Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bengt Helmersson

Christer har ordet

31 JAN 2019 12:27
I sitt första månadsbrev för året skriver Svenska Tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö om en positiv start på tennisåret 2019 – och det är bara början!
  • Skapad: 31 JAN 2019 12:27

Tennisåret rivstartade ”down under” med årets första Grand Slam och under januari har blågula internationella framgångar radats upp.

Vår världsstjärna Stefan Olsson kan för femte gången i karriären titulera sig som Grand Slam-mästare efter dubbelvinsten i Australien. Stefan lämnade Melbourne med ytterligare en pokal efter att ha nått final även i singel – imponerande.
För första gången på 28 år hade Sverige två damer framme i andra omgången av Australian Open efter fina insatser av Rebecca Peterson och Johanna Larsson. Fed Cup-kollegorna Cornelia Lister och Mirjam Björklund har båda inlett 2019 med internationella titlar.
Davis Cup-aktuella Mikael Ymer inledde säsongen med att vinna karriärens första challengertitel och klättrade in på topp 200 efter milstolpen.
På juniorsidan var det glädjande att se att vi i år hade två svenskar (Caijsa Hennemann och Gustaf Ström) i huvudlottningen i en Grand Slam. I Franska Öppna kanske vi får se tre blågula hopp i singel – Kevin Chahoud vann förra veckans stora juniortävling (grade 1) i Colombia förra veckan och avancerade därmed rejält på juniorvärldsrankingen (56).

Och det är bara början… 2019 fortsätter med intensiva landslagsveckor och vi hoppas på nya svenska framgångar i helgens Davis Cup och Winter Cups samt nästa veckas Fed Cup. Missa inte vår livesändning från Davis Cup mot Colombia på Tennisplay.se. Fredagens singelmatcher i Bogota startar 22.00 svensk tid och lördagens matcher startar 18.00.

På kyligare breddgrader pågår en rad värmande initiativ som lyfter svensk tennis på lokal nivå.

Uppe i norr växer Sundsvalls TK så det knakar och klubben har länge känt sig trångbodd. Efter flera år av förberedelser har man äntligen fått klartecken för en utbyggnad som möjliggör tennis, och andra idrotter, för ännu fler. Baldershallen ska växa till ett 14 000 kvadratmeter stort idrottscentrum – detta måste vara en av de största utbyggnaderna en tennisklubb någonsin har gjort. En satsning som under lång tid framöver kommer betyda mycket för tennisen i Norrland och Sverige.  

Att göra tennisen mer jämställd och inkluderande är en av våra viktigaste gemensamma utmaningar inom svensk tennis. I Göteborg startades i fjol en satsning att inspireras av. Målet med ”Tjejresan” är att uppmuntra unga tjejer till ett långsiktigt engagemang inom tennisen och genom satsningen får åtta unga Göteborgstjejer möjlighet att prata framtida möjligheter under träffar med kvinnliga inspiratörer. Den sjätte och avslutande träffen sker i Paris i samband med Grand Slam-turneringen Franska Öppna.

Vår tränarkår är nyckelpersoner för vår framtid och vi ska utöka och utveckla den. I Stockholm görs en nysatsning på att stärka ledarna i klubbarna. ”Framtidens ledare” är en vidareutveckling av TGU 1-utbildningen och innefattar bland annat ett mentorsprogram där kursdeltagaren stöttas av klubbens chefstränare, sportchef eller klubbchef med fokus på utveckling av ledarskapet.

Avslutningsvis har det inför 2019 skett ett par förändringar i vår organisation. Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson och Davis Cup-tränare Jonas Svensson har fått utökade roller vilket kommer att leda till en ännu tydligare röd tråd, från junior upp till senior, i vår sportsliga verksamhet. Jag vill också välkomna Torbjörn Dencker som nu påbörjar ett föräldravikariat. Torbjörn kommer det närmaste året att ansvara för tennisförbundets kommunikation, där vi har en del spännande nyheter på gång under våren. Därtill har Tennis Mitt anställt Åsa Svensson som ny verksamhetsansvarig, väldigt roligt och positivt för såväl regionen som svensk tennis att kunna knyta Åsa till detta uppdrag.  

/Christer

Skribent: Christer Sjöö
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS