Hoppa till sidans innehåll

Tennisens grundtränarutbildning


Tennisens Plattform

Första steget i våra egna kurser kallas Tennisens Plattform, och är en bred utbildning som ger en bra bas för dig som vill bli barn- och ungdomstränare. Kursen är en tennisspecifik variant av SISU Idrottsutbildarnas Plattformen-kurs, och anordnas av samtliga regionsförbund.

Tennisens Plattform är en kurs på två dagar, och innehåller bland annat kursmoment som barn och ungdomars utveckling, grundläggande träningslära och tennisteknik. Teoripass varvas med praktik på banan, med ett särskilt fokus på grundläggande slagteknik, koordinationsträning, och spelbaserad tennisträning.

Utvecklingssteg: Barn- och ungdomsträning.
Ämnesområden: Pedagogik, kommunikation, ledarskap, allmän träningslära, koordinationsträning, barn och ungdomars utveckling, tennisteknik och progression i tennis

 

TGU 1

Nästa steg i utbildningsprogrammet är kursen TGU 1 (Tennisens Grundtränarutbildning 1). Kurslängden är 2 + 2 dagar med inläsning och uppgifter mellan kurstillfällena. Kursen består av teoretisk och praktisk undervisning i tränarskap, träningslära, tennismetodik, tennisteknik, biomekanik, tennistaktik, pedagogik och föreningskunskap.

Samtliga regioner arrangerar TGU 1-kurser. Du som tidigare har gått kurserna TLK 1 och TLK 2 i det gamla systemet kan välja att fortsätta på TGU 1-nivån.

Utvecklingssteg: Fortsättning barn- och ungdomsträning samt vuxenmetodik.
Ämnesområden: Nybörjarverksamhet vuxna, lärande/pedagogik/metodik, introduktion till biomekanik, taktiska grunder, föreningskunskap/klubbutveckling
Förkunskapskrav:
Tennisens Plattform, Plattformen (SISU Idrottsutbildarna) eller TLK 1 + TLK 2.

 

TGU 2

Kursen TGU 2 har ett nytt och utökat format från och med 2016. Kursen arrangeras av Svenska Tennisförbundet i samverkan med regionsförbunden. I kursen ingår också att man genomför en praktikdag i lägerverksamheten i sin region.

Utvecklingssteg: Talangutveckling 11-17 år
Ämnesområden: Fysiologi och fysisk utveckling; biomekanik och teknikutveckling; tester, planering och periodisering; teknik och videoanalys; kost, skador och återhämtning
Förkunskapskrav:
TGU 1, TK 1 eller Steg 2

Kursdatum 2019
31 maj-1 juni
13-15 augusti
15-16 november

Kursansvariga
Johan Thorselius
Peter Rejmer

 

TGU 3

Arrangeras av Svenska Tennisförbundet och riktar sig till dig som har gått kursen TGU 2 men också till dig som har gått kurser i våra tidigare utbildningssystem och vill förkovra dig och skaffa nya kunskaper.

Kursen omfattar tio dagars undervisning, föreläsningar och gemensamt arbete, samt hemuppgifter som genomförs i den miljö där kursdeltagarna är aktiva som tränare. Kursen avslutas med ett självständigt arbete. Utbyggnaden av kursen är ett led i vår strävan att anpassa den svenska tränarutbildningen till de krav som Internationella Tennisförbundet (ITF) ställer. 

Utvecklingssteg: Spelarutveckling/prestationsidrott, klubbutveckling
Ämnesområden: Idrottspsykologi, coaching och ledarskap, lärande (fördjupning), taktik (fördjupning)
Förkunskapskrav: TGU 2, TK 2 eller Steg 3 

Kursdatum 2018-2019
Malmö 10-13 september 2018
Lidingö, Stockholm 18-19 oktober 2018
Uppsala 14-15 december 2018
Bosön, Lidingö 8-9 februari 2019

Kursansvarig
Peter Rejmer


Kontakt utbildningsansvarig

Kontakta utbildningsansvarig i din region om du är osäker på vilken kurs du ska välja, eller om du har frågor om utbildningsprogrammet i din region. Om du har frågor om högskolekurserna eller högskolevalideringen kontaktar du Niklas Fjeldstad, Svenska Tennisförbundet.

Norr: Hans Jansson
Mitt: Mattias Pennonen
Stockholm: Anders Heimklo
Väst: Peter Lindgren
Öst: Mirza Beciragic
Göteborg: Helena Thornadsson
Syd: Magnus Hansson

► Riktlinjer för övergång från gamla system

Uppdaterad: 14 JUN 2018 10:43 Skribent: Svenska Tennisförbundet
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS