Hoppa till sidans innehåll

GDPR-info till föreningar


Den 25 maj börjar den nya dataskyddsförordningen GDPR, som ersätter den tidigare personuppgiftslagen (PUL) att gälla. Då ni som förening behandlar personuppgifter, exempelvis i medlemsregister, resultatlistor, lönelistor mm är det viktigt att ni är insatta i vad den nya förordningen innebär och vilka eventuella åtgärder som måste göras. Nedan ges förlag på lämpliga informationskällor samt var stöd och support går att finna.

GDPR i korthet

Dataskyddsförordningen GDPR, syftar till att stärka skyddet för personuppgifter inom den Europeiska unionen. Samtliga som på något sätt behandlar och sammanställer personuppgifter bör känna till de nya reglerna och därtill göra anpassningar därefter. Även i nya dataskyddsförordningen kommer man få behandla personuppgifter med stöd av samtycke från de registrerade, men kraven för ett giltigt samtycke skärps vilket medför att befintliga samtycken kanske inte längre gäller. För de som inte följer de nya reglerna väntar böter.

Stöd via Riksidrottsförbundet (RF) och SISU idrottsutbildarna

RF som paraplyorganisation för idrotten har tagit fram stödmaterial till föreningar i form av mallar, utbildningar och checklistor. I syfte att skapa en enhetlighet för behandling av personuppgifter inom idrottsrörelsen finns en Uppförandekod för att förenkla den specifika information som förbund och föreningar inom idrottsrörelsen måste känna till. Denna tillsammans med andra vägvisande dokument går att ladda ner från https://www.rf.se/Personuppgifter/

RF har också en supportavdelning för frågor om den nya dataskyddslagen som enklast nås via mailadressen: This is a mailto link.

SISU idrottsutbildarna är också en instans som erbjuder föreningar utbildningar via sina konsulter samt via webben. Kontakta er SISU-konsulent för mer information.

Uppdaterad: 24 MAJ 2018 22:03
Skribent: Bengt Helmersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS


ANNONS