Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bengt Helmersson

Christer har ordet

12 OKT 2018 15:46
"Att synliggöra vår idrott kommer att vara ett av de prioriterade områdena för oss att sjösätta satsningar inom framöver", skriver generalsekreterare Christer Sjöö i sitt månadsbrev.
  • Uppdaterad: 12 OKT 2018 15:46

Hej,

Vilka är tennisens viktigaste framtidsfrågor? För några veckor sedan ställde vi frågan i en enkät till alla svenska tennisklubbar. Högst upp på listan hamnade behovet av att synliggöra vår idrott både nationellt och lokalt. Detta är en fråga som ofta lyfts fram i internationella sammanhang, bland annat inom Internationella tennisförbundet.

Hur står det då till i Sverige? Utifrån undersökningen Sportnavigatorn 2018 från Upplevelseinstitutet  kan vi utläsa att 15 procent av svenska befolkningen 15 år och äldre är intresserad av att följa tennis i tv, tidningar eller andra medier. Detta placerar oss på nionde plats i förhållande till andra idrotter, före bland annat golf, formel 1 och cykel. Högst upp på listan placerar sig i tur och ordning fotboll, ishockey, friidrott, alpint, längdåkning, skidskytte, simning, handboll. En jämförelse mellan könen visar att vi bland män är på plats 9 och bland kvinnor 15. Bland ungdomar nummer 13 och bland personer med utländsk härkomst är tennisen på 6:e plats. Intressanta siffror att analysera och arbeta vidare med.

På frågan vilken idrott som är din favoritidrott (endast ett svar tilläts) placerar sig tennisen på sjunde plats. Personer mellan 15 och 29 år är mest personligt engagerade i idrotten. Samma grupp är även de som helst besöker våra evenemang och tittar på tennis live. Av de som följer tennisen i media dominerar gruppen 30+, i synnerhet de som är över 60 år.

En fjärdedel av de som är intresserade av tennis utövar också tennis själv, vilket är en bra siffra i förhållande till många andra idrotter.

Att synliggöra vår idrott måste, och kommer också att vara, ett av de prioriterade områdena för oss att sjösätta satsningar inom framöver. Jag tror att vi för att engagera och attrahera olika målgrupper behöver nå ut inom många olika områden: hälsa och motion, våra landslag, barn- och ungdomsverksamhet etc.

Vi kan dock alla hjälpa till att sprida den här härliga gemenskapen som vår idrott ger oss. Den utmaningen vi ställs inför när vi tävlar och den hälsa och välbefinnande vi får i kroppen av att utöva tennis. Så dela gärna med dig av dina engagerande tennisbilder i sociala medier – tillsammans blir vi synligare, bättre och starkare.

Hoppas se dig under nästa veckas Intrum Stockholm Open i Kungl. Tennishallen, ett av de absolut bästa skyltfönstren för svensk tennis.

 

/Christer

Skribent: Christer Sjöö
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS