Hoppa till sidans innehåll

Tränarna


Det finns förmodligen ingen roll i en tennisklubb som diskuteras så mycket som tränarens. Helt naturligt eftersom det är varje tennisklubbs viktigaste person/personer.

Självklart måste administrationen fungera, kassören göra sitt o s v. Tränaren är till stor del klubbens ansikte utåt.

2005 gjorde Kenneth Bergbom en analys av svensk klubbtennis för SvTF.

Nedan följer ett utdrag ur rapporten om tränarens roll i svensk klubbtennis.

"Det är vad tränaren gör eller inte gör som avgör om Lisa 7 år vill komma tillbaks eller rent av spela mer, eller om Sven 53 år ung vill fortsätta i vuxenkursen. 

Jonas Arnesen, journalist på Svenska Dagbladet, skrev för några år sedan en uppmärksammad artikel i Svensk Tennis. Budskapet var att de svenska tränarna var slöa och inte tillräckligt ambitiösa. 

Det säger sig självt att det finns lata tennistränare precis som det finns lata människor inom andra yrkesgrupper. Totalt sett anser jag dock att tennis- Sverige är fullt av tränare som vill någonting med sitt jobb. I varje fall är de ambitiösa till en början. En del tacklar nämligen av efter stund eftersom de upplever det som att de inte jobbar som tennistränare utan mer som vaktmästare, administratörer med mera.

Viktiga uppgifter men inte tränarens ansvar. Lite tillspetsat skulle jag kunna säga att; det har blivit viktigare att tränarna kan hantera datorn, sköta fakturering med mera än de kan lära ut en bra forehand.

När jag gjorde ett studiebesök på Ishockeyförbundet och träffade deras utvecklingansvarige Tommy Boustedt så jämförde vi hur tränarna inom en våra idrotter används. Efter en stund sa Tommy Boustedt; "Kenneth jag kan ju ingen tennis men för mig låter det som att ni jobbar lite fel. Våra tränare har i princip pappersförbud om arbetet inte är relaterat till träningen".

Jag är böjd att hålla med Tommy. Under arbetets gång har jag stött på tränare som börjar sin arbetsdag med att dammsuga banorna. Tränare som har brottats med fakturering, medlemsregister och dylikt. En annan tränare var tvungen att ta semester för att få se sina juniorer spela i JSM! Är det någon som tror att juniorerna utvecklas av detta, att tennisintresset växer eller att chanserna till att vi får slagkraftiga Fed Cup och Davis Cup lag i framtiden ökar?

Då det finns de som säger att tränarna måste ha något att göra på dagtid när juniorerna går i skolan. Visst men den administration som utförs anser jag ska vara kopplad till själva tennisen. Göra träningsgrupper, planera träningen, träningsmatcher, tävlingsplanering, läger, rekrytering, sociala aktiviteter, vuxenkurser, teoriträffar med mera.

Det måste också finnas utrymme för vidareutbildning. Dessutom bör tränarna ha möjlighet till att vara lediga någonstans i veckan, så att det frigörs viss tid till matchbevakning.

Ovanstående arbetssituation har även lett till att en del tränare inte hängt med i den tekniska utvecklingen. När tränarens fokus inte hamnar på tennisträningen har effekten blivit att det inte givits utrymme till att vidareutbilda sig och fundera på hur tennisen ser ut idag. Därför lärs det på en del håll ut tennis med raka baksvingar, slutna fotställningar med mera som inte längre är aktuell. Bristande tid hos många tränare har också fått till följd att det vuxit fram ett synsätt där tränaren tycker att tekniken ska falla på plats av sig själv! Eller att han eller hon inte är tillräckligt motiverad för att bli bra eller utveckla sin teknik. Då får väl tränaren försöka motivera spelaren! Det är också en farlig utveckling när vissa tränare säger att de inte har något material att jobba med.

En tränares uppgift är alltid att jobba med de spelare han eller hon har!

Tränarrekrytering och yrkesstolthet

Under senare år har det tagits upp att det är svårt att rekrytera tränare till vår sport i olika forum, samt att många som börjar med tennisen som yrke slutar ganska snabbt. Det tror jag till stor del beror på ovanstående. Om vi förutsätter att de tackar ja till att jobba som tränare beror på att de tycker tennisträningen är inspirerande, måste ju risken vara ganska stor att intresset falnar snabbt om de upplever tennisträningen som en pseudohändelse i sitt dagliga arbete.

Ovanstående får också till följd att yrkesstoltheten bland en del tränare blir alldeles för låg.

När jag besökte Golfförbundet så kom vi fram till att Golf- pron hade en mycket större status på golfklubben än vad tennistränaren har.

Är det så konstigt att en del tränare byter bransch ganska kvickt?

Samtidigt är deras vardag på banan ganska tuff med krav, ibland utan någon som helst distans från föräldrahåll. Tänk om vissa föräldrar skulle ha lika höga krav på skolan som de har på sin tennisklubb. Då skulle vi ha 100 % läskunnighet i grundskolan?"

Uppdaterad: 03 JAN 2016 14:28

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS