Hoppa till sidans innehåll

Tennis på schemat – att plugga på RIG

07 SEP 2018 14:05
Ska du välja gymnasium inför HT-2019? Lär dig mer om hur det är att studera på våra två riksidrottsgymnasium (RIG).
  • Uppdaterad: 07 SEP 2018 22:33

Som tennisspelare finns elva olika gymnasier att välja på när du ska göra ditt val inför höst­ terminen 2019 – riksidrottsgymnasierna (RIG) i Båstad och Lidköping, samt nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) på nio orter i Sverige.

RIG-­verksamheterna är våra ”flaggskepp” i gymnasiesystemet. På ett riksidrottsgymnasium kan du läsa upp till 700 poäng specialidrott, även om det är vanligt att elever också väljer att läsa 500 eller 600 poäng. Här tränar du både på skoltid och i anslutning till skoldagen. Båda RIG­-verksamheterna har också omfattande tävlingsprogram med såväl nationella som internationella tävlingsresor. Du som söker till RIG bör tillhöra de bästa i landet i din årgång och ha siktet inställt på att nå den allra högsta nivån i din sport.

Ansökan till RIG är öppen 1-15 oktober (NIU 12 nov-1 dec). Det är därför hög tid att fundera över vilket gymnasiealternativ som är rätt för dig. Nedan ger ansvariga på de båda RIG-verksamheterna, Niklas Rosengren (Båstad) och Julius Demburg (Lidköping), en bättre inblick i hur det är att studera på RIG.

Mer info på tennis.se/utbildning/tennisgymansium

 

      RIG BÅSTAD     RIG LIDKÖPING
Vad kan man som student förvänta sig av den sportsliga utvecklingsmiljön?   Vi kan erbjuda en fantastiskt bra träningsmiljö med fina faciliteter både inomhus och utomhus med tennisbanor och gym. Vi erbjuder 9-10 tennispass i veckan plus fysträning. Vi har ett bra upplägg med duktiga erfarna tränare på plats plus att vi också nyttjar resurser i form av f.d världsspelare som Christian Bergström, Henrik Holm och Anders Järryd. De har själva gått hela vägen och bidrar till en bra träningsmiljö. Därtill har vi en bra dialog med Riksidrottsförbundet och tar även in extra resurser för idrottsmental rådgivning, kostrådgivning och eventuella andra behov. Helheten är jätteviktig, både tränings- och tävlingsdelen, och vi reser därför också med ungdomarna till tävlingar, både nationellt och internationellt beroende på vilken nivå spelaren är på.   Vi har mellan 14-16 spelare, 2 tennistränare och 1 fystränare på plats varje dag. Plus att vi har externa resurser gällande kost och mental träning, denna resurs får eleverna till väldigt stor del själva vara med och bestämma hur vi ska använda. Det finns en stark koppling mellan fysisk träning, tennisträning och även det mentala. Vid sidan av träningen har vi en väldigt hög närvaro med våra elever ute på tävlingar, både nationellt och också internationellt på ITF Junior och Pro Circuit. Vår tydliga filosofi och målsättning är att lära sig vad rätt arbetsinsats är, istället för att man kanske fokuserar på kortsiktiga resultat – helt enkelt en utbildning i att bli tennisproffs.
         

… och den akademiska?

 

En mycket bra skola där både lärare, skolmentor och rektorn har många år av erfarenhet av tenniselever och vet vad det handlar om. På resor får man räkna med att man har studierna med sig, som stöd håller också skolmentorn koll på eleverna och följer upp med vilka uppgifter de har. Eleverna får ett jättebra stöd, men självdisciplinen är viktig då ingen kan göra jobbet åt dem. Vi är måna om att eleverna är duktiga i både skolan och tennis så att de känner sig bra rustade när de tar examen, för att antingen studera vidare på college eller spela professionellt.

 

Att gå på ett RIG är ”outstanding” om man vill satsa på sin tennis samtidigt som man har ett anpassat skolschema och går på ett riktigt fint gymnasium. Man kan förvänta sig ett otroligt fint stöd från lärare och mentorer som har erfarenhet av upplägget sedan 15-20 år tillbaka och vet vad det innebär att koppla ihop en ordentlig tennissatsning med att klara sina gymnasiestudier. Vi är måna om att studierna ska skötas på ett bra sätt och våra elever har uteslutande höga studieresultat.

   

 

   

Hur gör jag med boende?

 

En stor fördel är att vi kan erbjuda boende på campus som ligger vägg i vägg med Akademi Båstad Gymnasium och det tar knappt tio minuter att gå till tennisanläggningen. Eleverna bor två och två på campus, de har var sitt rum men delar pentry. De flesta bor hela studietiden på campus, men vissa tycker också att det är skönt att på egen hand hitta något annat efter ett par år.

 

Eleverna löser sitt boende själva. Många av våra elever har köpt lägenhet och sålt den efter studietiden. Vi ser väldigt gärna att man bor själv då vi tycker att det ingår i utbildningen att lära sig att ta hand om sig själv. Vi har också haft några elever som bott två tillsammans. Vi kan också hjälpa till med boendet.  

   

 

   
Om jag vill besöka er – hur gör jag och hur går ett sånt besök till?  

Det går bra att besöka oss, man är välkommen att kontakta mig och berätta lite om vem man är först. Inför varje höst bjuder vi också in aktuella spelare från nästa årskull för ett tvådagarsläger, ett för killar och ett för tjejer, där ungdomarna får en bra inblick i hur tennis, skola och campus är.

 

Vi ser jättegärna att tennisspelande ungdomar och föräldrar gör ett besök hos oss. När man står inför ett sånt här viktigt val bör man fundera vad som är rätt för en själv, och därför är det bra att komma hit och få en inblick i hur det fungerar hos oss, både tennis- och fysträning och skola. Man hör helt enkelt av sig till oss och bokar ett besök, ofta på onsdagar. Besöket startar klockan 9 på morgon och avslutas 17.

Kontakt:  

Verksamhetsansvarig: Niklas Rosengren, 070-960 52 36
SYV: Kari Peterson, 0431-777 64

 

Ansvariga tränare: Julius Demburg, 070-191 95 28, och Lars Granath, 073-355 31 24
SYV: Lotta Svensson, 0510-77 06 86

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS