Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bengt Helmersson

Christer har ordet

25 MAJ 2017 08:40
Årsmötet klubbade igenom Svensk Tennis Färdriktning 2020 och Svenska Tennisförbundets Färdplan 2017-2018. "Nu är det dags att gå från ord till handling", skriver Christer Sjöö.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2017 10:51

Hej,

Tennis – en levande idrott, för livet, hela livet. Så lyder den nya visionen för svensk tennis sedan årsmötet klubbat igenom Färdriktning Svensk Tennis 2020 och Svenska Tennisförbundets Färdplan 2017-2018. Det känns inspirerande att tennis-Sverige står enat i hur vår gemensamma väg framåt ska se ut. Har ni inte läst dokumenten ännu hittar ni dem här.

Nu är det dags att gå från ord till handling.

Svenska Tennisförbundets första konkreta handling: förändringar i elitverksamheten.
Vi har redan genomfört förändringar i vår organisation. Elit- och tränarutbildningsverksamheten är i dag samlat under en och samma avdelning, detta för att säkerställa att både spelar- och tränarutvecklingen går hand i hand. Vår elitverksamhet vilar på tre ben:

  • Internationella tävlingar – den enskilt största satsningen med ett 30-tal tävlingsveckor per år. Vägen till tennistoppen är lång och att erbjuda goda möjligheter att tävla på hemmaplan är en av våra största prioriteringar för att stötta våra juniorer, seniorer och rullstolstennisspelare.
  • Landslagsverksamheten. Vi organiserar deltagandet i europamästerskapen för juniorer, Nordisk juniorlandskamp, ungdoms-OS, Fed Cup, Davis Cup samt World Team Cup och arbetar för att skapa goda förutsättningar för aktiva och ledare i respektive lag.
  • Ny modell för elitstöd. Maria Strandlund Tomsvik koordinerar stödet för de äldre spelarna, cirka 20 seniorer varav merparten i åldern 19-23. Fredrik Hörnell har samma ansvar för landslagsaktuella juniorer från 13 års ålder. Ett exempel i den nya modellen är samordningen av internationella juniortävlingar, där klubbarna och deras tränare kan ansöka om resestöd vilket möjliggör att både klubbtränare och spelare får internationell erfarenhet. Nyfiken på elitstödet? Läs mer här.

En punkt som har efterfrågats av klubbarna och där vi också nu går från ord till handling är ”den röda tråden”. Det finns nog lika många definitioner på vad den röda tråden innebär som det finns tennisspelare. Vår ambition är att i ett utökat samarbete med våra vänner i Norge, Danmark och Finland arbeta fram en ”Nordic Pathway” avseende spelarutveckling. Det är ett spännande drag att initiera en nordisk grupp där vi kan dra nytta av de olika nationernas resurser. Uppstarten kommer att ske i samband med det nordiska tränarsymposiet i Köpenhamn i sommar.

Denna månad har jag mycket att glädja mig åt – att årsmötet andades vi-känsla och framåtanda, att många redan har fått upp ögonen för vårt förmånliga bilavtal med Volkswagen, att Sverige har säkrat uppflyttning till division 1 i Fed Cup och att vårt Davis Cup-lag återvänder till Båstad för att förhoppningsvis fullborda ”dubbeln” och säkra uppflyttning, samt att våra duktiga 14-åringar försvarade de blågula färgerna på allra bästa sätt i Nordiska Mästerskapen.

Det blåser positiva vindar nu – ut och känn på dem på grusbanorna!

/Christer

 

Skribent: Christer Sjöö
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS