Hoppa till sidans innehåll

En julhälsning från ordföranden

10 DEC 2018 15:13
Svenska Tennisförbundets ordförande Thomas Wallén önskar God Jul & Gott Nytt År och blickar framåt i sin årliga julhälsning.
  • Uppdaterad: 10 DEC 2018 15:13

Då var det dags för en ny liten julhälsning igen.
Under tidigare år har den främst bestått av allt positivt som har hänt under året som gått. Visst skulle jag även i år kunna fokusera på detta, då har det hänt mycket roliga saker i Svensk tennis. Johanna har fått sällskap av Rebecca på topp 100-listan, herrarna har vunnit sex Davis Cup-matcher i rad. Stefan försvarade sin titel i Wimbledon. Våra veteraner skördade stora framgångar internationellt. På hemmaplan drivs många barn- och ungdomsprojekt, exempelvis Tennis på gatan som möjliggjort för 500 barn att få slå sina första tennisslag, i en idrott som de annars normalt inte skulle komma i kontakt med.

Det finns mycket positivt att lyfta fram men vi måste samtidigt vara självkritiska och inte blunda för de problem och utmaningar som är ett faktum runt om i landet. Vi vet att det råder tränarbrist och att klubbar har allt svårare att både anställa utbildade tränare och engagera ideella ledare. I storstäderna finns det inte tillräckligt med banor, samtidigt tappar vi medlemmar ute i landet och många klubbar och anläggningar är i starkt behov av rejäl upprustning. För att kunna möta alla utmaningar vi står inför måste vi modernisera och utveckla vårt sätt att arbeta så att vi kan möta våra medlemmars behov på bästa sätt. 

Under det gånga året har förbundsstyrelsen och de sju regionerna utvärderat resultatet av regionaliseringen av Svensk tennis verksamhet som infördes för 10 år sedan. Vi har diskuterat hur vi ska kunna vara mer framtidsorienterade och sköta vår uppgift att lotsa och stödja våra klubbar in i framtiden på ett bättre och effektivare sätt.
Vi har också skickat ut en enkät till alla klubbar för att inhämta synpunkter om vad som är viktigt för att utveckling ska ske lokalt. I den framgår klart och tydligt att de prioriterade områden för Svensk tennis framtid skall vara tränarutveckling, klubbutveckling och kommunikation/PR.
Prioriteringarna och att en förändring måste ske är vi alla överens om. Nu måste vi enas om hur vi tillsammans skall organisera oss för att tackla de utmaningar vi står inför i framtiden. Skall vi plöja på i samma hjulspår eller enas om en förenklad och förtydligad styrning såväl strategiskt som operativt?

Vi i förbundsstyrelsen har landat i ett förslag till en stark, samlad och enad organisation.Vi utökar förbundsstyrelsen med regionsrepresentanter så att alla strategiska beslut fattas runt samma bord och i samma rum. En samlad enad organisation får det operativa ansvaret att utveckla tennisen runt om i landet: mer utbildade tränare, bättre klubbverksamhet och mer synlighet för sporten.
I slutet på januari träffar vi regionerna igen för att hitta en lösning som vi alla kan stå bakom och känna oss trygga med. Det är min förhoppning att vi fortsätter dessa diskussioner i en positiv anda och att besluten handlar mindre om politik och makt och mer om bättre tennis runt om i landet.

Önskar er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt år och glöm inte att tillsammans blir vi bättre!

Thomas Wallén
Ordförande Svenska Tennisförbundet

Skribent: Thomas Wallén
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS