Hoppa till sidans innehåll

"Bagel" och andra tennistermer


Oavsett om du själv spelar eller tycker om att titta på tennis, kan det underlätta att känna till olika uttryck som används. Här har vi gjort en sammanställning över vanligt förekommande ord och företeelser.

ATP – Den professionella herrtennisens beslutande organ som består av ATP World Tour, ATP Challenger Tour och ATP Champions Tour. Organisationen publicerar även herrarnas ranking, som bl a avgör vilka åtta spelare/lag som kvalificerar sig för det årliga slutspelet, Barclays ATP World Tour Finals.

Backhand – Slaget som man slår från den vänstra sidan av kroppen om man är högerhänt eller från den högra sidan om man är vänsterhänt.

Bagel – När en spelare vinner ett set med siffrorna 6-0

Break/servegenombrott – När en spelare förlorar sitt eget servegame.

Bye – När en spelare avancerar till andra omgången i en turnering utan att möta en motståndare. Detta kan t ex ske om turneringen har 28-spelare istället för 32. Då får de fyra högst seedade spelarna/lagen en bye.

Cross court – Ett slag som slås diagonalt över banan.

Davis Cup – Världens största årligen återkommande internationella lagtävling för herrar. Tävlingen, som drivs av ITF, består huvudsakligen av 16 länder som spelar i World Group över fyra helger fördelat på hela säsongen. De resterande länderna delas in i tre regionala zoner, beroende på var de befinner sig geografiskt.

Deuce – När ställningen är 40-lika. En spelare/ett lag behöver vinna två poäng efter varandra direkt efter deuce för att vinna ett game.

Domare – I stolen sitter huvuddomaren och i vissa större tävlingar finns det även linjedomare.

Down-the-line – Ett slag som går parallellt med sidolinjen.

Dubbelfel – När den servande spelaren missar sina båda servar och mottagaren vinner poängen.

Fed Cup – Världens största årligen återkommande internationella lagtävling för kvinnor. Formatet består av en World Group med åtta deltagande länder samt en World Group II med motsvarande antal länder. Tävlingen spelas över tre helger fördelat på ett år. De övriga länderna delas in i tre regionala zoner, beroende på var de befinner sig geografiskt.

Forehand – Slaget som man slår från den högra sidan av kroppen om man är högerhänt eller från den vänstra sidan om man är vänsterhänt.

Fotfel – När servarens fot nuddar baslinjen, den tänkta förlängningen av sidlinjen eller förlängningen av mittmärket under serverörelsen.

Fördel – Poängen som kommer efter 40-lika.

Game – För att vinna ett game, måste man vinna fyra poäng med minst två poängs skillnad.

Grand Slam – De fyra största tennisturneringarna, dvs Australian Open, Roland Garros, Wimbledon och US Open.

Grundslag – Ett slag som slås efter det att bollen har studsat, vanligtvis den bakre delen av banan.

Hawk-Eye – Ett system som genom höghastighetskameror och avancerade programvaror visualiserar en bolls bana och position i förhållande till linjerna på tennisbanan. Det används på vissa turneringar som hjälpmedel för att objektivt avgöra tveksamma domslut. Varje spelare/lag har rätt till tre utmaningar per set samt ytterligare en vid tiebreak.

Inside-out – När spelare springer runt bollen och slår bollen diagonalt över motståndarens planhalva. Vanligtvis väljer man att spela en forehand trots att bollen kommer på backhandsidan.

Inside-in – När en spelare springer runt bollen och slår bollen parallellt med sidolinjen. Vanligtvis väljer man att spela en forehand trots att bollen kommer på backhandsidan.

ITF/Internationella Tennisförbundet – Tennisens beslutande organ som omfattas av drygt 200 nationella tennisförbund. Organisationen kontrollerar de internationella rullstolsturneringarna samt de internationella lagtävlingarna Davis Cup och Fed Cup.

ITF är även involverat i de fyra Grand Slam-turneringarna och OS-tennisen. Därutöver sanktionerar man en mängd internationella tourer och turneringar.

Kickserve – En hårt skruvad serve som studsar iväg när den landar på banan.

Korta set – Spelare/laget som vinner fyra game vinner setet, under förutsättning att det är en marginal av två game över motståndaren/motståndarna. Om ställningen blir 4 – lika skall ett tiebreakgame spelas.

Let – En signal för att bollen ska spelas om. Det händer t ex om en serve tar i nätet innan den landar i rätt serveruta eller om en boll från en annan bana kommer in och stör under pågående spel.

Lobb – Ett slag som spelas så högt över motståndaren att han/hon inte kan nå den.

Lucky Loser/LL - En Lucky Loser är en spelare som deltagit i kvaltävlingen och som förlorat i kvalgruppfinal eller tidigare omgång. Lucky losers förs efter kvaltävlingens slut upp på en lista (enligt en viss turordning) för att få möjligheten att komma in i huvudlottningen om någon av spelarna av någon anledning drar sig ur.

Match - En match kan spelas i bäst av tre set (spelaren/laget behöver vinna två set för att vinna matchen) eller i bäst av fem set (spelaren/laget behöver vinna tre set för att vinna matchen).

Matchboll – När spelaren/laget som leder bara behöver vinna ytterligare en poäng för att ta hem matchen.

Matchledare – Många tävlingar genomförs matcher utan domare. Det ska då finnas en matchledare som har ansvaret för genomförandet på ett begränsat antal banor.

Matchtiebreak (7 poäng) – När ställningen i en match blivit 1-lika i set, eller 2-lika i set i en match som spelas i bäst av 5 set, skall ett tiebreakgame spelas för att avgöra matchen. Detta tiebreakgame ersätter avgörande set. Spelaren/laget som först vinner 7 poäng vinner matchtiebreak och matchen under förutsättning att det är en marginal med två poäng över motståndaren/motståndarna.

Matchtiebreak (10 poäng) – När ställningen i en match blivit 1 - lika i set, eller 2 - lika i set i en match som spelas i bäst av 5 set , skall ett tiebreakgame spelas för att avgöra matchen. Detta tiebreakgame ersätter avgörande set. Spelaren/laget som först vinner 10 poäng vinner matchtiebreak och matchen under förutsättning att det är en marginal med två poäng över motståndaren/motståndarna.

No-Ad – Om båda spelarna/lagen har vunnit tre poäng, är ställningen “40 - lika” och en avgörandepoäng skall spelas. Mottagaren/mottagarna skall bestämma i vilken serveruta de vill ta emot serven. I dubbel får inte spelarna i mottagarlaget byta mottagarruta för den avgörande poängen. Spelaren/laget som vinner denna poäng vinner gamet.

Passerslag – En onåbar boll man slår förbi sin motståndare när han/hon står framme vid nätet.

Seedning – När man placeras ut de bästa spelarna/lagen i ett lottningsträd för att undvika att de möts tidigt i turneringen. Med hjälp av rankingen eller en seedningskommitté avgörs vilka spelare som ska placeras ut och i vilken ordning.

Seriespel – Svensk tennis har en omfattande tävlingsverksamhet och består bl a av 1 175 serielag i Svenska Tennisserierna (inne och ute) och 11 707 licensierade spelare som genererar cirka 76 000 tävlingsmatcher om året i organiserad form.

Serve - I ett vanligt game skall servaren för varje poäng alternera mellan att stå bakom höger och vänster sida av mittmärket. Första poängen i varje game skall servas från höger sida av mittmärket.

I ett tiebreakgame skall serven för varje poäng alterneras mellan höger och vänster sida om mittmärket. Första poängen i gamet skall servas från höger sida av mittmärket.

Serven skall slås över nät och träffa serverutan på diagonalt motsatt sida innan mottagaren returnerar bollen.

Serveess – När en spelare slår sin serve så att mottagaren inte kan nå den.

Set - För att vinna ett set, måste man vinna sex games med minst två games skillnad. Vid 6-6 spelar man vanligtvis ett tiebreak för att avgöra setet.

Sidbyte – Spelarna skall byta sida efter första, tredje och därefter följande udda antal spelade game i varje set. Spelarna skall också byta sida efter varje set om inte setet slutar efter ett jämnt antal spelade game i vilket fall sidbytet sker efter första gamet i följande set. I ett tiebreakgame sker sidbyte efter var sjätte poäng.

Slice – Ett slag med underskruv.

Smash – Ett hårt slag som slås över huvudet, vanligtvis framme vid nätet.

Special Exempt/SE – Spelare som inte har möjlighet att delta i en turnerings kvallottning pga att de fortfarande spelar i en annan turnering, kan i vissa fall få en plats direkt in i huvudlottningen tack vare en Special Exempt.

Svenska Tennisförbundet – Bildades 1906 och har till uppgift handlägga för tennissporten gemensamma angelägenheter samt att verka för tennisens utveckling i Sverige. Dessutom främjar och samordnar organisationen svensk tennis i internationella sammanhang.

Svenska Tennisförbundet är sedan 2008 uppdelat i sju regioner för att effektivisera verksamheten. Regionerna är förbundets decentraliserade organ, där varje region har en egen operativ organisation. Förbundet samlar 500 klubbar och drygt 100.000 medlemmar.

Tennis Europe – Internationella Tennisförbundets största regionala förbund med 49 medlemsländer. Organisationen sanktionerar och organiserar ca 1.000 tävlingar varje år.

Tennispoäng – Ett datoriserat system som används för att ge svenska tennisspelare poäng efter tävlingsresultat. Det är summan av erhållna poäng i singel ("Singelpoäng") och poäng för dubbel ("Dubbelbonus"). Systemet omfattar alla spelare med svensk tävlingslicens som är 13 år och äldre. Poängen uppdateras tre gånger per år - i början av januari, maj och september. Tennispoängen ligger till grund för cut-off i tävlingar, för seedning och ordning i seriespel.

Tiebreak – Spelas för att avgöra ett set när ställningen är 6-6. Spelaren eller laget som först vinner sju poäng vinner gamet och setet, under förutsättning att det är med en marginal av två poäng över motståndaren/motståndarna. Vid behov fortsätter tiebreakgamet till dess denna marginal är uppnådd. Den spelare som står i tur att serva, skall serva första poängen i tiebreaket. De följande två poängen skall servas av motståndaren (i dubbel av den i motståndarlaget som står i tur att serva). Efter detta skall varje spelare/lag turas om och serva två poäng var till dess tiebreakgamet är slut (i dubbel skall serveordningen inom laget behållas som tidigare under setet).

Topspin – När bollen slås nerifrån och upp med en framåtriktad skruv.

Tävlingsledare – Den personen som leder och bestämmer hur tävlingen genomförs.

Volley – När man slår bollen innan den studsar, vanligtvis framme vid nätet.

Walkover/WO – En spelare/lag vinner på walkover när motståndaren av någon anledning inte kan påbörja matchen. Det beror vanligtvis på en skada.

Wild Card/WC – Wild card är spelare som uttages av organisationskommittén, och som utan krav på ranking eller andra meriter, får delta i huvudtävlingen. Wild Card behöver ej ha anmält sig till tävlingen före anmälningstidens utgång, men måste acceptera sitt deltagande i tävlingen till organisationskommittén före lottning av huvudtävlingen. Det kan röra sig om en spelare som inte har tillräckligt hög ranking men som ändå är intressant för tävlingen eller en ung, lovande spelare som bör få chansen att spela i större sammanhang.

WTA – Damtennisens beslutande organ som består av närmare 60 tennisturneringar i drygt 30 länder. Organisationen publicerar även rankingen. Damernas säsong avslutas med WTA Championships och Tournament of Champions.

Uppdaterad: 03 JAN 2016 20:55
Skribent: Svenska Tennisförbundet
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS