Hoppa till sidans innehåll

Ung trio leder tennis för nyanlända

2017-10-11 11:52
Slöinge TK:s integrationsprojekt blev Syrienfödda Seyan Abdos och Jalal Sankars väg in i tennisen. Nu är det de själva som inspirerar nyanlända barn genom klubbens nya satsning.
  • Uppdaterad: 2017-10-11 11:53

2015 kom Jalal Sankar till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Syrien. Under hösten samma år kom han för första gången i kontakt med Slöinge TK som på lördagar arrangerade språkcafé och tennis för ett 30-tal ensamkommande barn. Jalal missade inte en enda träff.

Lite senare fick även Seyan Abdo, också från Syrien, upp ögonen för verksamheten. Båda visade ett brinnande intresse och började så småningom spela tennis i klubbens ordinarie träningsgrupper. Jalal har utbildats internt och är nu hjälptränare på röd och orange nivå.

Tillsammans med Amelia Brown, som tävlingsspelat i klubben och gått första steget i tennisens tränarutbildning, är de ledare för klubbens nya integrationsprojekt. Alla går första året i gymnasiet och sedan augusti lär de ut tennis till barn i åldrarna 6-12 år.

Projektet finansieras genom Svenska Tennisförbundets etableringsstöd och möjliggör för, i dagsläget 14 barn, att gratis prova på sporten en gång i veckan.
– Vad jag tycker är fantastiskt är ju att det är barn i verksamheten som leder projektet. De tycker att det går jättebra. Jag var på plats de tre första gångerna, men sen har vi låtit de sköta det helt själva. De lär sig att ta ansvar och tycker själva att det är jätteroligt och att de får energi, säger Åsa Gunnarsson, ledamot i klubbens utbildnings- och tävlingskommitté.
– Det här betyder otroligt mycket för klubben. Man är ett stöd för barnen i samhället och ger dem något att göra på sin fritid. Vi har en väldigt öppen verksamhet med möjlighet att bara komma och hänga i hallen, på fredagseftermiddagar visar vi till exempel film i tennishallen, säger hon.

I samband med starten i augusti bjöds också barnens föräldrar in.
– Vi berättade om idrotten och hade en tolk som hjälpte att översätta. Jag hade också sökt bidrag till kommunen, så att alla föräldrar eller vuxna som vill ska få ett gymkort till vårt gym. Jag har delat ut 24 stycken. I första skedet hoppas vi att de ska hjälpa till med fika på tävlingar och såna saker. Vi har en bred verksamhet och vill jobba med både barnen och deras föräldrar, säger Åsa Gunnarsson.

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS