Hoppa till sidans innehåll

Domare


I stolen sitter huvuddomaren och i vissa större tävlingar finns det även linjedomare. Utbildningsstegen är i den svenska modellen:

 

Linjedomarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna vara linjedomare i nationella tävlingar, Elitserien/Div 1 samt i mindre internationella tävlingar.

Info: Utbildningen kan arrangeras av klubb eller region. Rekommenderad minimiålder är 12 år.

Utbildningen består av självstudier samt ca en timmes teoripass. Du får bland annat lära dig var och hur du ska stå på banan samt vilka tecken som används av linjedomare. Om möjligt kan en kort praktik läggas in i utbildningen. Om du går Klubbdomarutbildningen blir du även utbildad som linjedomare.

 

Klubbdomarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna vara huvuddomare i klubbmatcher och nationella tävlingar för yngre juniorer samt vara linjedomare i Elitserien/Div 1. Att få en förståelse för tennisspelets regler som du har nytta av som spelare eller tennisförälder. Efter genomgången utbildning blir du licensierad som Klubbdomare.

Info: Utbildningen kan arrangeras av klubb eller region. Rekommenderad minimiålder är 12 år.

Utbildningen utgörs av cirka sex timmars teoriutbildning. Baskunskaperna inom följande områden gås igenom: Tennisspelets Regler, Spelarkoden, Protokollet, Att vara huvuddomare och Linjedomarkunskap.

 

Förbundsdomarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna vara huvuddomare i avancerade juniormatcher och enklare seniormatcher. Som linjedomare kan du döma Elitserien/Div 1 samt mindre internationella tävlingar i Sverige. Efter att du skaffat dig lite erfarenhet kan du vara med i Swedish Open och Stockholm Open. Du kan även fungera som matchledare i samtliga sanktionerade tävlingar i Sverige. Efter godkänd utbildning blir du licensierad som Förbundsdomare.

Info: Utbildningen arrangeras av Svenska Tennisförbundet eller Region. Minimiålder är 15 år. Utbildningen utgörs av en teoridel och en praktikdel.

Teoridelen består av självstudier men innehåller också en endagsträff för diskussion och uppföljning. Fördjupade kunskaper inom följande områden gås igenom: Tävlingsfunktionärer, Tennisspelets Regler, Svenska tillämpningsbestämmel­ser, Spelarkoden, Protokollet, Att vara huvuddomare, Matchledarkunskap och Linjedomarkunskap. Utbildningen avslutas med ett skriftligt prov.

Praktikdelen genomförs på en sanktionerad tävling där du får döma två matcher under överinseende av en instruktör.

 

Elitdomarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna vara huvuddomare i alla typer av matcher som arrangeras i Sverige, så som Elitserien/Div 1 och Sommar- och Vintertouren. Du ska även kunna vara domare eller matchledare i de internationella juniortävlingar som arrangeras i Sverige. Med lite erfarenhet får du även döma internationella seniortävlingar. Efter godkänd utbildning blir du licensierad som Elitdomare.

Info: Utbildningen arrangeras av Svenska Tennisförbundet. Minimiålder är 16 år. Utbildningen består av en teoridel och en praktikdel.

Teoridelen innehåller ytterligare fördjupning i de svenska reglerna samt regler om de internationella juniortourerna som drivs av Tennis Europé och ITF.

Praktikdelen genomförs på en Sommar- eller Vintertourrävling eller på en internationell tävling.


Anmälan

Ta först kontakt med din klubb om du vill utbilda dig. Anmälan till kurser sker på regionernas hemsidor (regionens utbildningar) och på Tennis.se (förbundets utbildningar).

Uppdaterad: 2016-01-02 20:13
Skribent: Svenska Tennisförbundet
Epost: This is a mailto link

tennissök

tävlingar

aktuella kurser

next generation

rullstolstennis

veterantennis

 

► Så anmäler du dig till tävlingar 2017
► Tävlingskalender 

 

 

Aktuella tävlingar

SM-final: Fair Play TK–Solna TK
► Livescore
► Livestream


Tennis Europe: Göteborg Open
► Livescore
2-8 december


 SM i rullstolstennis
8-10 december


Elitserien
► Damer
► Herrar
november-december


 Division 1
► Damer (norra)
► Damer (södra)
► Herrar (norra)
► Herrar (södra)

november-december


► Vintertouren
2017-18


 ► Seriespel


► International 
tournaments 
in Sweden 2017


 ► International 
tournaments 
in Sweden 2018


► Tävling Online
Tävlingar och anmälan 

 

 

 
Våra partners

 
 


 

prince

 


 


 

VMI

 

quality-team

 

 

Läs vårt nyhetsbrev!

Få nyheter, information och erbjudanden till din e-post.

► Prenumerera

 

 

Vill du jobba med tennis?

Flera klubbar söker nya medarbetare.

► Platsannonser

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info


ANNONS


ANNONS