Hoppa till sidans innehåll
Per Henricsson, Christina Lilja och Anders Heimklo.

Tennis Stockholm vill få fler att stanna inom tennisen – lanserar Små Lirare

2017-03-16 11:56
Små Lirare, succéinitiativet som grundades av tidigare tennisproffset Magnus Gustafsson i Göteborg, kommer till Stockholm. På lördag är det uppstart för Tennis Stockholms projekt som vänder sig till 9-12-åringar i regionens klubbar.
  • Uppdaterad: 2017-03-16 13:20

Gensvaret har varit stort. Redan före startskottet är nästan alla 96 platser i de sex grupperna fyllda.
Syftet är inte att barnen ska lära sig att spela bättre forehand och backhand. Glädje och kamratskap är fokus i Små Lirare som ska bidra till en bred idrottslig grund.
– Det är inte någon elitsatsning. Alla som vill och tycker att tennis är roligt får vara med. Vi har följt den här fantastiska resan som ”Gusten” har haft i Göteborg där nu 160 barn är med i verksamheten. Det ger mycket positivt till barnen och är ett bra komplement till deras träning i klubbarna. Vi vill skapa en teamkänsla där barnen lär känna varandra och tävlar på ett roligt sätt, säger Per Henricsson.

Christina Lilja är koordinator för projektet i Stockholm, men Små Lirare bygger i huvudsak på föräldrars ideella engagemang.
– Alla träffar är helt föräldraledda. Det är barnen tillsammans med föräldrarna som bestämmer hur terminen ska se ut och föräldrarna planerar, bokar banor och skaffar bollar. Min roll är att utbilda alla ledare i Små Lirares värdegrunder och hur en träff kan gå till rent praktiskt, säkerställa kvaliteten och stötta om det behövs. Det här är en jättebra möjlighet för föräldrarna att engagera sig i barnens tennis, säger Christina Lilja.

Ett tydligt mål är att skapa ett långvarigt intresse för idrott i allmänhet och tennis i synnerhet.
– Små Lirare bygger mycket på roliga lekar och utmaningar som förstås har ett tennissyfte. Vi vill att idrott ska bli en livsstil. I stället för att man ”går på tennis” en gång i veckan ska barnen kunna identifiera sig som en idrottsatlet, säger Christina Lilja.

Kamratskap är en grundpelare i Små Lirare och en viktig nyckel för att behålla barn längre inom tennisen, säger Per Henricsson:
– Jag minns bara när jag själv var junior när skolan hade slutat och det var dags för Båstadtennisen. Jag var väldigt duktig och skulle vinna tävlingen, men det var inte fokus för mig. Det jag såg fram emot mest var att träffa mina kompisar från Göteborg och Malmö och andra delar i Sverige. Tänk då vad det här projektet kan skapa. Att komma till en tävling och träffa fem till tio andra Små Lirare-kompisar från andra klubbar, säger han.
– Jag har haft kontakt med alla föräldrar som har anmält sina barn och det är en stor förväntan bland barnen att få fler tenniskompisar. Det är inte alla som har jämnåriga kompisar i sin klubb. Föräldrarna pratar redan om utbyten mellan grupperna och att komma samman och träffas, säger Christina Lilja.

Nu på lördag får de små lirarna ett smakprov på vad som väntar under årets träffar. På uppstartskvällen, där Magnus Gustafsson också närvarar, kommer ett 90-tal barn att spela och leka på 14 banor i Salkhallen.
– Vårt mål har redan infriats att fylla tre till sex grupper. Det som gäller nu är att säkerställa kvaliteten. Vi ser redan nu att det både behovet och intresset finns och tror att vi nästa år har 200 barn i verksamheten, säger Per Henricsson.

Läs mer om Små Lirares på hemsidan tennislirarna.se.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS