Hoppa till sidans innehåll

En sommarhälsning från ordföranden

02 JUL 2018 17:21
Läs Svenska Tennisförbundets ordförande Thomas Walléns sommarhälsning.
  • Uppdaterad: 03 JUL 2018 08:30

I år går det åt mycket vatten, både för att våra blomstrande tävlingsspelare skall orka kämpa till sista bollen och för att hålla grusbanorna i Sveriges tennisträdgård i speldugligt skick. Vi är nu inne i en intensiv tävlingsperiod med ett fullspäckat schema av nationella och internationella tävlingar på hemmaplan samtidigt som våra bästa juniorer och seniorer är ute i Europa och kämpar. Johannas och Rebeccas framgångar runt om i världen inspirerar våra unga tjejer, vilka har gjort bra ifrån sig i våra två internationella veckor i Ystad och Båstad. Nästa vecka spelas Båstad Challenger och det skall bli spännande att se hur våra Davis Cup-hjältar och killarna strax bakom står sig i den tuffa internationella konkurrensen. 

Under året arrangerar vi 28 internationella tennisveckor runt om i Sverige. Tävlingarna med internationellt motstånd på hemmaplan är viktiga, våra spelare och tränare får en värdemätare på hur vi står oss i den stenhårda internationella konkurrensen. Det är också viktigt att våra tonåringar och deras tränare får komma ut och känna på hur det är att spela "bortamatcher". I år arrangerar vi ett tjugotal internationella tävlingsresor i samarbete med våra klubbar under ledning av våra klubbtränare. Denna satsning stimulerar också till utökat samarbete mellan klubbarna och tränarna vilket jag tror är nyckelorden för hela tennis-Sverige.

Vi måste arbeta ännu mer tillsammans i Sveriges tennisträdgård om vi skall vinna internationella titlar igen. Vi har många lovande frön, men i år hade vi inga direktkvalificerade spelare varken i juniorklasserna på Roland Garros eller i Wimbledon. I dag är tennis-Sverige indelat i sju olika trädgårdsland med olika tryck i trädgårdsslangarna. Var och en har en egen ekonomi och tävlingsadministration vilket tillsammans kostar miljontals kronor som vi borde använda till att utbilda mer och bättre trädgårdsarbetare och plantera mer växter i hela landet. För att detta skall lyckas räcker det inte att vi spelar på samma sida nätet, här måste vi spela på samma bana!

Idag blommar några av våra rabatter, men några får inget vatten eller den näring de behöver. Historiskt är det från dessa rabatter med lite stenigare jord och mindre vatten som våra talanger har fått starka rötter och blommat ut till internationella toppspelare. Vi har många "tennisarkitekter" i vårt land som ritar fantastiska små trädgårdslandskap, men vi har brist på trädgårdsarbetare som orkar gå ner i myllan varje dag, år ut och år in, för att vattna och ansa våra tennisplantor. Vi måste samla våra krafter, jobba smartare och effektivare, ta vara på de digitala möjligheterna och frigöra medel från ineffektiv administration till racket och boll. Då får vi mer tryck i kranarna och ett prunkande vackert tennis-Sverige med fler engagerade trädgårdsmästare.

I september träffas de sju regionstyrelserna och förbundsstyrelsen i Jönköping för att diskutera en smartare och mer kostnadseffektiv organisation för svensk tennis, mer anpassad till 2020-talet och klubbarnas behov. I skrivande stund nåddes jag av nyheten att ATP har sagt nej till ett samarbete med ITF gällande det nya formatet för Davis Cup. De väljer att själva arrangera ett eget World Team Cup tillsammans med det australiensiska tennisförbundet. Beslutet är det sämsta som kan hända för ITF och Davis Cup. Ett mycket tragiskt beslut för den internationella tennisen där olika "stakeholders" sätter sina egna intressen före sportens. Låt oss lära av deras misstag så att vårt möte kan utmynna i ett enat tennis-Sverige, där tennisintresset står i fokus och egenintresset kommer i skymundan.

Ha en fortsatt trevlig sommar med mycket grus på strumporna.

PS. Rebecca Peterson bara fortsätter att blomma ut den här tennissommaren, vilken insats i Wimbledon!

Skribent: Thomas Wallén
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS