Hoppa till sidans innehåll

Tennis för barn-inspiration rullar ut till klubbarna

08 SEP 2017 14:01
En bil lastad med idéer är just nu på turné i svenska tennisklubbar. Elva föreningar får en djupdykning i materialet ”Tennis för barn”.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2017 10:55

2016 gav Svenska Tennisförbundet och SISU Idrottsböcker ut materialet ”Tennis för barn” som består av en bok och en webbplats.

Två av upphovsmännen, Ola Mårtensson och Håkan Jonsson, besöker just nu tennisklubbar runt om i landet där de genomför en fyra timmars workshop med teori och praktik. Tränarna som arbetar med de yngsta barnen på röd, orange och grön nivå får tips och inspiration om hur de kan utforma rolig och utvecklande tennisträning.
– Vi lär dem att se och utnyttja innehållet som finns i boken och på webben. Många har kanske sett boken, snabbt bläddrat igenom den och lagt ifrån sig den. Vi hoppas att de utnyttjar tipsen för att hjälpa utvecklingen i sin klubb och för sig själv som tränare, säger Håkan Jonsson.

Startskottet gick i slutet av augusti på GLTK i Göteborg. Följande klubbar besöks under september och oktober: Järfälla TS, Upsala TK, Tabergsdalens TK, Helsingborgs TK, Brottkärrs TF, Mora TK, Enköpings TK, Lomma TF, Åkarp-Burlövs TK, Allmänna TK Lund.

Under besöken belyser Håkan och Ola också vikten av en genomtänkt planering av tennislektioner, med målet att alla ska få ut så mycket som möjligt av sin träning. Att fokusera på bollkontakter är ett bra verktyg – ju fler, desto bättre. 400 bollkontakter är ett utmanande, men fullt realistiskt mål för ett pass på 60 minuter, säger Håkan Jonsson:
– En stor utmaning är att barnen ska bli aktivare på träningen. Att bara slå ett enstaka slag och ställa sig sist i kön gör inte den här sporten rolig. En jämförelse är att om du själv står och slår mot en vägg har du säkert 2000 tillslag – det är sådant som utvecklar. Det var det som gjorde att svensk tennis utvecklades för 30 år sedan, säger han.


Håkan och Ola låter oss följa med på resan. Den här sidan uppdateras nedan med deras bilder och bildspel från träffarna:

Åkarp-Burlövs TK, 15 oktober:

Lomma TF, 14 oktober:

Enköpings TK, 1 oktober:

Mora TK, 30 september:

Helsingborgs TK, 10 september:

Upsala TK, 2 september:


Järfälla TS, 1 september:

GLTK, 24 augusti:

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS