Hoppa till sidans innehåll

Börja spela tennis!


Nedan ges svaren till några av de vanligaste frågorna om att börja spela tennis.

1. Var kan jag spela tennis?

Svar: Det finns över 500 klubbar i Sverige från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Det enklaste sättet att börja spela tennis är att ta sig till den närmaste tennisklubben. De hjälper dig gärna med att komma igång på ett bra sätt.

Det finns även många kommunala banor där man kan spela utan att betala banhyra. Uppskattningsvis finns nära 5 000 tennisbanor i Sverige. En klar majoritet av dessa är utomhusbanor.


2. Är tennis en dyr sport?

Svar: Tidigare hade tennisen en stämpel på sig att vara en överklassport, men idag är tennis en av våra mest populära folksporter. Tennis är relativt billigt så länge man inte utövar den särskilt mycket, medan kostnaderna blir större vid ett flitigt tävlande. Dett beror sannolikt på att det inte krävs någon avancerad utrustning för att spela tennis, medan resekostnaderna kan bli stora om man väljer att tävla mycket utanför närområdet.

3. Varför spela tennis?

Svar: Det finns många anledningar till att börja spela tennis förutom att det är oerhört roligt att utöva sporten. Tennis tycks ha en stark dragningskraft och den trollbinder miljontals människor i hela världen. Många studier har visat på de goda hälsoeffekterna av tennis och det är en sport som man kan spela hela livet. Till skillnad mot vad man kanske tror är tennis en mycket social sysselsättning.


4. Kan jag verkligen lära mig spela tennis?

Svar: Alla kan lära sig spela tennis med lite övning och kloka tips. På de flesta klubbar erbjuds lärarledda lektioner och det är bra att varva dessa med egen träning. En av fördelarna med tennis är att den lämpar sig väl för alla åldrar och spelnivåer. På tennisklubben finns dessutom många olika spelare som alla håller en varierad spelstandard. Där finns det således möjligheten att finna jämngoda träningskompisar. Hur bra man blir beror bland annat på målmedvetenheten och träningsviljan!


5. Vad behöver jag för utrustning?

Svar: Tennis är i grunden en enkel sport. Med en racket, bollar, vattenflaska och bra skor kommer man väldigt långt. Detta behöver inte kosta så mycket och om man vill prova på tennis kan man nästan alltid hyra en racket på tennisklubben. När man väljer utrustning finns det en rad faktorer att tänka på, men det viktigaste är nog ändå den personliga känslan. Många motionsspelare föredrar t.ex. en framtung racket som är något hårdare strängad än genomsnittet. Valet av utrustning är väldigt individuellt och det kan vara klokt att diskutera vilken utrustning man bör ha med en erfaren tennistränare. Det är även en klar fördel om möjligheten finns att testa exempelvis en ny racket före köpet.

Ibland kan det vara svårt att veta var man kan få tag på utrustningen. Många klubbar har en egen tennisshop, men i de stora butikskedjorna är sortimentet ofta begränsat. På Internet kan man dock alltid välja bland en rikt sortiment.


6. Vad måste jag ha för förkunskaper innan jag börjar spela tennis?

Svar: Det krävs i princip inga specifika tenniskunskaper innan man börjar spela tennis. Det kan naturligtvis vara bra att känna till de grundläggande reglerna, men inte heller detta är ett måste innan man börjar spela matcher. Även om det finns oskrivna regler på hur man beter sig på banan, så räcker det med ett sunt förnuft för att klara sig utmärkt.

Man behöver inte heller tänka på att man måste använda några speciella kläder. En proper, bekväm, och normal idrottsklädsel räcker gott och väl. Man behöver exempelvis inte vara klädd i vitt för att utöva "den vita sporten". Det är endast Wimbledon som alltjämt har kvar kravet på övervägande vit klädsel.
Tennis är världens största individuella idrott sett till antalet utövare, geografisk spridning och medieutrymme. Även om tennisen räknas som en individuell idrott kan den erbjuda en mycket stor gemenskap tack vare de olika spelformena och det myllrande föreningslivet. Det är lätt att bli medlem i någon av Sveriges över 500 tennisklubbar.

På i stort sett varje tennisklubb finns möjligheten för såväl ungdomar som vuxna att få lärarledda lektioner. De flesta klubbar erbjuder även en rad klubbaktiviteter och klubbtävlingar. Om man önskar hyra en bana kan det vara bra att veta att det oftast är billigare om man är medlem i klubben.

med att bli medlem i en tennisklubb. Som klubbmedlem har man i regel även en rad andra förmåner såsom billigare banhyra och möjligheten att vara med i klubbaktiviteter.

Inför 2009 fanns ca 500 tennisklubbar i Sverige från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

Tag kontakt med en tennisklubb och lös ditt medlemskap redan idag! Den vita sporten går en ljusare framtid till mötes om fler ansluter sig till tennisgemenskapen...

  

Uppdaterad: 22 AUG 2014 10:17 Skribent: Lena Berggren

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONS