efter segrar mot Tunisien (3–2) och Turkiet (4–1) på bortaplan har det svenska DC-laget chans ta sin tredje raka vinst för året och därmed säkra uppflyttning från grupp 2.
Då krävs seger mot Litauen i Båstad.
Bortalagets trupp toppas av 241-rankade Laurynas Grigelis som levererat i landslagsdressen i år – fem segrar på sex singel- och dubbelmatcher matcher mot Madagaskar och Georgien. I laget ingår också Julius Tverijonas (1577), Tadas Babelis (1582) och Tomas Vaise (-).
Kapten Rimvydas Mugevicius på tisdagens presskonferens:
– Jag känner till det svenska laget och det gör våra spelare också. Ni är favoriter på förhand men vi tror att vi kan störa era planer, även om vi inte har vårt bästa lag.

Den svenske DC-kaptenen Johan Hedsberg väntar sig en hård kamp om division 1-platsen som inleds med två singelmatcher på fredag 10.30.
– Det är bara att konstatera att Litauen har vunnit två matcher mot tufft motstånd för att ta sig hit, precis som vi. De har inte haft sitt bästa lag och ändå lyckats vinna. Jag har förstått att de jobbar bra ihop som lag, och en sån motståndare är svår att slå. Jag tror att det kan bli hårt, jag hoppas att vi hittar ett sätt att slå dem men jag och laget ställer in oss på att det blir tufft.

Hyllar starka insatser under DC-säsongen

Hedsberg har nominerat Elias och Mikael Ymer, Markus Eriksson och Johan Brunström och i truppen ingår också reserverna Isak Arvidsson och Karl Friberg.
DC-kaptenen lyfter fram fler spelare som under säsongen möjliggjort Sveriges chans till avancemang:
– Det finns flera killar, som inte är här i Båstad, som har varit med och gjort jobbet under året. Utan dem hade vi inte varit här. Patrik Rosenholm vann en femsetare i sin Davis Cup-debut mot Tunisien. Förlorar vi den matchen är det i stället 3–2 till Tunisien och då tvingas vi kvala. Och den fantastiska dubbel och det första set som Andreas Siljeström gör mot Tunisien – jag glömmer inte sånt. Utan det så vet jag inte om vi tar dubbeln. Och Christian Lindells insats i första matchen mot Turkiets etta, det sättet han startar matchen och genomför den, tror jag också är avgörande för hela landskampen. De tre är en stor orsak, jag skulle säga direkt avgörande, till att vi får vara här, säger Hedsberg.

Hedsberg om dagarna fram till matchsstart och läget i laget:
– Känslan är bra, vi har bra stämning i truppen. Vi försöker jobba som ett lag, men med respekt för individen i laget beroende på vad man mår bra av och vad man känner att man behöver. Vädret kan också påverka uppladdningen, men vi försöker behålla en bra känsla av anpassning, säger Hedsberg, som ser flera möjliga singel- och dubbeluppställningar i laget:
– Det är många dagar kvar. Vad som helst kan hända fram tills fredag. Nummer ett är om alla kommer att vara hela och friska, och sen får vi lyssna av i truppen om vad vi ser här framåt. Vi vet inte hur Litauen ställer upp, de kanske ändrar i laget och det kan faktiskt vi också göra. Det är positivt att vi har lite olika varianter av uppställningar, säger han.

Landskampen avgörs i bäst av fem matcher: fyra singlar (start 10.30 fredag och söndag) och en dubbel (start 13.00 lördag). Biljetter finns till försäljning på Tennisstadion under matchdagarna, fri entré under 18 år. Matcherna sänds live på vår nya plattform tennisplay.se.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS