Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor och svar


Nedan ges svaren till några av de vanligaste frågorna om att börja spela tennis.

1. Var kan jag spela tennis?
Svar: Det finns över 400 klubbar i Sverige. Det enklaste sättet att börja spela tennis är att ta sig till den närmaste tennisklubben. De hjälper dig gärna med att komma igång på ett bra sätt.

Det finns även många kommunala banor där man kan spela utan att betala banhyra. En klar majoritet av tennisbanorna i Sverige är utomhusbanor, cirka 3 600 stycken. Det finns drygt 900 inomhusbanor.

2. Är tennis en dyr sport?

Svar: Tidigare hade tennisen en stämpel på sig att vara en överklassport, men idag är tennis en av våra mest populära folksporter. Tennis är relativt billigt så länge man inte utövar den särskilt mycket, medan kostnaderna blir större vid ett flitigt tävlande. Dett beror sannolikt på att det inte krävs någon avancerad utrustning för att spela tennis, medan resekostnaderna kan bli stora om man väljer att tävla mycket utanför närområdet.

3. Varför ska man spela tennis?
Svar: Det finns många anledningar till att börja spela tennis förutom att det är oerhört roligt att utöva sporten. Tennis tycks ha en stark dragningskraft och den trollbinder miljontals människor i hela världen. Många studier har visat på de goda hälsoeffekterna av tennis och det är en sport som man kan spela hela livet. Till skillnad mot vad man kanske tror är tennis en mycket social sysselsättning.

4. Kan jag verkligen spela tennis?

Svar: De allra flesta kan med lite övning och kloka tips lära sig grunderna i tennis. På de flesta klubbar erbjuds lärarledda lektioner och det kan vara klokt att varva dessa med egen träning. En av fördelarna med tennis är att den lämpar sig väl för alla åldrar och spelnivåer. På tennisklubben finns dessutom många olika spelare som alla håller en varierad spelstandard. Där finns det således möjligheten att finna jämngoda träningskompisar.

Alla kan lära sig spela tennis. Hur bra man blir beror bland annat på målmedvetenheten och träningsviljan!

5. Vad behöver jag för utrustning?

Svar: Tennis är i grunden en enkel sport. Med en racket, bollar, vattenflaska och bra skor kommer man väldigt långt. Detta behöver inte kosta så mycket och om man vill prova på tennis kan man nästan alltid hyra en racket på tennisklubben. När man väljer utrustning finns det en rad faktorer att tänka på, men det viktigaste är nog ändå den personliga känslan. Många motionsspelare föredrar t.ex. en framtung racket som är något hårdare strängad än genomsnittet. Valet av utrustning är väldigt individuellt och det kan vara klokt att diskutera vilken utrustning man bör ha med en erfaren tennistränare. Det är även en klar fördel om möjligheten finns att testa exempelvis en ny racket före köpet.

Ibland kan det vara svårt att veta var man kan få tag på utrustningen. Många klubbar har en egen tennisshop, men i de stora butikskedjorna är sortimentet ofta begränsat. På nätet kan man dock alltid välja bland ett rikt sortiment.

6. Vad måste jag ha för förkunskaper innan jag börjar spela tennis?

Svar: Det krävs i princip inga specifika tenniskunskaper innan man börjar spela tennis. Det kan naturligtvis vara bra att känna till de grundläggande reglerna, men inte heller detta är ett måste innan man börjar spela matcher. Även om det finns oskrivna regler på hur man beter sig på banan, så räcker det med ett sunt förnuft för att klara sig utmärkt.

Man behöver inte heller tänka på att man måste använda några speciella kläder. En proper, bekväm, och normal idrottsklädsel räcker gott och väl. Man behöver exempelvis inte vara klädd i vitt för att utöva "den vita sporten". Det är endast Wimbledon som alltjämt har kvar kravet på övervägande vit klädsel.

Uppdaterad: 02 MAJ 2016 14:26

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS