Hoppa till sidans innehåll

UTK:s damer till första SM-finalen

27 NOV 2017 20:20
Nykomlingar i fjol – ett år senare är Upsala TK klart för en historisk final på damsidan.
  • Uppdaterad: 27 NOV 2017 21:49

I tio raka säsonger har damernas SM-guld hamnat i Skåne genom segrarna Malmö Bellevue TK (2007), Helsingborgs TK (2008, 2009, 2010, 2012, 2013) och Fair Play TK (2011, 2014, 2015, 2016).

På söndag kan Upsala TK bryta trenden. 5–1 i måndagens möte med Lidköpings TK betyder att laget slutar tvåa i tabellen och är klart för SM-final.
– Jättekul! Tjejerna har gjort det väldigt bra. Det är jäkligt roligt att så många spelare har bidragit under säsongen. Vi har haft ett lite bredare lag i år som har levererat i olika konstellationer. Men det har varit några riktigt tuffa matcher och i ärlighetens namn har vi haft lite tur också. I finalen kan allt hända. Vi spelar inomhus och med matchtiebreak, då är det inte självklart att de högsta rankade spelarna vinner. Så visst har vi en chans och vi hoppas kunna rubba dem, säger lagledaren Jon Hedman.
– Vi är riktigt glada, första gången vi är i final! För mig betyder det jättemycket. Elitserien är bland det roligaste på hela året – att få spela i lag och för hemmaklubben som jag har tillhört sen jag var liten och började spela tennis, säger ankaret Fanny Östlund.

Båda finalisterna har guld i sikte

Inför säsongen hade UTK inget uttalat resultatmål, men ju längre serien gick väcktes drömmen om en SM-final.
– Innan serien började kände jag att vi skulle ha en chans. Men så blev jag skadad veckan före serien och Jasmina (Tinjic) har inte kunnat spela en enda singel på grund av skada. Vi hade först hoppats på alla hålla oss kvar. Men redan efter de två första matcherna var siktet annorlunda inställt för mig, säger Östlund.

I finalen får UTK tuffast möjliga motstånd mot Fair Play TK som har siktet inställt på sitt fjärde raka guld. Malmölaget hade säkrat seriesegern redan före sista omgången, som slutade med 6–0 mot Tabergsdalens TK, och har hemmafördel i finalen på söndag.
– Final på hemmaplan – det ska bli så kul! Vi går för seger, ingen tvekan om saken. Det blir en kul final, Uppsala har inte spelat final förut och vi ser fram emot en bra match. Men vi tänker inte så mycket på vilka vi möter. Speciellt inte i finalen. Vi kör på vårt race och med vår teamspirit. Vi har ett starkt och brett lag och det har vi verkligen visat den här säsongen, säger Cornelia Lister, Fair Play TK.
– Nu när vi ändå är i final siktar vi på guld. Det blir en tuff match och de är favoriter. Men i serien kan alla slå alla. Vinner man bara ett set är man nära, i matchtiebreak är det nerver och bara några bollar som skiljer. Det tror jag är till vår fördel, säger Fanny Östlund, Upsala TK.

När finallagen möttes i serien vann Fair Play TK med 5–1.

 

HTK trea och SALK vann kampen om nytt kontrakt

Efter en stark slutspurt – tre raka segrar – går bronset till Helsingborgs TK:s damer. Måndagens match mot KLTK avgjorde kampen om tredjeplatsen i serien. HTK var starkast på bortaplan (seger 4–2) och gör därmed sitt bästa resultat i damernas elitdivision sedan finalplatsen 2014.

Bottenstriden blev en rysare där SALK var piskat att besegra GLTK för att ha chans till nytt kontrakt. Och SALK levererade i måndagens möte. Seger 6–0 betyder att laget slutar på samma poäng som göteborgarna i tabellen – men med bättre matchskillnad (-4 mot -12) slutar SALK på rätt sida nedflyttningsstrecket.

Det betyder att GLTK, liksom Lidköpings TK, spelar i division 1 nästa år.

Damernas SM-final spelas 14.00 på söndag i Fair Play-stadion.

Sjätte omgången i herrarnas elitserie spelas på tisdag.
 

Elitserien, damer: Omgång 7 av 7

Fair Play TK–Tabergsdalens TK 6–0
KLTK–Helsingborgs TK 2–4
SALK–GLTK 6–0
Upsala TK–Lidköpings TK 5–1

► Tabell och resultat

Skribent: Johanna Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS