Hoppa till sidans innehåll
Tennis för Vivalla.

Klubbtips: Integration


Vi ser i dag ett större behov än någonsin att öppna dörrar och välkomna nyanlända svenskar till idrottsrörelsen. Det sker dagligen ett stort arbete ute i tennisklubbar med många fantastiska integrationsprojekt. Med dessa initiativ samt rekommendationer från andra organisationer har vi sammanställt tips och råd till klubbar som vill starta nya projekt.


Serva

Hur tar vi kontakt?
Det är viktigt att ni går utanför era vanliga kontaktnät, tar initiativet och är synliga. Förvänta er inte att någon kommer att söka upp er.
Prata med kommunen: var finns asylboenden? Uppsök dessa och bjud in alla att delta, muntligt och via lappar. Ta kontakt med skolor eller lokala invandrarföreningar och berätta om er verksamhet. SFI:s undervisningslokaler är ett annat exempel. Prata med lokala medier och berätta vad ni erbjuder och var ni finns. Om ni ser barn leka på gatan, fråga om de vill börja spela tennis och be om deras föräldrars telefonnummer.

Hur får vi fram utrustning?
Barnen behöver inte äga ett eget racket, de kan låna ett när träningen ska börja och lämna tillbaka det efter timmens slut. Om klubben inte redan har låneracketar kan ni sätta upp lappar i tennishallen och vända er till klubbens medlemmar för att uppmuntra dem att skänka utrustning. Sök upp frivilligorganisationer som Rädda Barnen och fråga om de kan hjälpa till. Prata med lokala företag som kan vara villiga att sponsra. Klubben kan också ansöka om Idrottslyftsmedel för att köpa in nya racketar till klubbens integrationsprojekt.
I ett första steg är kläder inte det viktigaste, se bara till att de inte har skor som förstör underlaget. Låt barnen komma som de är, i jeans eller klänning, och förklara att de nästa gång kan ha mer bekväma kläder.

Hur ska de ta sig till träningen?
Transportfrågan kan bli ett problem. Prata med boendet om de kan hjälpa till eller om kommunen bidrar med busskort. Kan ni själva ordna med skjuts eller mötas upp? Det bästa tipset är att ta tennisen till barnen och ungdomarna i stället för tvärtom. Ta med er racket och minitennisnät till området där de bor. Ni behöver inte spela på en bana med tennislinjer, en bollplan utomhus eller gymnastiksal går lika bra.

 

Ta emot

Hur välkomnar vi dem på bästa sätt?
Ta er tid att välkomna en ny deltagare och visa intresse. Förklara och visa vad som gäller i er förening och hur man uppför sig. Be om föräldrarnas kontaktuppgifter och berätta på vilket sätt ni kan kontaktas.
”Idrott – en bra start i livet” beskriver kortfattat den svenska idrottsrörelsen på sammanlagt nio språk (albanska, bosniska, engelska, somaliska, spanska, arabiska, kurdiska (sorani), persiska och svenska).

Vilket språk ska vi använda?
Språket behöver sällan vara ett problem. Ni kommer långt på svenska, engelska och kroppsspråk. Ni kan också rekrytera ideella ledare, exempelvis någons förälder, som är språkkunnig och villig att hjälpa till. Det behöver inte vara någon som är duktig på tennis eller idrottsintresserad. Låt också dem vara med och spela om de vill!

Hur genomför vi en träning?
Gör träningen så rolig och enkel som möjligt. Variera era övningar och låt barnen leka, springa, hoppa och slå utan att bry sig om regler. Succesivt kan ni börja lära dem tennis steg för steg. Fokusera på att väcka glädje och tennisintresse.
Använd er av flera ledare. Ju fler ni är desto enklare blir det att genomföra en träning och kommunicera med barnen.

 

Strategi

Vi vill ju så gärna, men hur ska vi orka med utökad verksamhet?
Fundera över vad ni vill göra och varför, vad ni står för och vad som gäller i er verksamhet. Förankra idéerna i er förening. Är ni överens om att ni vill göra en insats ska ni självklart göra ett försök. I tennisfamiljen, liksom hela den svenska idrottsrörelsen, välkomnar vi alla som vill vara med. Tillsammans kan vi bidra och göra skillnad för våra medmänniskor och vi ställer upp så gott vi kan.

Vi vill utbilda våra ledare. Vart vänder vi oss?
Ta del av SISU Idrottsutbildningarnas utbud och kontakta gärna BRIS, Röda Korset och Rädda Barnen som kan erbjuda utbildningar om mötet med personer på flykt eller om olika kulturer.

Hur löser vi medlemsavgift och försäkring?
Det är olika från fall till fall. Alla har inte råd att vara medlem i en förening. Se över om det finns möjlighet att reducera kostnaden för nyanlända det första året och undersök om ni kan få bidrag genom ert distriktsidrottsförbund. Medlemmar under 14 år är olycksfallsförsäkrade vid deltagande i tennisaktivitet.

Kan vi få ekonomiskt stöd?
Ja. Ni kan ansöka om medel ur Idrottslyftet för att finansiera era integrationsprojekt.
Fråga ditt distriktsidrottsförbund vilket stöd, både ekonomiskt och generellt, er förening kan få. Se vilka lokala möjligheter som finns, exempelvis företag som kan vara villiga att sponsra er verksamhet.

Kan vi ansöka om LOK-stöd även om deltagarna saknar svenskt personnummer?
Ja. Klicka i ”Utländsk deltagare” och ange de sex första siffrorna i personnumret.


Goda exempel:

Angereds TK

Norbergs TK

Ockelbo TK

Simon Sportklubb, Örebro TK, Tennis Öst

Sundsvalls TK

Upsala TK

Uppdaterad: 27 JUN 2016 10:30 Skribent: Svenska Tennisförbundet
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS