Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsledare


Tävlingsledaren är den som leder och bestämmer hur tävlingen genomförs. Från och med 2015 är utbildad tävlingsledare ett måste för varje klubb som ansöker om sanktionerad tävling. De olika stegen för tävlingsledare är:

 

Matchledarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna vara matchledare i samtliga sanktionerade tävlingar i Sverige. Efter genomgången utbildning blir du licensierad som matchledare.

Info: Utbildningen arrangeras av klubb eller region. Minimiålder är 15 år.

Det finns tre vägar att gå för att bli matchledare. Antingen kan man gå en renodlad matchledarutbildning på ca 5 timmar. Går man Förbundsdomarutbildningen eller Tävlingsledarutbildningen blir man även utbildad matchledare. Kunskaper inom följande områden gås igenom: Tävlingsfunktionärer, Tennisspelets Regler, Svenska tillämpningsbestämmelser, Spelarkoden och Matchledarkunskap.

 

Grundläggande tävlingsledarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna fungera som assisterande tävlingsledare i sanktionerade tävlingar i kategori 2-5. Att kunna fungera som matchledare i samtliga sanktionerade tävlingar i Sverige. Efter genomgången utbildning blir du licensierad som tävlingsledare.

Info: Utbildningen arrangeras av Svenska Tennisförbundet eller Region. Minimiålder är 16 år.

Utbildningen består av självstudier men innehåller också en träff för diskussion och övningar. De teoriavsnitt som behandlas är Tävlingsformer och förutsättningar, Förberedelser inför tävling, Anmälningshantering och lottning, Matchplanering och Problem på Banan. Utbildningen inriktar sig inte mot datorlottningsprogram utan man får lära sig teorin bakom, t ex att göra en lottning för hand. Vi använder en kategori 3 tävling med frilottning som övningsexempel från planering till lottning och genomförande.

 

Förbundstävlingsledarutbildning

Målsättning: Att efter genomgången utbildning kunna vara ansvarig tävlingsledare i samtliga typer av sanktionerade tävlingar i Sverige samt Elitserien/Div 1. Du ska även kunna utbilda klubbfunktionärer med hjälp av det utbildningsmateriel som finns. Efter godkänd utbildning blir du licensierad som förbundstävlingsledare.

Info: Utbildningen arrangeras av Svenska Tennisförbundet. Minimiålder är 18 år.

Man går djupare in på de teoriavsnitt som behandlas i Grundläggande tävlingsledarutbildning samt att även förfaranden vid sign- in tillkommer. Vi ser till tävlingens helhet och hur vi kan göra ett bra arrangemang för alla, spelare, funktionärer och arrangörsklubben. Att kunna utbilda klubbens funktionärer och hur man jobbar mot pressen är viktiga delar i arrangörskapet.  Här används en sommartourtävling i kategori 2 som övningsexempel. Utbildningen avslutas med ett skriftligt prov.

 

Elittävlingsledarutbildning

Målsättning: Utbildningen är till för dig som är förbundstävlingsledare och känner att du vill utveckla ditt tävlingsledarskap ytterligare. Efter godkänd utbildning blir du licensierad som elittävlingsledare.

Info: Utbildningen arrangeras av Svenska Tennisförbundet. Minimiålder är 20 år. Utbildningen utgörs av en teoridel och en praktikdel.

Teoridelen består av ett seminarium där bland annat kvistiga och aktuella fall tas upp. Vi tar även upp hur det är att vara tävlingsledare för internationella tävlingar. Att deltagarna delar med sig av sina erfarenheter är en del av seminariet.

Praktikdelen består av en uppgift som ska utföras under en tävling som arrangeras i hemmaklubben.

 

Internationell tävlingsledare

Info: Utbildas av Internationella Tennisförbundet

 


 

Anmälan

Ta först kontakt med din klubb om du vill utbilda dig. Anmälan till kurser sker på regionernas hemsidor (regionens utbildningar) och på Tennis.se (förbundets utbildningar).

Uppdaterad: 02 JAN 2016 20:13 Skribent: Svenska Tennisförbundet
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS