Hoppa till sidans innehåll

Ungdomstränaren bakom halva DC-laget: ”Så kul, man vet hur mycket det betyder för dem”

2017-02-10 13:25
Förra helgens Davis Cup-seger i Tunisien gladde hemma i tennis-Sverige. Någon som följde varje poäng på hemmaplan: Roland ”Rolle” Rakell, 49, som tränade både Patrik Rosenholm och Andreas Siljeström under junioråren.
  • Uppdaterad: 2017-02-10 13:53

Rosenholm och Siljeström fick båda vinna i sin Davis Cup-debut och hjälpte Sverige säkra 3–2-segern i Europa-/Afrika zongrupp 2. Rosenholm vann liksom Isak Arvidsson i fem set mot Tunisiens Mohamed Aziz Dougaz, medan Siljeström vann lördagens viktiga dubbelmatch i par med Johan Brunström.
– Jättekul, det är alltid speciellt när spelare man själv har tränat är ute på turneringar. Jag känner grabbarna och har följt dem sedan de var juniorer och vet hur mycket det här betyder för dem. Man tycker bara att det är så jäkla kul, säger TSK Malmen-tränaren Roland Rakell.
– Jag hade på livescore hela tiden, till och med i bilen. Jag höll på att köra av vägen några gånger, skrattar ”Rolle”.

Patrik Rosenholm, 28, och Andreas Siljeström, 35, representerade TSK Malmen som juniorer men har båda i dag sin klubbadress på KLTK.
– Patrik började på TSK som åttaåring och jag tränade honom tills han var 20. Jag körde varje förmiddag med Patrik och nästa dag fick han sparra med en spelare för att träna på det vi hade övat på. Men ibland fick jag lägga ner tre-fyra timmar för att få tag i någon. När man känner att en spelare inte längre har några i klubben så får man försöka släppa vidare dem, så att man inte håller i sina spelare. Andreas började hos oss när han var 13 och när han var 19 åkte han över till USA där han fick sin dubbelutbildning, berättar Rakell.

Hur var de som juniorer?
– Båda hade väl de fysiska delarna emot sig. Patrik hade fotproblem men var så sjukt intresserad av tennis. Andreas var en riktig bollbegåvning men var lite lat. Båda två älskade sin tennis och det är därför de hållit på och kämpat så många år.
– Möjligheten att lyckas finns alltid. Det handlar om hur dedikerad man är, säger ”Rolle”.

Inte nog med att ”Rolle” varit del av halva vinnarlagets tennisfostran. I tennisförbundets landslagsstab i Tunisien fanns också en av Rakells tidigare adepter: Maria Strandlund Tomsvik.


"Rolle" Rakell, tränare i TSK Malmen.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS